Nuffnang Ads

Tuesday, May 24, 2011

HARGAILAH BUDAYA DAN TEMPAT PELANCONGAN MALAYSIA!!!

Hye-All!!!


kenapa warganegara (foreigners) suka budaya Malaysia yang mempunyai berbilang bangsa dan pelbagai tempat yang boleh dilawati... tapi orang Malaysia sendiri pun tak berbudaya masing-masing dan tak melancong dalam Malaysia ... adik tak cakap orang lain, adik pun macamtu kengkadang. Adik duduk Raub tapi Fraser Hill yang terkenal serata dunia dengan Bird Race pun adik tak pernah jejak. Kenapa ek?.. kalau adik la... adik akan jawab "Tak berkesempatan". itu je la jawapan adiknya...hahaha... tapi adik akui adik juga suka melihat negara orang sebab apa... kita rasa kita tahu negara kita ni macamane kan... so, that is why la adik rasa warga Malaysia suka melancong ke negara lain macam Indonesia (Bali), Thailand (Phuket), dan lain-lain negara. Setiap negara di dalam dunia ini mempunyai struktur muka bumi yang berbeza-beza dan atmospherenya pun berbeza. 

Mungkin ada yang terpikir "Laaarrr....kenapa lah adik ni buat entry pening cmni?".. kan...adik tau mesti ada yang cakap mctu.... ye lah... 



contoh lar kan kalau kita tanyakan... 

"Tempat honeymoon lepas kawin nanti nak katne?"... 

engan bangganya bercakap... em...  

"Paris kot takpun Shanghai". 

Luar negara jugak!!! kan?.... kenapa tak dalam negara je.... kita ada Pulau Pangkor, Pulau Tioman, Pulau Perhentian dan bermacam jenis tempat yang sememangnya indah.... kalau nak yg macam ganas-ganas kan (jangan pikir bukan-bukan tau)... pergilah berhoneymoon dalam Taman Negara!!!...hahaha... mesti best!!! gagaga.... jadi jangan lah pergi luar negara ek...sebab kerajaan telah melaburkan jutaan RM untuk membangunkan tempat-tempat menarik di Malaysia ini.... jadi....jangan pergi luar negara ek....laburkan duit anda di Malaysia SAHAJA!!! okay? 


berbalik kepada ayat yang pertama tadi... mula-mula adik cakap sal culture kan.. Culture of Malaysia yang mempunyai pelbagai ini kan... ada budaya Melayu, Cina, India, Orang Kita (Asli) dan lain-lain budaya (etnik) di Sabah dan Sarawak. Percampuran ini adalah keunikkan kita. Mereka ingin melihat benda ini di dalam negara kita selain tempat-tempat perlancongan. Itu sahaja. Jadi adalah menjadi tanggungjawab kita dalam memastikan keutuhan ini dijaga dan dipelihara kerana jika tidak nescaya, semua yang telah diusahakan oleh pemimpin dulu-dulu akan hilang dengan sekelip mata sahaja dek hati yang busuk dan akal pemikiran yang terkebelakang. Wah!!! adik telah menjadi ahli politik  (tak mau). Jadi, dalam menjada budaya masing-masing, pemilik budaya itu sendiri kena mempraktikan segala yang ada untuk memastikan ianya tidak hilang (budaya). Walaupun ada di Malaysia ini ChinaTown, Little India, Kampung Cina (Terengganu) dan lain-lain tapi adakah itu mencukupi untuk menjaga kemutuan dan keunggulan budaya itu? adik rasa tidak, ianya tidak mencukupi jadi... kita sebagai rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama hendaklah memelihara sendiri budaya masing-masing. Jangan sombong dan bongkak atau ingin melaga-lagakan budaya masing-masing, perbuatan sedemikian adalah buruk. Sangat buruk dan amat kotor. Bersihkanlah hati-hati kamu dan bersangka baiklah terhadap orang lain. 



Adik tidak ingin berpolitik ke apa ke kat sini, cuma selepas adik bekerja di MATiC ini, adik lebih menghargai budaya dan pelancongan Malaysia. Kita mempunyai banyak tempat yang boleh kita lawati dan banggakan cuma TUKAR PEMIKIRAN ANDA yang mengatakan tempat perlancongan di Malaysia ini low class. Please okay? do not do that. Kita cuba dulu dan baru kita komen okay?


 this is National Park of Malaysia ...terpampang kat situ kan...hahaha


 this is the beautiful scenery of Pangkor Island... cantik bukan??


 this is Perhentian Island Best!!! (walaupun tak pernah pergi)


 This is canopy walk in Taman Negara!!! tinggi kan?... lau adik tu da lama gayat!!.hahaha


 this is Tioman Island...you can feed the fish.... best kan?


 this is also Tioman Island. What a clear crystal water kan?... mesti nampak ikan dalam air laut tu...






till then...








Muah2!!!

p/s: lepas ni adik nak melancong seluruh Malaysia. Khatamkan Malaysia dulu baru pergi tempat lain.hahaha... dan adik tak cakap pun tak ley pergi luar negara kan?

No comments:

Post a Comment