Nuffnang Ads

Sunday, July 28, 2013

Jurujual Kurang Hajar di Kuala Lumpur.

Assalamualaikum WBT,

Tadi akak saya baru cerita kisahnya di SOGO tempoh hari. 

Akak tanya sales girl kat SOGO tu, Kids Department dekat BEN 10 tu, my sister asked about the shorts for my nephew lah kan, then you know what the girl answered,

"Akak, semua seluar ni mahal lah.. takde yang murah."


*maaf lukisan agak buruk..hahaha
 
Bila akak cerita camtu, I'm like what?? di manakah saya ketika peristiwa penting itu berlaku. Iya lah kan, tak respect langsung, awak tu sales girl je pun, payah sangat ke nak jadi sales girl. I mean, to be honest, that kind of anwer is really rude. Sepatutnya sales girl tu tahu menjadi seorang sales girl memang kena baik, tak kisah lah apa yang terjadi kepada engkau kan. Whatever lah kan.

Kalau saya kat situ tu, memang panggil manager you lah, rude kot. Memang kami orang kampung je, tapi we do have money. Orang takkan pergi situ tanpa bawak duit berkepuk tau tak? Ada akak tu kat situ tu aritu, single resit bayar RM1200.00. Sapa nak jawab, BTW, unlucky sales girl, duit yang kita orang beli pakaian tu lah yang membayar gaji awak. Susah sangat ke nak jadi sales girl yang baik macam, ada akak yang kat toddler deparment tu, pergghh.. dia chubby je, tapi PR, memang terbaik!!! Saya salute akak tu. Memang dia terhebat. Kalau nak beli baju, cari akak tu, dia chubby2, kerja kat yang ada printed dress untuk baby, hujung sekali belah kiri, dekat dengat Hallmark. Memang dia terbaik!!! 

BTW, memang, memang kita nampak menjadi seorang jurujual adalah perkara yang mudah, tetapi, tanpa ada skill komunikasi yang baik, memang takkan menjadi. Seorang jurujual perlu ada ilmu untuk menjual, fashion sense, komunikasi, negotiation, common sense, komunikasi silang budaya dan banyak lagi. Letih memang letih, tapi itu kerja dan itu telah disign dan dipersetujui semasa menerima kerja tu kan? so, jangan nak masam muka sangat lah, tengok yang kerja kat bawah tu, yang menjual minyak wangi tu, kemain lagi pakainya, smart, cantik, bulu kening memang top kalau tengok, tengok komunikasi dorang camne dengan pelanggan? Potential buyers. Kan? Hebat!

So, kepada salesgirl yang cakap tu, awak bernasib baik sebab tidak berjumpa dengan saya, kalau tidak, manager awak lah saya panggil hihu... aritu ada my cousin, mulut dia boleh tahan jugak.. hahhaha..

*saya aritu memang nak gaduh dah dengan dua bitches yang saya cerita aritu tu yang cakap Melayu ****H tu. Dia yang himpit, salahkan orang. Hidup mereka cam sial! Sekian terima kasih.

Assalamualaikum WBT

p/s: Baju melayu i dan siap!!.. *potong.

4 comments:

  1. Hm, kt Sogo tu mmg bnyk spesies camtu, pdhal sales girl je, yg jadi kat sye n kwn sye, kitorg gi tgk lotion kat Crabtree, kwn sye tny kat sales girl tu harga lotion yg dier tgh pegang berape, sales girl tu boleh jwb " kat sini xde harga RM 100 ke bwh". Kurang ajar betul, mcmlh kitorg nie x mampu nk beli lotion yg sekadar RM 70 tu. Last2 sakit hati punye pasal gi shopping kat BodyShop, jgn harap nk gi Crabtree Sogo dh....

    ReplyDelete
  2. kadang2 i pun kena. cuba pakai selekeh sikit masuk butik, ada dia nk melayan?.. hm.. stress jgk kdag2 tu.

    ReplyDelete
  3. Ayuni : kan, aduh, kenapa la depa suka buat camtu. padahal setakat camtu je kan.. jadi jurujual kena lah kerja, takkan orang tengok terus nak beli.. kita kena lah buat pilihan gak kan.. huhuhu. Parfum kat Bodyshop pun wangi jugak.. rasanya, kat Bodyshop, takde masalah jurujualnya kan? semua okay2..

    ReplyDelete
  4. Liza Licha : betul tu, selekeh tak semestinya takde duit, dan pakai cecantik, tak semestinya ada duit. Okay, yang cecantik tu, semestinya pakai credit cards *berhutang,, tapi better cash than cards kan?

    ReplyDelete