Nuffnang Ads

Tuesday, August 13, 2013

Niat nak menziarah, bukan nak duit!!!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Walaupun dah beberapa hari beraya, tapi mengikut pengalaman beraya di tempat orang lain, hari-hari yang dah suam-suam kuku ni dihangatkan kembali dengan mengadakan rumah-rumah terbuka or open houses untuk dengan niat memberi sedekah.
 
takkan budak secomel ni tak nak dibagi duit
raya kan?
Baiklah, bercakap mengenai sedekah, saya ada satu topic yang boleh dibincangkan di sini, ada lah cerita ni yang sampai ke telinga saya. Kesian jugak kedua-dua pihak. Macamni, nak dijadikan cerita, ada lah satu keluarga ni pergi beraya, malangnya, sesampai je ke rumah yang dituju, dengan niat nak menziarah, tuan rumah terus cakap, "Amik duit tu nak bagi duit raya" but in very harsh way lah.

I was stunned listening to that story. I was like, what??? Tolonglah, memang nak bersedekah, mungkin niatnya suci tapi caranya tidak! Why? I know, please, I was too have the very bad syndrome where orang selalu terasa hati with me, why? Sebab the way saya bercakap, tapi try lah berubah kan, nak-nak kalau orang yang kita bercakap tu orang tua, lagilah. Okay berbalik kepada cerita tadi, dan mengikut kata keluarga yang pergi menziarah tu, dia takkan pergi dah lah ke rumah itu. 

See, betapa hebatnya, komunikasi. Komunikasi mampu menghancurkan dan komunikasi juga mampu untuk menyatukan, pokok pangkal, hati. Itu sahaja sebenarnya. Saya pun dulu ada juga terasa hati dengan orang, time raya jugak, okay, kami dengan beberapa ahli keluarga nak pergi beraya, malangnya, tuan rumah pergi melawat rumah maknya, then, his husband called her because we were in the house and we were the guests kan, takkan lah kami nak memandai-mandai, Do you what she said? and God! We heard her loud and clear darlings... loud and clear *fingers snapping. 

She said, "Lah.. takkan lah takde keh orang lain ni tak boleh makan, orang nak berjalan pun tak boleh, kalau dia berjalan tak apa", She was blabbering to her husband. OMG! after that year, kami tak pergi dah ke rumahnya. It was full with hate, we could not bear what she said and we finish our meal and gone with the wind *well.. hahagaga.. 

So, kalau nak marah pun, jangan tunjuk depan tetamu okay dan cuba ikhlaskan hati untuk menghidangkan dan melayan tetamu. Payah sangat ke? huahuahuahua.. Letih memang letih, tapi nak buat camne kan? orang datang nak melawat, menziarahi saudara-mara, memang lah letih, sape tak letih, orang yang berjalan tu pun letih jugak, so, fair and square lah kan.. hihu...

Jadi, jadikan segala yang tertulis sebagai cadangan, penambahbaikan dan sempadan untuk kita sama-sama berubah, bukan susah pon.

Assalamualaikum WBT

p/s: sakit gigi lak!!

No comments:

Post a Comment