Nuffnang Ads

Thursday, December 6, 2012

Simbolik Meja Makan!!!

Assalamualaikum WBT,

Hye All,,, *it has been a while I did not use that catch phrase. hahaha...

Okay2.. this time, I am using Bahasa Melayu as the medium to communicate, hehehe...

Korang semua tahu kan apa itu meja makan? Iya la, meja makan yang selalu kita dok letak makanan, nasi bagai. Tahu kan? Mungkin kita tidak tahu yang meja makan tersebut mempunyai maksudnya yang lain.

Setengah orang melihat meja makan sebagai satu tempat bermesyuarat, *what? hahaha..  tapi lepas aku menonton satu cerita Korea, *Korea lagi.. Personal Taste, Ji Hon cakap, "Meja adalah tempat keluarga bersatu dan bercakap". * maaf, takde Korean pandai cakap Melayu... Tapi sekarang, banyak keluarga yang tidak menggunakan meja makan sebagai tempat untuk berkomunikasi, iya la, kebanyakan ahli keluarga tidak makan sekali. Ada yang makan pukul 12 tengahari, ada yang makan pukul 2, ada yang hanya makan sekali sehari, ada juga yang makan depan tv dan bukan di meja makan. 

Tapi meja makan bukanlah hanya satu-satu tempat untuk berbincang, sebab apa? banyak lagi tempat lain yang boleh di buat untuk berbincang. Kan? Kadang-kadang meja depan halaman rumah boleh dibuat sebagai tempat berbincang, cuma cara perbincangan tu bergantung kepada penerimaan individu. 

Eh! macam jadi entry serious pulak, tak berniat pun nak seriouskan entry ni, cuma, bila cakap bab meja makan, mesti kita ingat nak cakap fasal makanan kan? haha, salah! kita masuk bab komunikasi lahh... dalam komunikasi, saya ingat dulu, my lecturer said that, "kalau nak berkomunikasi, dengar dahulu sebelum komen apa-apa", so, bear that in mind. Hehe... tapi apa-apa pun, untuk berkomunikasi jangan malu dan jangan memilih.

Saya dulu teruk dalam subjek komunikasi, tapi that terukness guide me, last month, saya pergi ke satu hypermarket, bahagian baju-baju, hehe,,, then mmg nak beli seluar lah, then ada aunt cina ni, saya mintalah dia carikan seluar yang diingini kan, then berborak-borak siap dengan dia, which I never did before, like NEVER! a;ah! never girl! tapi masa tu saya rasa macam, penuh bersemangat dan cuba untuk bercakap dengan aunt tu walaupun saya tak kenal dia LANGSUNG! Dia bukan saudara saya, obviously lah kan, kalau tak lama dah kulit ku putih melepak, ala-ala kacukan gitu. Ini pun kacukan jugak, cuma, gene kacuk chinese tu SANGAT KURANG. hahaha.. *sapa tak ketawa ni, saya cubit! 

Saya pun pelik, macamne la saya boleh bercakap dan beramah mesra dengan aunt chinese tu, tapi saya lupa, saya kan budak komunikasi dlu, belajar subject komunikasi daripada salah seorang pensyarah terkenal *sumpah tak sarcastic! sapa fikir cmtu, memang dirty. hahaha...

Tapi apa-apa pun, rasa mengantuk la pulak. Bagi blogger terkenal dan terkemuka macam saya ni *self proclaimed, of course lah kan.. hahaha.. saya menggunakan entry untuk menyatakan pendapat. Saya cakap, orang baca. Orang bantah, saya tak tahu. hahaha.. boleh cmtu?

Assalamualaikum WBT

p/s: nak tidur!!!

4 comments:

  1. kami mkn kat meja, meja dekat tv so bleh tgk tv juga sambil berbual hehe

    ReplyDelete
  2. Kak WC, dekat dengan tv? waaahhh.. dah jadi macam dining room+entertainment room, haha.. bagus2..

    ReplyDelete
  3. beramah mesra sambil makan , kan bagus tu... borak2 sedar2 habis nasi sepiuk

    ReplyDelete
  4. Ibuintan : kan, tahu2 je dah habis dah nasi sepiuk. haha,, takpe2..masak lagi sepiuk.

    ReplyDelete