Nuffnang Ads

Monday, July 15, 2013

Kelebihan Bulan Ramadhan - Kuih Ketayap dan Kuih Roti Jala.

Assalamualaikum WBT,

Dalam bulan Ramadhan yang mulia ini kan, ada banyak kelebihan. Kelebihan ibadah yang Allah SWT bagi tu sememangnya lah hebat, memang tiada tandingan dah tu, kehebatan yang abadi, cuma kita je nak cari ke tak kan? Hehehe..
 

Baik, ada banyak lagi kelebihan lain, salah satunya adalah, buku-buku resepi kuih muih serta segala jenis masakan dibuka kembali selepas 1 tahun ditinggalkan. Tak percaya? Tanya diri sendiri, takyah tanya diri orang lain. Hehehe.. hari ni saya belajar satu lagi adunan kuih, Kuih Gulung ataupun Kuih Ketayap, kalau diberikan nama dalam bahasa Inggeris, it would be Stuffed Roll with Sweet Coconut, okay lah tu kan? Takpun, Stuffed Pancake Roll. Tapi kalau nama English tu cam payah sangat, membuatkan anda berbuka puasa bagai, guna ke nama kuih ketayap or kuih gulung tu, senang! haaa.. kan?


Adunan kuih tu lebih kurang sama je dengan kuih Roti Jala cuma, roti jala diletakkan kunyit sedikit dan kuih ketayap tidak diletakkan kunyit tetapi diletakkan air daun pandan or pewarna hijau, tapi jangan hijau sangat sebab sesetengah orang tidak suka sangat kuih terlampau hijau. Kalau hijau pandan orang tak kisah sangat, tapi kalau hijau pewarna tu, huhu,.. orang takut sikit nak makan, iyalah, artifical kan.

Saya baru tau, omputis panggil roti jala tu Net/Lace Crepes, hahaa.. kalau saya tak search, tak tau lah sampai bila2. hahaha.. lace..net.. kau! haa.. hahahha.. sumpah saya tak tau dulu.

Sekarang ni kalau nak buat kuih untuk makan-makan tu, alhamdulillah lah, hehehe,,, boleh lah, insyaAllah. Amin.

Eh! nak g bank jap!

Assalamualaikum WBT

p/s: daaa..
p/s: Gambar adalah dari Blog di nama kuih. Thanks.

2 comments:

  1. indahnya kaler hijau dan kuning tu..

    ReplyDelete
  2. Naz : ha laa.. hahaha. hijau kuning na? Warna kedah na? kelas ang..

    ReplyDelete