Nuffnang Ads

Monday, January 21, 2013

Saya dipandang rendah??

Assalamualaikum WBT,

Masih cerita berkisar dengan tanggapan manusia. Apa tanggapan tersebut? Hendak dijadikan cerita, tadi masa saya baru balik dari Giat Mara Raub, pergi lah diri ini ke TF *satu supermarket yang famous di Raub ni.. everyone knows it very well, yes, very well. Well, that is not the story, the story is, terjumpa la saya dengan seorang kawan lama, well, saya kenal dia pun tak lama pun, lebih kurang dalam 2 tahun je, lesser maybe.

*saya berjalan-jalan di TF, dan terlihat satu muka yang familiar, saya tegur

Saya : **&)$ *nama dirahsiakan, eh, beli apa? beli kuih ke?

**&$* : A'ah, ko kat mana sekarang ni? Dah habis belajar dah kan?

Saya : A'ah, dah habis belajar dah, cuma sekarang aku*guna aku cakap ngn kawan, amik course kat Giat Mara, sijil jahitan 6 bulan.

**&$* : Ha?? *muka penuh tanda tanya, *babi! ini macam mintak tangan saya je ni!.. Dari Ijazah yang well, tinggi ke sijil? *masih muka tanda tanya.

Saya : *bersabar dan jawab, A'ah lah, Ijazah tu well, education kan, but masuk Giat Mara ni sebab nak perfected skills dalam jahitan and I am going to launch my own line and a boutique nanti.

**&$* : Butik? Owh, okay.

Saya : *berlalu pergi. 

Malas la nak bercakap lebih-lebih, main bercakap, makin benci aku dengan dia! ugh! Not about the question, but the way the question was asked to me. Please! Please bitch! *btw, the person is not a girl, I just like calling him bitch!

Ini lah orang Melayu kan? Kalau orang nak belajar Sijil, dipandangnya rendah dan dikecam sebab seseorang dah ada Ijazah? Tak semua orang suka makan gaji, dan tak semua orang suka berniaga. Allah SWT dah rancang hidup saya ni, saya belajar Ijazah, bukan tak berjaya, berjaya, Alhamdulillah, tapi, mungkin takde rezeki so, saya amik jalan lain, belajar Sijil then, insyaAllah, lepas habis ni nanti. saya memang hendak membuka sebuah perniagaan. InsyaAllah, God willing.

Tapi itu lah, banyak sangat suara-suara sumbang mambang serta bangang cuba menjatuhkan semangat saya. InsyaAllah, selagi mana nyawa ini dikandung badan, tidak terkesan dek kata-kata nista, Trust me! My uni life has taught me a lot, like, a lot! Trust me! Saya pernah kena lagi teruk dari ni, trust me.

Lagipun, saya belajar di GiatMara bukan setakat belajar, sebenarnya, saya juga mengajar my classmates to speak in English, I corrected their pronunciation. How's that? Easy task? No! Fun? Hell yeah! 

So, lain kali jangan pandang rendah kat orang lain, tak baik berdosa, cuma, kalau yang kita pandang rendah tu  memang pendek, nak buat macamne, kalau nak bercakap kenalah pandang rendah kan? hehehe...

Assalamualaikum WBT

p/s: InsyaAllah...I love being there.

2 comments:

  1. hmmm.. I memang selalu dipandang rendah, sebab I pendek. MAsak kat dapur pun sometimes kena pakai high heels, not easy also lor. Hoever dear, pedulikan kata orang, u know what u want, at least u have ambition, and u usaha.

    ReplyDelete
  2. Nastyna : sedap nama.. Nasty,.. hehe.. ha? pakai Heels? wahhh..itu sudah maju..iya lah kan.. insyaAllah.. saya akan usaha sebaiknya.

    ReplyDelete