Nuffnang Ads

Saturday, June 2, 2012

UNTUNGNYA MAJLIS PERKAHWINAN WAKTU CUTI?

Selalunya, kalau aku ingin menulis, aku tidak pernah nak mengarangnya dulu ke, atau tulis point dulu ke *takde la macam kelas BM macam secondary school dulu. Hihu~~

Korang rasa kenapa aku buat macam tu? 

Sebab, aku rasa apa yang aku tulis tu adalah melalui hati, minda dan perasaan. Takde la nampak macam dikarang dulu ke apa ke, kan? lagipun, memang aku tak karang pun. I let my fingers dancing on the keyboard , you know. hahaha..*cakap omputih pulaaakkk,,,

3 dara pingitan..
CT ammarah, Belle dan NAz..

Majlis pembahagian puding.
Budak senyum sebelah tu, adalah Ct Ammarah.
keluarga dia ni.


Okay.. ni nak cerita sal majlis orang kahwin, mungkin da agak lambat kot.. tapi majlis kahwin waktu cuti sekolah adalah paling effective. Sebab apa?

1. kalau orang ramai kahwin, senang, tak yah buat banyak2 lauk. Buat ala kadar je. sebab? jap lagi jemputan lain nak pergi situ la,, sini la.. so, langkah mudah, buat sikit2... hihu

2. tak ramai sangat orang nak pergi sebab? orang memilih tempat makan. *bukan nak pergi sangat makan, nak tengok orang bersanding... nanti boleh cerita2...hahaha

3. ramai orang pergi bercuti.. tak hadiri pun majlis selain sanak saudara..

4. kos bunga telur *ada lgi ke? pun kurang..

5. dan lain-lain, korang tambah sendiri..hahaha

itu alasan yang memang aku rasa TAK MUNASABAH LANGSUNG. apa pulak kan? orang kahwin adalah untuk diraikan.. kita membina masjid, menyatukan antara dua hati. *Takde la jahit2 hati tu.. melampau la korang pikir cmtu sekali...gahahaha... Kita sebagai sanak-saudara, ahli jemputan, kenalah spare time sikit nak melawat mempelai..*bukan cerpelai..cerpelai tu binatang..okay?  sebab, orang sekarang ni berbalasan tau..macam dialog kat bawah ni...

Jah : "Nab, kau nak pergi tak rumah si Na tu?"
Nab : "Tah la Jah, aritu dia tak pergi pun rumah aku masa si Along tu kahwin. Bukan nak berbalas, tapi macamtu la.."
Jah: "Iya lah kan.. takpe la Nab, aku tau perasaan kau, nanti aku nak kahwinkan si Adik tu, kau datang tau rumah aku".
Nab: "Eh, mestilah.. aku mesti datang punya. .. siap berkampung kat rumah kau lagi".

Sesi mereka diakhiri dengan ketawa besar. Cik Nab tak pergi pun rumah Na.

ha? mesti ada yang berperangai macam ni kan? ala..kalau boleh jangan lah.. yang dijemput tu.. pergi la eh.. nak2 kalau rumah dekat.. kalau jauh sangat perkahwinan tu sampai England nu.. takpe la.. ini buka pintu rumah nampak orang kahwin.. PON tak pergi. sengal la lu..hahaha..*ops.. sopan2...hehehe..sorry..

Tapi kalau tak kena ajak, jangan lah dok pergi tunjuk muka pulak.. JAGA MARUAH KITA okay?

Pokok pangkalnya, majlis perkahwinan adalah majlis untuk meraikan mempelai. Bukan hanya untuk pergi makan. 

Assamualaikum WBT


p/s: dua hari berturut2 da aku ni makan kenduri. hahah

4 comments:

  1. setuju2!! kenduri kawen tak syok ar klu tak ramai.. biler dah ramai tu, konpem meriah.. dgn gosipnye, dgn makanannye, dgn amek2 gmbr lg, mcm2 la.. huhu

    ReplyDelete
  2. tu la kan? tapi nak buat cmne..kadang2 orang ingat buat kenduri waktu cuti sekolah boleh ramai orang...hihu~

    Thanks sebab komen kat blog ni.

    ReplyDelete
  3. majlis pembahagian puding? :o

    ReplyDelete
  4. takde la.. keluarga jauh tu dah nak balik, jalan lain-lain. So, makanan tu semua berbahagi lah.. hihu

    ReplyDelete