Nuffnang Ads

Thursday, August 16, 2012

Menu Berbuka Gaya Omputis.

Good evening everybody, apa khabar? mesti semua sihat kan?
Iyalah, tadi baru lepas dapat nyawa kan? dapat makan. Hehehe... Untuk pengetahuan semua, tadi aku buat spaghetti untuk berbuka. Alhamdulillah, walaupun tak habis lagi, pada aku amatlah sedapnya. Hehe.. recipe? eh.. senang je la kalau nak buat spaghetti. Ini dia cara-caranya...

Bahan2:
Spaghetti
Prego (sauce aku guna Traditional punya)
Minyak zaitun

Black Pepper
Minced meat
Sausages
Eggs
Garlic
Shallots 
Water

Okay, cara-caranya adalah, mula2, masakkan air dalam periuk bersama 3 sudu minyak zaitun dan secubit garam. Fungsi minyak zaitun adalah untuk memastikan spaghetti itu tidak melekat antara satu dengan yang lain. Garam adalah untuk merasakannya. Untuk mengetahui bahawa spaghetti kita masak,

Untuk kuah, masukkan small dices garlic and shallots ke dalam sedikit minyak yang panas. Masak selama 2-3 minit. Lepas tu masukkan minced meat into the pan. Masak selama 5-7 minit. Lepas tu masukkan sausages ke dalam pan dan masak selama 5-7 minit. Selepas masak, masukkan Prego Traditional sauce ke dalam pan. Dan masukkan sedikit air. Selepas masukkan air, reneh kuah dengan api yang sederhana untuk seketika. Selepas 7 minit, angkat kuah dan sedia untuk dhidangkan.

Assalamualaikum WBT

p/s: cuba jangan tak cuba tau?

No comments:

Post a Comment