Nuffnang Ads

Sunday, April 22, 2012

(I AM) WHO I WAS BORN TO BE.

Hi semua..

apa khabar? hari ni aku nak post satu lirik lagi daripada Les Miserables yang bertajuk Who I Was Born To Be. Lirik lagu ini sangat bermakna, kalau korang tak percaya cuba cari lagi ni dalam Youtube dan korang akan rasakan the affection sung by Susan Boyle.But, sebelum tu, mari aku tunjukkan lirik tersebut.

When I was a child 
I could see the wind in the trees  
And I heard a song in the breeze 
It was there, singing out my name
 
But I am not a girl  
I have known the taste of defeat  
And I've finally grown to believe 
It will all came around again
 
And though I may not know the answers 
I can finally say I am free 
And if the questions led me here 
Then I am who I was born to be
 
And so here am I  
Open arms and ready to stand 
I've got the world in my hands  
And it feels like my turn to fly
 
Though I may not know the answers 
I can finally say I am free  
And if the questions led me here 
Then I am who I was born to be
 
When I was a child  
There were flowers that bloomed in the night  
Unafraid to take in the light 
Unashamed to have braved the dark
 
Though I may not know the answers 
I can finally say I am free  
And if the questions led me here 
Then I am who I was born to be 

 I am who I was born to be


Aku malas nak interpret lagu ni sebab aku tau, kalau korang baca pun korang akan dapat tahu apa sebenarnya cerita dalam lagu ni, Okay la.. aku tak boleh nak resist, maksud lagu ni mengikut pendapat aku adalah, whatever came/comes into her/his way, dia adalah dia, Dia tidak boleh menjadi orang lain. Ibarat dalam kehidupan seharian kita, Aku adalah Aku, Aku tidak boleh berpura-pura menjadi orang lain sebab ia hanya akan menyakitkan diri sendiri. Betul tak? Tapi berubah kearah kebaikan adalah sesuatu yang baik. 

Dan dalam lirik ni, aku suka dua rangkap ni, yang pertama adalah ,  

When I was a child 
I could see the wind in the trees  
And I heard a song in the breeze 
It was there, singing out my name

Dalam rangkap ni, ia menceritakan pengalaman dia macam kecil dan seperti budak kecil biasa, dia mempunyai imaginasi yang suka berimaginasi tentang pelbagai benda. Betul tak semua? kita masa kecil pun suka berimaginasi tentang pelbagai perkara, nak2 kalau masa kecil cikgu tanya fasal cita-cita, smua nak jadi apa? Masa tu semua berimaginasi dan semua cakap benda yang berbeza, nak jadi Guru, Askar, Polis, Make Up Arits dan lain-lain. 

Keduanya adalah 

When I was a child  
There were flowers that bloomed in the night  
Unafraid to take in the light 
Unashamed to have braved the dark

Yang ini, sebenarnya walaupun ia menggunakan past tense tapi ia boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian jugak. Ia memberikan maksud, kita perlu jadi berani untuk menjadi diri sendiri sebab itu tajuk lagu ni Who I Was Born To Be. Tajuk dia pun dalam statement bukan soalan. kan?


Well,,., okay tak? korang cari la lagu ni eh dalam Youtube, korang mesti jumpa punya la. Jangan risau. Okay?


Assalamualaikum WBT


p/s: tak salah lagu omputih tapi letak salam kan? hihu~

No comments:

Post a Comment