Nuffnang Ads

Tuesday, September 17, 2013

Orangutan pun ada Ape untuk ber''Facebook".

Assalamualaikum WBT,
 
Tetiba rasa nak post this one amazing news. hahaha..
 
Korang tau tak yang Orangutan juga mempunyai Facebook? Haaa.. jangan terperanjat sebab dorang pun ada organizer yang mampu membuatkan dorang teratur untuk the wholre day. Selalunya dorang akan arrange aktiviti dorang time malam. So, esoknya, dorang hanya akan perlu ikut sahaja plan yang telah dibuat itu.
 
 
Ada saintis yang membuat kajian bahawa Orangutan jantan yang berada di Sumatera menggunakan 'whooping call' untuk memberitahu Orangutan betina tentang perjalanan yang akan diadakan pada keesokan harinya.
 
Orangutan juga selalu 'update' dengan membuat 'whooping call' ini untuk mendapatkan status update dari orangutan lain, *kot tersesat. hahaha...
 
So, bukan kita je yang berFB, Twitter bagai, Orangutan pun ada such amazing appes. hahaha.. got that joke? hihu... sebenarnya, dorang menggunakan that apps untuk mengelakkan daripada orangutan betina dari kena kacau dek orangutan jantan yang lain. Iya lah, orangutan ni bukan orang, haiwan, so, dorang akan kacau orangutan lain. Kadang-kadang sampai luka-luka lah kena gigit bagai, jadi, untuk mengelakkan such things happened, they choose to do 'whooping call' to update 'status' masing-masing. Kalau dorang dengar 'whooping call' ni, dorang akan tahu jalan mana yang dorang nak ikut.
 
'Whooping call' ni panjang lebih kurang dalam 4 minit satu call, jadi sebab tu yang bising dalam hutan tu. Hehee.. *macam penah pergi. takde lah, boleh bayangkanlah kan. Betapa kuatnya bunyi dorang.
 
So, lepas ni, ingat bukan kita je ada FB or Twitter yang mampu untuk berkomunikasi sesame kita, Orangutan pun ada. Hehhee.. saje je nak segarkan minda pembaca semua.
 
Assalamualaikum WBT
 
p/s: hebat ciptaan Allah SWT.

No comments:

Post a Comment