Nuffnang Ads

Monday, August 26, 2013

Syiah di Kelantan sahaja ke denda? di Tempat lain?

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Maaf sebab tak buat entry. Saya pegi kursus dua hari aritu, 24-25 Ogos tapi saya ada post sikit je kan, tapi after that, saya letih sangat dan tak berapa nak sihat mungkin sebab kena aircond tu kot, sejuk giler!! Sampai, terasa ada something tersangkut kat tekak. Sakit lah tu. Sejuk. 

Tadi saya tengok berita, bukan tengok lah, saya terdengar, Berita di TV1, nak marah pun ada, sedih dengan penyampaian berita yang sungguh menyedihkan.

Tajuk beritanya, "Penganut Syiah di Kelantan akan didenda".

Aduh.. kesiannya, kenapa kat Kelantan je? Kalau penganut Syiah kat negeri lain akan dimanjakan ke? akan di pupuk dan di belai manja? Gitu? Tolong lah, kita semua tahu Syiah adalah satu perkara yang bukan main-main. Boleh pulak dipolitikkan. Pening saya. Kan bagus kalau tajuk dalam berita tu ditukar, "Penganut Syiah akan didena or diambil tindakan" ke kan? Ini tidak, dibuatnya camtu.

Kot ye pun nak membeza-beza kan, jangan lah camni, mentang-mentanglah, berita pukul 10, takde sangat orang nak tengok, boleh korang buat camtu? Please lah, kalau nak respect dari orang, bukan camni. Bukan! 

Kat seminar pengguna tu ada cakap sal hak pengguna dan salah satunya adalah hak untuk mendapatkan maklumat yang tepat. Jadi!! ini bolehlah dibawa ke tribunal pengguna ke? camtu? 

Tapi apa-apa pun, jangan lah camni. Okay? kalau nak sampaikan berita tu, sampaikan lah dengan intergriti dan penuh kewibawaan, ini tidak. Penuh syak wa sangka dan negativiti. Sedih sangat!

Dah lah, nak update benda lain lak.

Assalamualaikum WBT

p/s: Syiah bukan AGAMA!!

4 comments:

  1. try contact skmm, there's something wrong with tv1 journalist and editorial nowadays....wallahualam...

    ReplyDelete
  2. kerajaan pusat xbuat gitu.
    kelantan ni xde kuasa nak laksanakan menda ni dinegeri2 lain.
    patutnya kerajaan pusat yg patut buat keputusan ni menyeluruh

    ReplyDelete
  3. Ayuni : itu lah.. entah la dorang.. kesian yang tengok berita tu, lebih terkesan, rakyat sesebuah negeri itu sendiri...

    ReplyDelete
  4. Anon: Yang peliknya kenapa tak digeneralise kan sahaja?

    ReplyDelete