Nuffnang Ads

Tuesday, April 23, 2013

REVIEW : Samsung Galaxy Grand DUOS

Assalamualaikum WBT

Apa khabar semua? Sihat tak? 

Memandangkan saya pengguna Samsung Galaxy Grand DUOS yang amat berjaya. Hahhaa.. takde lah, setelah sebulan lebih rasanya menggunakan Samsung Galaxy Grand DUOS ni, adalah baik jikalau saya mengupdate, mereview dan memberikan komen terhadap performance Samsung Galaxy Grand DUOS ni.

Seperti mana yang kita semua maklum, Samsung Galaxy Grand DUOS ni merupakan satu telephone pintar yang mempunyai dua sim. Secara jujurnya, saya pada mulanya agak risau dengan dua sim card ni, iya lah, kebanyakkan telephone yang mempunyai dua sim card ni agak payah nak memberikan performance yang baik. TETAPI! Samsung Galaxy Grand DUOS ni, pada saya, amat baik dan kita boleh pilih mana satu sim yang hendak diaktfikan tanpa mematikan satu lagi sim card. Hebat bukan? MEmang!!! wwwooohhhooo..

Selepas itu, screen 5.0 inci yang merupakan satu daya penarik kepada Samsung Galaxy Grand DUOS ini amatlah bijak sekali. Kecil sedikit dari Samsung Galaxy Note, tetapi sekali imbas ia seperti Samsung Galaxy Note, hebat bukan? 

Saya adalah pengguna Samsung buat kali pertama dan saya amat berpuas hati dengan apa yang saya miliki. I couldn't ask for more. hehehe..

Namun, screen Samsung Galaxy Grand DUOS bukanlah seperti Samsung S2, S3 yang ada screen Amoled tetapi, screen biasa ini pun sungguh cantik dengan kamera belakang 8MP dan kamera depan 2 MP cukup untuk saya berkongsi gambar dengan orang lain. Tetapi, setelah saya check, built-in memorinya bukanlah 8GB tetapi ia hanyalah 4 GB. Itu lah sedikit flaw nya, tetapi memori boleh ditambah lagi dengan memori microSD up to 64GB. Nak letak apa kan sampai 64 GB, nanti berat lak, ingat makin berat isi, makin banyak makan batery. Sama cam kereta gak kan? Makin berat muatan, makin banyak kali kena isi minyak, betul tak?

Mak cik suko!!! gagahahaha..

Assalamualaikum WBT

p/s: Sekali sekala buat review.
p/s: nak upload gambar, tapi line cam hampeh!

48 comments:

  1. hmm. mcm2 pilihan nset skrg nih.
    belikan utk saye satu. ;)

    ReplyDelete
  2. dyba gula-gula : hahah,.. memang macam-macam hp.. belikan?iiiooouuuu...hhahah..

    ReplyDelete
  3. Salam en. Bila guna facebook dan untuk komen paparan keyboard timbul.apa yang kita taip tidak nampak kerana berada di belakang keyboard.mcmana nk buat.

    ReplyDelete
  4. Encik Anon : okay, setahu saya, ia akan muncul jugak, tapi lambat sikit.. encik punya FB kalau komen mmg tak keluar terus ke? ke camne? sebb saya cuba yang saya tadi, okay je...

    ReplyDelete
  5. Hi. Sy nk tanya. Sy bru je beli galaxy grand. Simkas pertama sy letak simkaf biasa yg xde tnet. Simkad kedua sy letak simkad broadband yg xboleh buat call atau sms. Tp bila masukkan dlm grand, simkad broadband tu x function pun. Xdpt pun tnet walaupun ada line. Sy da activate dua2 simkad dah. Please share ur knowledge please. Utk srnangkn communication, boleh emailkn ke alwani.diyana@gmail.com

    ReplyDelete
  6. anon / alwani : okay, baru beli samsung grand eyh, baik, simkad kedua takde internet walaupun letak simkad broadband, camni, saya rasa, untuk broadband punya simkad, untuk telefon, dia ada setting sendiri, kalau ikut pengalaman saya, saya pun pernah letak simkad broadband dalam telefon cam BB, dan ia juga tak berfungsi, jadi, adalah lebih baik kalau, alwani guna simkad telefon tapi yang menawarkan capaian internet cam UMobile. tapi itu bergantung dimana alwani duduk, kalau takde line, payah sikit lah. takpun, duna digi.

    ReplyDelete
  7. Hi..sy sbenrnya tringin jgk nk pkai grand ni tp bleh x klu nk guna 1sim je sbb internet tu sy cme nk lnggan dgn clcom je utk sbln..

