Nuffnang Ads

Friday, November 18, 2011

MY SIDE OF STORY.

Hi semua...

apa khabar? mungkin topik yang akan aku buat untuk entry ini agak emotional. Mungkin. Mungkin juga tidak. Aku anggap lembaran blog ini adalah diari aku. Diari elektronik yang aku boleh tulis sesuka hati. Sesuka hati dengan anggapan bahawa akan membaca dan mungkin juga ada yang tidak suka membaca blog aku. Itu tidak mengapa. Aku tidak terasa hati. Langsung. 

Okay baiklah, untuk malam ini.. aku baru je lepas tengok cerita THE BLIND SIDE, lakonan hebat dari Sandra Bullock, Tim McGraw dan beberapa lagi orang pelakon. Jalan ceritanya sungguh hebat. Permainan emosi yang tidak melampau tetapi melekat di dalam hati. Lakonan Sandra Bullock adalah hebat dan dia adalah pelakon yang hebat. 

No doubt about that. Plus, the story was very inspiring and gosh, it inspires me a lot. From the story, I can conclude that it a person who form zero to HERO. Michael Oher is a very lucky person. Leigh Anne is a very good person and with the supports from her FAMILY (husband, son and daughter), it became real. It is real. Plus, this story came from a real deal. Not doubt about it. With different background, it somehow has brought up the feeling of belonging because Leigh Anne was not a person who has a small heart. She has GUTS! She has everything and Michael has turned her life with happiness. They love each other (mother-son). The family loves Michael. Michael love the family. At the end of the story, there was a little bit of conflict when Michael was asked about his life by the NSAA (something like that, there it's like the welfare department) and Michael cannot answer the questions and the officer somehow has turned Michael's believe towards the family. He ran away. He had a fight. He called his Mama (Leigh Anne) and she came to take him. BUT before going back home, they cleared things should have been clear before going for a session with the NSAA officer. And after they cleared things, they be good as always. They were good people. But most of all, I love when the last scene, when Michael was going for college, as usual Leigh Anne (when she upset or wants to cry she will not show that to all of her children) go straight away to her car and cry. But what Michael did was, he went to her and he said, "I need a proper hug" (T-T), but to be honest, all the scenes were GOOD! I LOVE THIS STORY! it really inspiring. Love it, and I love it.

Itu adalah pendapat aku terhadap cerita THE BLIND SIDE. Tadi aku ada post fasal 3D specs tu kan? Teringat pulak cerita yang aku rasa agak sedih. Dulu, kami sekeluarga bukanlah datang dari keluarga yang kaya (ada duit banyak sangat) sekarang pun masih takde duit banyak sangat pun, cuma Alhamdulillah lah, cukup la untuk belanja seharian. Cakap fasal 3D specs, kan dulu TV3 ada cuba2 buat 3D tu kan? Ye! aku jugak suruh mak ayah aku beli 3D specs tu. Dan aku nak gunanya kena bergilir2 dengan abang kembar aku. Kami kongsi. Kami juga dipamper dengan macam-macam dulu. Dulu tidak tahu apa itu penat lelah ibu bapa membesarkan anak-anak. Tahu mintak je, dapat ke tidak belakang kira.

Tapi sekarang walaupun pelbagai kemudahan yang aku dapat, sebenarnya aku masih cuba untuk tidak minta duit, aku masih ada perasaan malu untuk minta duit dengan ibu bapa walaupun mungkin ada yang mengatakan "itu hak kita, mereka kenalah tunaikan". Jikalau itu dikira sebagai hak yang harus anak-anak tuntut.. mengapa tidak mereka TUNTUT hak mereka apabila kita sudah besar dan sudah bekerja? Pernah terfikir akan itu? Mungkin terlepas fikir kot, itu aku tak tahu cuma aku harap apabila aku sudah habis belajar (macam orang lain juga, kita nakkan yang terbaik untuk ibu bapa kita kan?) jadi aku akan cuba memberikan yang terbaik untuk ibu dan bapa aku. InsyaAllah.

Mungkin ada yang mengatakan ini adalah omong kosong, tapi aku berharap untuk IA tidak hanya omong kosong.InsyaAllah.



Assalamualaikum WBT.


p/s: malam yang dingin.

3 comments:

  1. betul, nk mintak duit kt parents tu berat btul mulut smpai sanggup cr keje utk dptkn duit....

    ReplyDelete
  2. kan kak yuni.. malu nak mintak...tapi.... ibu bapa mahukan yang terbaik untuk kita.. mereka jugak tidak mahu kita berlapar...cuma kadang2 malu...

    ReplyDelete
  3. kan kak yuni.. malu nak mintak...tapi.... ibu bapa mahukan yang terbaik untuk kita.. mereka jugak tidak mahu kita berlapar...cuma kadang2 malu...

    ReplyDelete