Nuffnang Ads

Saturday, January 22, 2011

Contest :Projek Budak Tabika

HYE-ALL!!!!



(click je kat banner atas ni..)

NI lah contest yang ke-tiga aku sertai... ni pun di tagged oleh...Cik TIniey (click here)...
contest ni menarik jugak tau...bub owner ni nk kita berimaginasi dengan minda kita yang dah tua ni..(i muda lgi)... cuba kembali ke zaman pemikiran kanak2 yg bagaikan tiada masalah...kan?..ye lah..kekanak dlu mana pikir sgt pasal duit....sekarang...huh!!!...kalah org tua pegang duit..kan?...

ada syarat jugak tau... Sini

okay...nak setat da ni....jom karang!!!!!!!!!!!!!!!!

Pada musim ct sekolah yg lepas.sekolah sy telah m'adakan 1 aktiviti riadah d'kawasan air terjum sekayu.
tngh2 syok sy n kwn2 mandi kt air trjum 2 sy nampak s'eko rama2 yg cantek.sy pown kejar rama2 2.tiba-tiba sy.......

tiba-tiba saya terdengar suara yang memanggil dengan bait-bait lagu yang
dinyanyikan...aduh!!...hati ku tersentuh (ni lawak ke?..jap eh)... terpanah hati ku mendengarnye... saya pun menjenguk dan cari2 lah..kat mana sore itu keluar...alangkah terkejuz lagi berukz saya melihatkan...Siti Nurhaliza menyanyi dan berterbangan di celah2 pokok renek itu (mcmne tu? byglah sendiri)...

ct tu nyanyi dengan pasangannya Datuk K..alah..suami dia...suami dia boleh nyanyi tau...tapi adik dengar suara dia..x lah cedap cgt...adik pun terus lari...
adik lari cebab bukn apa...adik nampk ada 5 ekor harimau cekes kat citu... adik takut... adik nk bgtau kat datuk ct n datuk k...tapi...dorng tengah conok cgt nyanyi..adik pun...lari je lah....adik takut..!!!...muhuhuhu..mAK!!!!!!!!!!!!!!!!! harimau!!!.....diorg nk makan the Datuks!!!....

tanpa hiraukan lautan orang yang ramai kat sekayu tu...adik pun lari smpai MARANG??..mereng ke apa?..jauh mcmtu....cmpai kat marang adik pun duduk kat bustop..tunggu bus... 2 minit pastu..bus pun sampai...ia berhenti... adik x tau nk buat apa..ye lah tabika kan...
pastu pemandu bus tu pu buka tingkap dan ask adik...
"Hoh...buat gapo kecik2 ni ?..nok g manno?"...
adik pun cakap dalam hati ..Nombor yg anda dial tidak dapat dihubungi... adik x paham lah... gapo tu apa?..manno tu apa?...el-nino adik tau lah.... pastu adik pun cuba2 lah mana tau betul ke apa kan...muhu...

"Pakcik2..adik nak balik rumah...tapi adik lupa rumah adik kat mana..pakcik tau x?"...erm...pakcik tu pndai buat lawak...dia jawab..

"bilo maso aku kawin nge mokcik mung?..."...

adik lagi lah x paham...mokcik?..momok?...montel?...adik jawab..

"betul2 lah pakcik.."...

"okay2..pakcik x tahu nok..hahaha.nok..?..ginni...pakcik pung baru jee duduk Teganu niw.. pakcik dok tahu tarang butir habuk pasa tepak ni...pakcik datang dari Thaileng...pakcik lamee doh duduk sanne...maah ke pak cik deh..."..(campur habeh...)...

pastu pakcik tu pun ask lagi...

"adik nim nok naek ke dop?"...

adik jawab. "nak lah!!"...

pakcik tu ask lagi...

"ada anak kunci?"...

adik pun...

huh??..anak kunci?...nk buat apa?"...

pakcik tu jawab.."kenelah ade anak kunci...kalau adik ni xdop anak kunci...payoh lah adik nok naik...dop bulleh naik lasom, maah ke pokcik neh...ada tu depang pintu bus express ni..."KALAU XDOP ANAK KUNCI...DOP BULLEH NAIK LASOM"...

adik pun dengan muka sedih...berlalu..ye lah drpd dengar pakcik tu membebel je...nak muntah pun ada sebab lapar...pastu adik pun sampai rumah selepas 12 jam berjalan...mmg muntah lah adik...sampai kat rumah...adik pergi ke dapur..pergi makan dulu...erk!!!..kenyang setahun...muhaha...

pastu tanpa segan silu adik pun pergi ke bilik adik... adik nk bukak peti besi adik...adik ni orang kaya..so duit simpan dalam peti besi... adik buka..alangkah terkejutnya adik melihat duit adik yang byak itu..menjadi semakin banyk...adik pun terpikir kenapa perkara ini terjadi...erm....
tiba2 ayah masuk...

