Nuffnang Ads

Tuesday, July 16, 2013

Senyum Itu Sedekah...

Assalamualaikum WBT,
boy smiling
Apa khabar anda sekalian. Alhamdulillah, tamat sudah seminggu, ada 3 minggu lagi untuk kita berpuasa, *Ya Allah, baju saya tak potong lagi, hehe... takpe, sempat! 

Baik, bercakap mengenai senyum. Okay. tajuk entry hari ini adalah senyum. Selalu tak berlaku cam ini, kita senyum kat orang yang kita rasa kita kenal, tetapi, bila kita senyum, orang tu tak senyum balik kat kita. Pernah tak? pernah tak? saya pernah, BANYAK KALI! Seriously, kadang nak senyum kat orang lain pun dah payah dah, sebab perkara yang pernah berlaku tersebut. 
male smiling
Then, kalau cam saya ni, jenis orang yang jarang sangat angkat kepala, *pemalu, jadinya, susah sikit lah kalau orang senyum. Hahhaa.. pemalu weh!! takkan nak senyum sangat kan. *even dulu, I was told by someone, jangan senyum sangat, nampak macam kerang busuk. *the heck? dulu marah lah, tapi sekarang, apahal lu nak cakap kat wa camtu kan, gituuu!! hahahah...
man smiling
Tapi sebenarnya, senyum itu adalah sedekah. Sebab apa? sebab kalau kita senyum, ia akan membuat hidup orang yang kita senyum tu lebih gembira, kita pun akan turut gembira sebab kita senyum, tak gitu? Walaupun muscles yang kita gerakkan untuk senyum adalah lebih sedikit daripada bermasam, tapi itu tidak bermakna kita tidak sihat kan? hehehe.. 

woman smiling
Sebenarnya, memberikan senyuman kepada strangers adalah lebih senang daripada memberikan senyuman kepada orang yang kita kenal or orang yang kita buat-buat kenal. Bukan apa, strangers tak kenal langsung kita siapa kan? So, senang lah nak senyum. Nak-nak kalau kita ada interest kat seseorang yang strangers tu kan, lagilah! hahahha.. senyum-senyum malu gitu, voley?? *tak malu!

Okay lah, hari minimal je berbuka puasa, as usual, buah tembikai dibuat pemanis mulut sebelum menjamah makanan lain, alhamdulillah. Nabi SAW pun suruh kita makan buah diawal makan kan sebab untuk mengelokkan pencernaan dan ia juga senang kenyang. Nak-nak kalau makan buah tembikai, senang sungguh saya kenyang. *harap-harap lah koros... hahahha.. *niat2...

Baiklah, dah larut malam ni, esok kena bangun awal sikit sebab banyak benda kena buat. 

Assalamualaikum WBT

p/s: pagi n tengahari panas, petang hujan. hihu...life.

No comments:

Post a Comment