Nuffnang Ads

Monday, May 23, 2011

DUA RESEPI DINNER!!! CEPAT AMIK SALIN!!!

Hye-All!!!


haaaa.... tuan-tuan dan puan-puan... sila teka adik masak apa hari ni??... ada sapa-sapa yang suka main teka2?... ada tak?... ada tak?

okay adik masak dua lauk je hari ni.. ye la...tadi adik pergi Cold Storage kat KLCC thanks Fadh... (ye la..sebab dia adik tahu ada like market kat situ... lau tak... mampus beta tidak tahu....sengal kan...)  okay... adik beli asparagus dengan ada satu sayur ni... mcm taugeh tpi hijau dari taugeh...adik tak tau namanya apa..tapi yang adik tahu.. sayur tu sedap!!!...

resepi pertama:


 sapa tak kenal? ni asparagus!!!
sapa tak kenal ni? angkat tangan macam saya (lawak basi)...
shitake banyak jenis...tapi amik yg murah sket ek...bub yg mahal cara masaknya lain...


cendawan shitake digoreng sekejap dan angkat.
letak bawang besar yang telah dihiris dan goreng. Semasa menggoreng letakkan garam secukup rasa untuk menggelakkan bawang hangus. Goreng supaya agak layu dan masukkan asparagus dalam gorengan itu (tetapi asparagus itu telah dicelur sedikit). Goreng sekejap dan masukkan cendawan tadi. Goreng sekejap dan masukkan sos tiram dan sedikit kicap manis. Selepas itu biarkan sekejap diatas api dan angkat.

hidangkan dengan sesuka hati.

Maaf takde gambar..hahaha

resepi kedua:


kalau tak kenal tauhu...memang menempah pelempang adik ni!!!..hahahaha

ketuk bawang putih 3 labu dan goreng dalam minyak yang telah masak. masukkan hirisan bawang besar dan goreng lagi. Kemudian, masukkan tauhu (dipotong dadu) dan goreng tauhu dan bawang sehingga tauhu agak digoreng. Selepas beberapa ketika masukkan sayur yang dicakapkan tadi dan goreng supaya sedikit layu dan letakkan air sedikit supaya berkuah. Renehkan untuk beberapa ketika. Angkat.

hidangkan dengan sesuka hati.

Maaf lagi... takde gambar jugak..hahaha...

tapi kedua-dua resepi ni kan adik merasakan sangat bagus dan sedap! seyesly!!! tak tipu!!!...langsung!!! sedap!!!

cuba la eh....






till then...








Muah2!!
p/s: best!! sungguh!!!

No comments:

Post a Comment