"Tahniah adik..kerana nama adik termasuk dalam surat wasiat Queen Elizabeth.. duit semua ni, semua datg dari England... ada 60 guni lagi kat belakang rumah tu...semua atas nama adik...tahniah"..
ayah pun berlalu...

adik..bukan main terkejut beruk lagi....adik pun da mcm2 pikir ni nk buat apa dgn duit tu...tpi cmne Queen tahu nama adik dan bagi duit ni...adik pun kol Queen dan adik ask...

"Hello..may I talk to Queen ?"...

"Yes, speaking"..

"I dont understand about one thing.. could you explain why you put my name in the will?"...

"Well...I like your blog...that is all...I do not need to explain more...just take the money and do anything that you want with that money..."..

adik pun terpinga2..nk melompat pun susah, takut wayar tepon tecabut...
"Okay Queen..may god bless you..thank you bye"...



Keesokan harinya...adik pun pergi lah ke tempat perlancongan yang pertama..ye lah...ada duit byak..pergilah melancong dulu...first stop!!... KUala Gandah Elephan COnservation Centre...adik xcited nk pergi ni...pergi punya pergi....ada jumpa seekor gajah masa otw... nasib baik kami pergi 1 kereta...ada ke gajah tu kejar kami...laju!!!.... macam usin bolt...mmg laju...sikit lagi belalai dia nk capai kereta kami..kalau capai tu...x tau lah...bayngkan usin bolt!!!..ahhaah..laju kan...dah lah gajah tu lari guna dua kaki je...mmg laju lah....pastu dia punya tinge guna sebagai break kalau nk break..belalai guna sebagai pencapai barang....eeeiii takut adik....nasib baik sempat lari...muhh!!..bye gajah...yg anehnye..gajah tu pun babai adik...lgilah adik takut..xpernah adik tgok gajah babai orang...eeii...seram..

pastu kami x jadi pergi Kuala Gandah tu...bub da tgok gajah yang lagi unik..lari mcm usin bolt..siap babai2 lagi..haaha...
malam tu kami pun tido....kami tido kat Palace of the GOlden Horses...mmg besar lah hotel tu...adik tido single room..mak dan ayah tido double room... jadi kami amik dua bilik lah... Krrriiinngg!!!!......jam adik bebunyi.....ada ke masa2 mcmni jam tu nk berbunyi..muhahah...adik pun tutup pembunyian jam tuh....hha...

lama2...adik bangun...tgok jam...dah pukul 830pagi...aku ada kat bilik aku rupanya..naya!!!!
Huh??>>830 pagi...Ya Allah...aku (adik) ada kelas pukul 800pagi....dah lambat3!!!!!!! lambat sgt!!!! ...sgt lambat!!!!!!!!!!..xnk!!!>. aku xnk kena bar...
pastu otw g kelas tu..aku igt balik...aku bermimpi ke?...masa aku tabika mana ada aku buat menda tu...pastu aku tgok dalam beg ada seikat duit RM50 yg aku anggarkan bernilai RM50,000...banyak tu....mimpi ke aku?..kalau mimpi..kenapa duit tu ada ngn aku?...gilerlah....
pastu dalam kuliah....cikgu/lecturer panggil nama aku...
dia ask,

Kenapa lewat?...mimpi apa pulak arini?...

aku jawab...

mimpi gajah..(dengan selamba)..

gegak gempita dalam dewan tu ketawa kan aku...mmg malu lah....X RELA diperlakukan sedemikian rupa..!!!..mmg malu...agaknya kalau aku ceritakan semua mimpi aku...lagi punah aku..haha

dia pun ketawa sepuashatinya....mmg malu lah lau..dia ask sarcastically..."kamu tidur ngn gajah tu ke?..."...

sekali lai diketawakan..hahaha....
aku pun diam je lah...malas nk layan....

aku pun jawab dalam hati..."a'ah...adalah muka dia macam kau..badan pun lebih kurang.."..
aku tersenyum sorang...

kelas over...

takut aku?..seram ke kelakar ni?....bantai lah..hahaha

p/s:..aku x pndai nk kira duit...aku pun x berapa pndai nk karang ni...ni je lh yg aku bley buat...


my tag persons are:..

Ayuni
Sekamar Rindu
CIK LULU



till then....





Muah2!!!


6 comments:

  1. kaye ngko bro low quen elipen bg dwet bnyk2..haha..thx join..link mmg x publish lg..nt raye cine aq publish..hehe

    ReplyDelete
  2. okay..ahha..tah2..karangan dak2 tabika mcmni lah....mengarut..hhahah.. btw thanks...

    ReplyDelete
  3. thanks..
    pandai lah sgt..hahaha

    ReplyDelete
  4. budak tabika ni mmng pandai ngarang la.

    ReplyDelete