Nuffnang Ads

Thursday, September 12, 2013

MasterChef Malaysia In The Making!

Assalamualaikum WBT,
 
Saya tahu, dah lambat, minta maaf sebab saya punya blog ni di Firefox ada masalah, jadi saya terpaksa update di IE dan internet connection is not at its best, so, its added to the problems, sorry..
 
Okay, hari ni saya takde banyak sangat benda nak cerita pun, cuma tadi saya masak something for the family, first, Gulai Asam Tempoyak Keladi dengan Terung Bulat Hijau dan juga, Sayur Lemak Labu dengan Fucuk, Soon.
 
Gulai tu okay lah, cuma sayur lemak tu, FAIL! hahahaha.. memang fail. It was my first time doing it and I listen to my parents and family comments, the taste was actually very nice but then the look, hahaha.. tak appetizing langsung! hahaah.. sebenarnya, my mum suruh masak cam Sayur Air je, bukan Sayur Lemak. gatal sangat tangan nak memerah kelapa, dah! buat sayur lemak dan yes, it was my first time, but it would not be my last, I am really sure of that! hahahha. yup, ada lagi lebih tu, nanti saya buat lagi, kali ni, sayur air sahaja.
 
Hari ni kan, saya agak confuse sebab I have nothing to be cooked, I mean, the protein, memang takde, Takde ayam, ikan, telur, daging, other sea food, takde, so, saya masak sayur je lah, menggantikan protein. Hajat nak masak lah something yang I know best kan, tapi nak buat camne, takde, so, saya masak je lah apa yang ada. Talking about creative kan, hehehehe... love it.
 
Dan, malangnya tadi, saya letak lak fucuk tu, saya tak potong pun! dah la panjang-panjang, ayah saya cakap, "Camne nak makan ni, lain kali potong!", saya senyum je lah, nak cakap apa. Ayah suka masak lemak tu, cuma, iya lah, bila the fucuk dan soon tu kembang, the kuah automatically, hilang! poof! takde, sebab kena serah dengan dorang. so, the masakan jadi cam too pekat and the texture of the dish is not quite appetizing. *wahh!! dah macam MasterChef punya juri dah saya bagi komen.
 
Tapi, Alhamdulillah, dorang kenyang je makan pun, suka je.hehehe..tapi need improvement, for sure lah kan. hehehe..
 
Dah lah, esok nak bangun awal, ada kerja nak buat jap.
 
Assalamualaikum WBT
 
p/s: Sleepy head.

No comments:

Post a Comment