Nuffnang Ads

Thursday, January 24, 2013

Kehebatan Negara-negara Asia Tenggara.

Assalamualaikum WBT,

Tertarik saya untuk komen salah satu daripada artikel yang saya baca dari satu blog ni, tapi saya tak ingat tapi saya masih ingat isinya ia berkenaan dengan betapa Kerajaan Singpura menggalakkan rakyatnya untuk menambah populasi kerana apa? Kerana mereka ingin mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing yang sekarang jelas sekali mendominasi ruang pekerjaan di Singapura. Hebat bukan?

Well thought of those particular problems, I am impressed actually. I am. Memang Singpura adalah sebuah negara yang kecil tapi sebenarnya ruang untuk membangunkan negara dek kerana kecil itu adalah tinggi, dan mereka juga mendapat sokongan USA yang sering kali meletakkan kecanggihan dan kemewahan negara tersebut di dalam artikel mereka. When they talked about Asia, there will be several countries that will be mentioned, like, Singapore, Indonesia, China, Thailand, Japan and also Taiwan. These negara selalu disebut kerana particular reasons, lemme, like, give you some insights on that, okay?

Singapore

Selalunya nama negara ini disebut sebab kepesatan pembangunan dan kehebatan beberapa bangunan buatan mereka, seperti Marina Bay Towers, Sentosa Island and the famous Universal Studio Singapore. Memang famous and selalunya Singapore juga adalah transit untuk penerbangan jauh, so, no wonder mereka famous. Kan? Well, Goh Tong dari Singapura.

Indonesia.

Borobodur, Bali, Bandar Besar Jakarta, Pulau Lombok adalah antara keindahan Indonesia yang menjadi keistimewaan yang mendapat perhatian masyarakat Dunia. Pelancong ke Bali kerana mereka ingin meluncur dan juga melihat keindahan pantai Bali dan pulau-pulaunya. Candi Borobodur yang adalah juga salah satu daripada calon 7 Wonders of the World menjadi kehebatan tamadun yang telah lama berakar di Indonesia. Hebat bukan?

China

Kehebatan negara terbesar Asia ini memang tidak dapat disangkal lagi, Olimpik 2008 telah menjadi satu tanda kehebatan mereka di mana, China melabur banyak Yuan dalam meletakkan namanya dalam kalendar Dunia. Majlis perasmian yang tiada tolok bandingnya, mendapat perhatian semua media dunia. Panda yang menjadi maskot mereka adalah juga kebanggaan mereka. Kehebatan mereka memang tidak dapat disangkal lagi. Dengan beberapa monumen-monumen yang ada di China seperti Square yang terbesar di Dunia, China has a lot to offer in years coming. Trust me.

Thailand

Angkor Wat yang terletak Negara Gajah Putih ataupun Negara Bebas (Thai bermaksud bebas) telah memberikan satu impak yang besar terhadap negara ini. Phuket, Bamgkok, dan beberapa ratus Pulau yang cantik, telah menggamit pandangan pelancongan dari seluruh pelosok dunia untuk datang ke Thailand. Negara yang mempunyai sceneries yang cantik. Walaupun beberapa incidents yang berlaku, seperti pergolakkan politik. Tsunami (2004) mungkin sedikit sebanyak menjatuhkan sedikit ekonomi mereka tetapi mereka tetap kuat dan tabah dalam meneruskan kehidupan.

Japan

Mendapat jolokan Negara Matahari Terbit, Jepun memang diakui kehebatan mereka, Tokyo, bandar metropolitan yang selalu mendapat perhatian dunia, dan kehebatan seni bina mereka yang hebat tetapi masih berpegang teguh kepada nilai-nilai ketimuran *sejauh mana kenyataan ini sekarang, saya masih tidak dapat tentukan. Negara ini juga mempunyai beberapa events yang menyebabkan rakyat mereka sengsara, tidak lain tidak bukan, bencana alam. Gempa bumi, Tsunami, Ribut, Taufan selalu menghentam negara ini, namun, mereka juga tabah dalam menghadapi dugaan tersebut,walaupun mereka sering di hentam, mereka tabah dan cepat bangun untuk meneruskan kehidupan.

Taiwan

Mungkin kita tidak banyak tahu tentang negara ini sebelum ini, namun, semenjak dua menjak ini. Taiwan mendapat perhatian dunia, kerana? Dek kerana kecanggihan pembuatan dalam bidang elektronik, mereka membina nama dalam bidang ini. Keindahan Taiwan juga tidak dapat disangkal lagi. 

Ada banyak lagi negara yang hebar sebenarnya di Asia ini, tidak termasuk Asia Barat lagi, di Asia Terenggara sahaja, terdapat negara-negara yang hebat! *tengok ayat tunggang-langgang sebab letih. Korea Selatan, Korea Utara, Vietnam, Filipina, Kemboja dan the one and olny MALAYSIA.

Untuk Malaysia, saya akan ceritakan di lain masa, kerana ia lebih dekat dihati, maka, it deserves one great entry. Yes! Untuk itu, 

Assalamualaikum WBT

p/s: Esok Jumaat, esok Gotong Royong dan selamat malam.

No comments:

Post a Comment