Nuffnang Ads

Sunday, March 18, 2012

LAU MACAMNI, AKU NAK JADI PEMBANTU RUMAH LA!!!

Hi semua...

Apa khabar? semoga semuanya sihat belaka... Semoga semua pembaca aku yang setia. *perasan retis..hahahah..

takde la.. malam semalam aku buka kedai. Alhamdulillah, dapat jugak lah untuk malam semalam. Survivor is the best way in business. Yes, I know. *mindset has changed. hahaha, maybe due to the talk early yesterday's morning. 

Okay.. untuk entry kali ni.. aku nak update fasal Pembantu Rumah..or... Maid...dan aku tengok dalam The Star... headline dia.. "It's Maidness".. memang pada aku.. sangat bertepatanlah.. hahaha...

lau 1 maid 1 kerja.. ramai mana agaknya maid kat Mesia ni?
Korang bayangkan yang ni.. ni aku amik dari keratan akhbar The Star.. muka depan..

It's Maidness

"After enduring two years of uncertainty with Indonesia over the domestic workers issue, frustrated employers here are crying 'enough is enough'. The final straw is news from Jakarta that a batch of Indonesian maids headed here will perform ONLY ONE task and MUST BE PAID RM700 for that (one task). Even Human Resources Minister Datuk Seri Dr. S. Subramaniam has been caught by surprise." The Star, Saturday 17 March 2012.

Tengok tu? maksudnya satu pekerjaan RM700... lau banyak? tak ke mampos nak bayar? Jadinya, cuba la latih rakyat Malaysia, at least duit tak keluar ke mana-mana. Duk dalam Malaysia jugak, berpusing dalam Malaysia jugak. Kan?

Alhamdulillah, aku da seorang mak sedara yang bekerja sebagai Pembantu Rumah kepada sebuah family di Petaling Jaya, dari anak kepada majikannya kecil hingga sekarang, sudah mempunyai 3 orang anak. Tetapi, mak sedar aku sudah berumur. Aku rasa dia sudah ingin balik ke Kampung, menikmati suasana kampung pulak kot. Tapi tengok la dia dulu macamne. 

Tapi apa yang penting kan.. kita memang la sibuk,. tapi cuba pikir, kenapa perlu pakai maid sedangkan orang yang bertaraf hidup sederhana dan miskin mampu untuk membuat semua kerja? korang tak takut ke lau maid dari negara lain buat ubat guna-guna? 

aku memang la lelaki kan. tak tau pepe *orang kata... tapi kan..maybe korang silap kot.. aku ni lelaki jenis special sikit.. aku pandai masak, kemas rumah, iron baju, cuci pinggan mangkuk, sapu lantai, mop lantai, baiki lampu, dan lain-lain. korang nak tak aku jadi pembantu rumah korang?? PM me..hehehe

 Assalamualaikum WBT


p/s: baru je lepas balik dari kedai, settle semua barang2..hehe

No comments:

Post a Comment