Nuffnang Ads

Thursday, August 22, 2013

Tips Elak Penipuan Online!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? 

Kembali menghangatkan wall-wall di Facebook, bicara berkisar tentang Penipuan Pembelian di Online. Memang dari dulu lagi benda ni ada penipuan. Kita jangan pandang Jepun dan Korea Selatan yang memang tidak mempunyai masalah dalam penipuan online ni. Kalau ada pun, mungkin rate dia jauh lebih rendah daripada kita. *or mungkin kita sendiri nampak yang baik je kot.. huahuahua.. 

Baik, saya sebenarnya, tak pernah beli barangan online. Entah, tak pandai satu, tak tau satu, dan tak minat satu. Satu cara untuk mengetahui bahawa penjual tu elok ke tidak,

1. Mintak email, contact number or apa-apa yang boleh dihubungi.

2. Mintak dia post gambar sebenar produk.

3. Message dia dan tanya berapa lama sudah berkecimpung dalam bidang jualan online ni.

4. Cuba check kat FB or media socialnya kalau-kalau ada komen-komen yang mencurigakan.

5. Kalau ada fans yang liked, mesti ada pembelian kan? cuba Private Message dorang dan tanya sama ada barangan yang dibeli menyamai produk yang diiklankan.

6. Kalau tak jalan juga, so, jangan beli, habis cerita. Beli kat tempat yang real punya.

Haa.. okay tak tips2 tu?  bukan apa, saling membantu amalan mulia, gitu! hehehe..

Tapi siapalah nak dengar daripada seorang yang tak pernah membeli online kan? phew..

Assalamualaikum WBT

p/s: kenyang dah!

No comments:

Post a Comment