Nuffnang Ads

Tuesday, September 11, 2012

Empower, Program Pembangunan Modal Insan ECER.

Petang semua...

Saje nak bagi tahu, aku makan malam dah tadi... lauk? nak tahu lauk apa? Okay, lauk-lauknya adalah ikan kerapu stim, daging masak black pepper, sayur sawi masak putih, telur dadar dan kicap cair bercili dan ia dimakan bersama nasi. Hello.. nasi adalah makanan ruji rakyat Malaysia kan.. so, nasi la... hehe..

Okay, korang macamne? Da kenyang? Korang lauk apa pulak? Aku sebenarnya nak tulis fasal satu benda ni. Benda apa korang tanya? Sebenarnya aku pun tak berapa nak arif fasal benda apa, sebab, sekarang ni aku agak blank. Mungkin selepas tidur buat seketika ( 5 jam) mungkin otak aku dapat berfungsi dengan baik. Boleh? hahaha... 

Okay baiklah, mungkin kalau aku teruskan menulis aku akan dapat idea kan? Baiklah.. aku akan teruskan menulis. Tadi aku pergi ke Raub sebab nak antar satu borang ni kat PPD Raub. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar nak dijadikan cerita, tadi aku berjumpa dengan salah seorang orang kampung aku dan dia cakap, "Eh, *mungkin dia tak tahu nama aku yang glamour-ian ni, awak kerja da ke? Kalau belum, Empower tu ada nak pakai orang, cuba la, hantar resume kat sana". Aku? "Owh.. okay, terima kasih". Aku pun buat la semuanya dan aku letakkan dalam satu envelope. Lepas hantar semua document, aku tertanya-tanya, Empower? Apa tu? Aku pun search la.. ia adalah Program Pembangunan Permodalan Insan ECER, atau this is the synopsis about Empower..



The Empower project is a human capital and capacity development program under the auspices of the East Coast Economic Region Development Council (ECERDC). Pertubuhan Kemajuan Sosial Malaysia (PKSM) is a Project Manager. A two pronged approach which focuses on Academic and Skill-Training program is adopted to bring upon holistic development in the target community.

Students from primary and secondary schools are targeted in the Academic Skills Development programs. These interactive, fun and multi pronged training programs involve classroom activities, seminars, camps and house visits to build a progressive future generation for the country.

The main crust of Empower is Skill-Training of the target community in critical skills pertinent to the locality. This enhances the human capacity by  improving productivity and income.

Piloted in Bentong in 2010, Empower has expanded to Temerloh, Lipis, Jeli, Kemaman and now to Raub, Cameron Highlands, and Bachok.

Sekarang aku dah tahu apa itu Empower, ia rupanya bidang yang juga aku suka. Yeay, insyaAllah, kalau aku ada rezeki, dapatlah, kalau takde rezeki, nak buat macamne kan? Teruskan mencari... Aku akan teruskan mencari maklumat fasal Empower ni...hehhe. memandangkan aku telah berminat maka, aku akan teruskan mencari. Yeay!!! Nak tahu lebih lagi? Click kat banner tu, korang akan tahu lebih lagi..hehe..

Baiklah, sekarang aku tahu, ia bawah Kerajaan tapi aku tak tahu ia bawah kementerian mana, so, itu yang aku nak tahu sekarang, adakah ia bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah or ia bawah MARA.. hurrmmm... 

Okay la.. got to go.

Assalamualaikum WBT

p/s: perut kenyang, otak tepu. Hahaha...

12 comments:

  1. MORNING SIR. WOULD YOU LIKE TO JOIN EMPOWER. DO WORK NOW? IF YOU WANT PLEASE SUBMIT YOUR RESUME AGAIN AT EMPOWER RAUB NO 11 JLN PERDAGANGAN 1, 27600 RAUB, PAHANG

    ReplyDelete
  2. IZDIFAH : Thank you for the offer, I would love to consider it, I will submit my resume again, thank you.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulilah saya dpt tawaran kerja bwh projek ni tdi!

    ReplyDelete
  4. Aku dapat interview ni esok.. Neves pulak. Harap aku berjaya temuduga ni esok..
    Tq for ur information bout empower! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah!!! tahniah!! semoga dapat job tu.. ur welcome, im glad to help you with this information.. :)

      Delete
  5. salam,sy jugak mencari info ttg empower..sbg tenaga pengajar sulaman manik & labuci..area kelantan & terengganu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..yang tu rasanya kena tanya pada pejabat, saya hanya post info sahaja... thanks.

      Delete
  6. Salam dekat kl xade ke nak sangt join

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa takde sebab program ni untuk pantai timur sahaja... sebab ECER ni memang fokus untuk pembangunan pantai timur.. :)

      Delete
    2. Bestnyela klu ada empower kat kajang

      Delete
    3. tak pasti la...ada jugak kottt..

      Delete