    ReplyDelete
  8. Anon : owh, boleh rasanya tapi celcom utk sebulan? Kenapa tak guna UMobile.. okay juga. hehee

    ReplyDelete
  9. Hi
    Sy pun pakai galaxy grand ni, tak pakai pakej apa2 pun, just pakai hotlink prepaid punya weekly internet pass. Problemnya tak boleh nk browse internet. Bila nk configure setting, dia ckp, ur phone model is not configurable. Poning palo den. K ada tips dari tuan blog, salah letak simcard k, ada default configuration k... Thanks

    ReplyDelete
  10. Anon : ada setting dia jugak, tak silap kat Setting then Phone then simcard. try dulu tengok, kalau tak boleh, cuba bawak ke kedai yang anda beli tu, senang. :)

    ReplyDelete
  11. Saya pengguna galaxy grand. So far puas hati dgn hp ni. Untuk makluman Internet hanya boleh guna pada Sim 1. Sim dua tak boleh internet. Sim 2 hanya untuk call n sms shj.

    ReplyDelete
  12. ezat : saya pun pengguna galaxy grand. Saya pun puashati jugak. hehehe.. betul tu.. aritu saya tak pandai.. terus bawak kedai.. hehehe thanks sebab komen...

    ReplyDelete
  13. Nak tnye sikit boleh? Mcm mane battery phone grand ni. Cepat habis battery ke?? Dan lagi satu camera dia boleh buat burst shot tak n amik gmbr time recording mcm function note 2 n s3..

    ReplyDelete
  14. Dah 2 bulan aku pakai grand. mmg best sbb screen 5 inci. info utk rakan rakan blogger :
    - SIM 1 utk internet / SIM 2 utk normal sim card
    - camera boleh setting burst
    - save batery dengan set auto brightness, disable gps, enable 2g.

    http://ctscomputer.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. saya dalam pencarian untuk pakai phone android. Dan saya rasa tertarik dgn samsung galaxy grand, cuma sy musykil nak pakai sim apa yg okay utk internet? kalau digi okay tak?

    ReplyDelete
  16. pyan : thanks sebab komen, okay, saya akna terjah blog awak tu...

    ReplyDelete
  17. -MASH- : saya dah siap beri jawapan kat blog awak. hehe, thanks sebab komen.

    ReplyDelete
  18. Marou Apple Hijau : thanks, bagus2, beli lah..hehe

    ReplyDelete
  19. Dok usha grand gak ni, sim tu saiz normal ke micro sim punya? Tq in advance =)

    ReplyDelete
  20. Ojah : sim card tu cam biasa je.. takde nak kena potong-potong ke apa.. just masukkan cam biasa..

    ReplyDelete
  21. Salam tuan blog :)

    Saye dga kalau guna 2 sim.. kdua2 sim mmg sntiasa on tak? n satu lagi solan. sye ada dua simkad, digi ngn celcom. tapi kalau sye langgan broadband guna celcom boleh ke? die x kacau kdit dalam sim dg? cm ne tu erk.. sye dga slot sim1 untk broadband jer dpat, tul ker..harap jawap :) selamat ramadhan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Bila guna 2 sim kredit takkan kacau tapi pastikan kena ubah dulu setting dekat sim card manager then boleh pilih which simkad yang awak nak letak as a broadband.. contoh sim ke 2 awk nak langgan internet, pastikan awk ubah dlu nak guna internet di sim ke2 dekat sim card manager.. kalau tak nak ubah situ, just letakkan sim 1 untuk internet.. biasanya kat setting kalu beli phone dia buat sim1 untuk internet.. actually kita bole ubah..

      Delete
  22. |h|e|p|n|i| : *payahnya nak tulis nama.. hehee.. okay2.. camni, memang kedua-dua sim akan on, tetapi, kalau kita nak buat panggilan, kita boleh pilih sim mana yang kita nak gunakan, sama juga kalau nak antar message, kita boleh pilih.

    Iya, ia takkan kacau kredit mana-mana kalau kita guna satu sim untuk broadband, nak senang, pakailah sim yang bill tu, senang sikit.

    Yang last soalan, saya tak tahu, sebab sejak disetting kat kedai,saya tak pernah nak buka. hehe...

    Thanks sebab komen.

    ReplyDelete
  23. Saya baru dapat fon saya tp bila saya check dia tak boleh masuk sim biasa..mmg ada 2 jenis ke? 0__o

    ReplyDelete
    Replies
    1. grand model ape? Kalo gt 18552 mmg xleh masuk.harus potong baru leh jalan. hee

      Delete
  24. Cik Anon : Setahu saya sim kad biasa je kalau Samsung Galaxy Grand. Tapi saya tak tau lah cik anon punya telefon yang camne,sbb saya punya sim biasa je. Thanks sebab komen.

