Nuffnang Ads

Thursday, January 24, 2013

Kenapa ada banyak bahasa?

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua pembaca? Sihat? Alhamdulillah, mesti semua cuti kan? Iya laa.. hari ni kan Maulidur Rasul, alhamdulillah. 

Saya hari ni pun cuti, so, saya takde buat apa-apa lah, cuma saya duduk rumah dan watching tele, hehe... doing nothing and just rest. Yup, berehat, memang cuti sungguh bermakna, now sekarang saya belajar, rasanya hari cuti adalah hari yang paling best, seriously!

Sebenarnya, tadi ada satu perkara terlintas di minda, ia mengenai Bahasa. Pernah tak anda terfikir akan kenapa ada banyak bahasa? Kalau ada satu, dua or tiga sahaja bahasa dalam dunia ni kan best. So, senang lah nak berkomunikasi, ini, dalam setiap benua ada terlampau banyak bahasa, dan sehinggakan sudah ada bahasa yang pupus seperti Sanskrit. No one speaks using Sanskrit now. I believe so. Bayangkan kalau hanya ada Arabic, English and Chinese, contoh, mesti senangkan nak berkomunikasi. *jangan fikirkan bahasa lain, cuba bayangkan hanya ada tiga bahasa ini sahaja. Mesti seronok kan? Mesti takde salah faham, kesalahan bahasa or something like that. Kan?

Mesti seronok. Tapi, hakikatnya, ada banyak bahasa dalam dunia ni, sehinggakan kadang-kadang menimbulkan permasalahan komunikasi yang teruk, kan? 

Tapi apa-apa pun, ada banyak bahasa menunjukkan kita kena belajar banyak kan? so, apa tunggu lagi, pilih bahasa asing yang anda hendak belajar, then, belajar je melalui internet, kalau ada orang yang hendak tolong ajarkan lagi bagus. kan?

Assalamualaikum WBT

p/s: mengantuk sangat mata saya ni, lain macam je.

No comments:

Post a Comment