Nuffnang Ads

Wednesday, January 9, 2013

Majlis Perkahwinan dan Jahitan? Perkaitan?

Assalamualaikum WBT.

I am so glad today because I managed to teach a few of my classmates about the jahitans *a few of them, which we need to master it before further to the next steps. 

Alhamdulillah,..

There were a few jahitan yang Cikgu Ina taught us, jahitan sembat susuk, jahitan insang pari, jahitan silang pangkah, jahitan sembat halus, jahitan tulang belut. These were the jahitans that Cikgu Ina taught us yesterday and today. I was so excited because, I easily got how to jahit and the others like were asking me how to do the jahitan like, "abang Akmal, abang akmal, boleh tak tolong saya ...", 2 minutes after that.. "abang akmal, abang akmal... saya tak pandai lah nak mula macamne.." hahahaha, I was like the personal assistant to the Cikgu Ina, like, I am the teacher already. Tapi takpe kan? If Cikgu ajar kita, kita dapat berapa peratus je kan? but then, kalau kita ajar orang lain pulak, kita dapat 90 per cent kan? macamtu lah, tapi kalau banyak kali tanya, tak jadi lah kerja saya. hahaha.. boleh cmtu?

takpe2... tadi saya ada tonton apa cerita di Astro tu, cerita fasal perkahwinan, amboih... cerita fasal majlis orang kaya sahaja, iya lah kan, umat akhir zaman, yang kaya terus kaya, yang miskin terus dipinggirkan. Kesian, malangnya saya tengok cerita tadi tu sekejap je, terus rasa menyampah, okay sebelum ni saya dah tengok beberapa episode fasal cerita ini, tapi asyik2 anak-anak orang kaya sahaja yang dipaparkan, kenapa tak amik yang sederhana ke? Ke yang sederhana dan miskin ni tak menepati karakteristik yang hendak dipaparkan oleh rancangan tersebut? Kata dunia tanpa diskriminasi? choy!

apa-apa pun, I am looking forward to tomorrow's lesson, I think tomorrow would be a new day and I will gain new experiences. InsyaAllah.

Assalamualaikum WBT

p/s: thanks Kak Yuni for the comment.

No comments:

Post a Comment