    ReplyDelete
  25. Grand mmg de 2 jenis.simcard perlu potong kalo nak masuk ^_^

    ReplyDelete
  26. Grand mmg de 2 jenis.simcard perlu potong kalo nak masuk ^_^

    ReplyDelete
  27. Grand mmg de 2 jenis.simcard perlu potong kalo nak masuk ^_^

    ReplyDelete
  28. salam.ou cm tu er..thanks. pening nie nak buat pilihan grand quattro or grand duos hehehe...harap dua2 sme je stting hehe..tp grand besar skrin hehe..btw tq tuan blog :) Selamat Hari Raya.

    ReplyDelete
  29. yg micro sims tu grand Quattro.. thanks tuan Tanah.. saya dah 2 minggu pakai grand.. happy takyah banyak2 phones dah as well as video dia best sangat.. senang rekod anak2 main and diorang pun suka bila tgk balik.. siap buat my own blog review gaks puas hati den :)

    good review on grand vs Quattro link kat bawah nie.. tapi bila tgk, saya makin suka Grand saya :)

    http://www.fonearena.com/blog/74497/samsung-galaxy-grand-quattro-vs-galaxy-grand-duos.html

    ReplyDelete
  30. Ojah : oh.. begitu.. haha.. saya pun dah pakai berapa bulan dah.. seronok!!

    ReplyDelete
  31. wah...memang tengh dok perhati galaxy grand ni...bila bace komen2 ni makin rasa nk bli..
    yang best tu harga dia tak sampai rm1000

    ReplyDelete
  32. wah..nak kena beli cepat ni..
    yang lagu best harganya tak smpai rm1000

    ReplyDelete
  33. Syamimi Razali : betul tu.. always.

    ReplyDelete
  34. Ahmad Syauqi : jom! jom beli.. itu lah.. saya beli awal tahun aritu rm1200, so sekarang dah murah kan? sebab ada Samsung Galaxy MEGA with 6.3 inches screen, tapi Samsung Grand ni pun tahan lasak jugak sebenarnya. huhuhu..thanks sebab komen kat blog saya.

    ReplyDelete
  35. Saya baru beli grand duos tapi simcard bukan saiz biasa. bole potong je ker utk masukkan?

    ReplyDelete
  36. Saya baru beli grand duos rm880. tapi simcard bukan saiz biasa. bole ke potong je nak masukkan?

    ReplyDelete
  37. Saya baru beli grand duos tapi simcard bukan saiz biasa. bole potong je ker utk masukkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole je potong sim kad tu smpai muat utk masukkan.. but make sure jgn potong cip dia :)

      Delete
  38. Cayrott: tahniah sebab beli Samsung Grand DUOS tu..tapi setahu saya..kalau kena potong2 ni, samsung galaxy quattro bukan yang macam saya pakai.. tapi, sebelum potong simkad. better bawak kedai yang awak beli tu, kalau salah potong, boleh salahkan kedai..huahaua.thanks sebab komen...

    ReplyDelete
  39. Salam bos
    Sye bru je pkai smlm,tu hadiah dr wife tercinta.
    Nk tanye skit...
    1.Kalo sim 1 sye pkai sim biase,sim 2 letak sim utk internet.Ok x?
    3.Casing beg mmg lum byk lg ke?
    4.Katne nk download theme @ ape2 yg cun selain dr Google Play?
    tq bos..
    Samsung Galaxy Grand Quattro mmg pilihan yg tepat

    ReplyDelete
  40. Khairul Noh : Salam..
    Tahniah, say thank kat wife tu eyh..
    1. setahu saya, memang okay pun, sebab saya pun buat camtu, tapi pastikan rujuk dengan kedai communication yang berkenaan.
    2. memang tak banyak, tapi kena rajin cari lah, kadang-kadang ada, tapi mahal sikit,
    3. Kalau nak download tu, saya kurang arif lah, sebab saya ni bukan seorang yang mendownload sangat, camtu2 jer.h hihu..

    memang, tapi saya punya Samsung Grand biasa jer. hehehe

    thanks sebab komen!

    ReplyDelete
  41. Samsung galaxy grand punya kamera depan memang gelap ea?

    ReplyDelete
  42. Saya guna talian UMobile dgn simkad biasa. Saya ada masalah kerana tidak dapat akses internet. Boleh ajar sikit macamana nak setting internet umobile dalam samsung grand GT-I9082. Rujuk dari laman web umobile rupa2nya takde lagi brand samsung grand ini. Tk

    ReplyDelete
  43. Saya melanggan talian Umobile guna simkad lama (tidak dipotong) dan diletakkan sebagai simkad ke-2 dalam Samsung Grand saya. Masalahnya sehingga sekarang saya tidak berjaya untuk setting internetnya. Rujuk dari laman umobile pun masih belum wujud lagi brand tersebut. Harap dapat bantuan dari pihak2 yg tahu. Tq.

    ReplyDelete