Nuffnang Ads

Sunday, January 20, 2013

Setiap hari kena bersemangat!!! Happy Monday!

Assalamualaikum WBT,

Esok Isnin!!! Yaaa, tak sabar rasanya nak pergi belajar, iya lah, setiap hari kena fikir positif kan? Tak gitu semua, tak kiralah anda bekerja, belajar, kerja kampung, kita sebenarnya kena fikir akan kehidupan akan datang, contoh, kalau yang bekerja, kena fikir fasal bil kena bayar, makanan, minum, elektrik kena bayar dan banyak lagi, itu belum nak bayar kereta lagi, so, saya respect mereka yang bekerja.

So, saya sekarang belajar, sama jugak lah dengan bekerja sebenarnya, kena ada semangat tiap-tiap hari untuk ke tempat belajar/kerja. Saya ada semangat yang saya telah simpan di tempat saya belajar, sebab? saya belajar benda yang saya memang suka sejak dari saya umur 13 tahun lagi, memang suka. Memang dari umur 13 tahun saya memang hendak menjadi fashion designer, making clothes for women and men, love it so much but then when I got into sekolah menengah agama, I did not have the chance to explore my interest, so, I kept it down, then form 6, university, at the age of 22, I started making my own clothes, baju melayu for raya, few of then already. Pants, and latest, I sew a baju kurung for my mum. Love it so much. So, these 6 months, I will be doing my very best why? BECAUSE I LOVE DOING WHAT I AM DOING NOW. Yes! I am. 

Hehe..tetibe tercakap English language pulak, sebenarnya, ramai je yang nak belajar berbahasa Inggeris dengan saya, tapi saya hanya senyum. Sebab apa? sebab, hendak belajar ni kena ada kehendak dan keinginan DAN TAK BOLEH MALU. ini, kalau nak becakap BI, kena tease sikit, dah terasa hari, kena ejek dek kawan, hey! korang ingat dengan macamtu, boleh improve? no way girls/boy/men/women, tak boleh malu, dan kena fikir akan diri sendiri.

Kalau kata nak belajar English kena ada cikgu, well, memanglah, tapi to be honest, when I was 7-12 years old, I did have teachers, the attention given in primary school was not as much as I managed to get during my uni life, to make it worse, when I was in secondary school, the attention given was terrifying, why? the students were given like 4 hours/week and to master English language, 4 hours a week is not doing any justice. But then, UNISZA has given me strength  to actually learn English language even thought the surrounding was not that helping but I am really thankful to Allah for giving me that amazing wonderful experience. Love it so much and 4 years there have given me a lot! And most of all, my English is getting better. Thank you UNISZA and FALCOMM.

Jadinya, nak belajar tak boleh malu, kalau malu, tak kemana kita. Okay? for those who want to learn English language with me boleh, I will teach you but then, you have to be confident to speak up, okay?

Assalamualaikum WBT

p/s: memang lah, writing dan speaking lain, tapi cuba lah eh?

No comments:

Post a Comment