Nuffnang Ads

Monday, December 19, 2011

CITA-CITA LAIN, JADINYA LAIN!!!

Hi semua...

apa khabar... hihu~~ sekarang ni baru je lepas jawab test Statistics... hihu~~~.... muntah2... muntah berjemaah. uuwwweeekkk!!! *muntah hijau...hahaha

abang dan akim.

adik...

ni gambar diorang masa dolu2...hahaha...

okay2... malam ni aku nak main badminton *insyaAllah.... hahahahahahaha....

okay... aku nak post sal cerita kanak-kanak. Hihu~~ aku ada dengar ni dari anak saudara aku. Dialog dia lebih kurang macamni...

Akim : Nanti.. bila angah da besar... angah nak bawak mak naik kapal terbang.. angah yang bawak ni *(Jadi pilot)

Mak : Okay.

Abang : abang nanti nak bawak mak naik Skyline. Bawak laju2....

Mak : Okay.

Adik : Adik nanti nak bawak adik pergi jalan-jalan. Suka2!!!

Mak : okay.

Erm...ni adalah angan-angan budak kecil yang tak tau lagi apa ertinya dunia ni. Well..ini kisah benar dari anak-anak saudara aku yang memang masih kecil. BTW, dorang anak yatim. Dorang takde ayah. Ayah dorang da takde. Well..itu bukan masalahnya la... 

Tapi apa yang aku nak ceritakan adalah.. masa kita kecil.. kita memang selalu nak jadi itu, nak jadi ini kan? lau masa sekolah, Cikgu ask.. "Nak jadi apa bila besar nanti?" ada yang jawab nak jadi Cikgu, Askar, Polis dan sebagainya.. 

Tapi, bila da besar... ia tidak seperti yang kita jangkakan... kan?  macam aku, aku kalau boleh nak jadi macam-macam, nak multitasking la kununnya... nak jadi cikgu, nak jadi lecturer, nak jadi fashion designer dan lain-lain. tapi bila da belajar ni... nak jadi fashion designer...tapi amik Bahasa Inggeris... macamane? *aku la...aku tak cakap orang lain.... hahaha....

namun, realiti menyergah... kita perlu sedar.. dalam dunia yang penuh kejam..tak semestinya kita menjadi kejam kan? cuma...kita perlu membuat pilihan yang betul je.. lau contoh, nak jadi Fashion Designer...kita kena belajar apa yang berkaitan dengan apa yang kita nak jadi...tapi kadang-kadang.. ada jugak amik benda lain, jadi benda lain.... kita tak boleh la nak memilih....hihu~~


Assalamualaikum WBT




p/s: moral? jangan memilih... 

No comments:

Post a Comment