Nuffnang Ads

Sunday, March 31, 2013

Pasar Malam Jalan TAR.

Assalamualaikum WBT,

Tadi saya ada menonton Malaysia Hari Ini di TV3 dan terlihat saya akan satu bingkisan yang dipaparkan, tajuknya if I am not mistaken, "Pasar Malam TAR". Kehebatan pasar malam tersebut memang sudah diketahui ramai, rakyat Malaysia kebanyakkannya tahu kebesaran, kehebatan dan betapa gahnya Pasar Malam tersebut, NAMUN! apa yang menarik perhatian saya adalah, bila kita ingin mengiktiraf sesuatu, kita WAJIB dapatkan perhatian pelancong asing kan?

Tadi, dalam bingkisan tersebut, ada beberapa pelancong asing di'tangkap' dan ditemubual dengan menanyakan tentang Pasar Malam tersebut, jadinya, kalau kita hendak mengiktiraf sesuatu haruslah mendapat persetujuan mereka yang bukan dalam bidang itu, macamtu? Rasanya, kat US takde Pasar Malam, ada pun, flea market yang menjual barang-barang vintage and so on. Kan? 

Bukan apa, sedangkan kita yang memang biasa dengan pasar malam ini, seolah-olah ditinggalkan, maaf, saya menonton hanya sedikit sahaja tadi, seharusnya, mereka yang membuat bingkisan tersebut ambil peduli akan perkara ini, biarpun mereka warga asing yang gah *kununnya, tetapi jangan lupakan pendapat rakyat Malaysia, pendapat Rakyat seharusnya diletakkan dahulu sebelum warga asing tersebut. Dan, lagi satu, memandangkan ramai warga asing yang lain di Malaysia ini, kepada tidak ditemubual mereka yang dari Pakistan? Nepal? Indonesia? Double standard? I believe so! hahahaha...

Whatever lah, saya tahu, korang nak buat bingkisan fasal tu pun dah kira bagus dan dapat menaikkan imej Pasar Malam TAR dan lepas ni peniaga-peniaga PM TAR dapat banyak duit lah kan? Iya lah, mungkin ia menjadi salah satu daripada evetn wajib untuk para pelancong. Good job! 

Assalamualaikum WBT

p/s: Nak kemas rumah lak, dalam demam-demam ni.

2 comments:

  1. Huuu...media especially tv had planned and decided the points of issues or ideas that they need to highlight..We've learned dat in the power & ideology class right? There must be seconds or minutes whereby they highlighted our local visitors or businessmen review about the TAR market.it's just u missed that part ???? :P wish to go there someday..when i have lots of money to do shopping!!

    ReplyDelete
  2. Izzah Malek :Maybe, i missed that part, I guessed hahaha... I did not watch the bingkisan until the end, well, darling, count me in!

    ReplyDelete