Nuffnang Ads

Saturday, September 14, 2013

Review Prelude AF 2013 dan Konsert Pertama AF 2013.

Assalamualaikum WBT,
 
Okay, tadi saya tengok Konsert Prelude Akademi Fantasia 2013.
 
 
Secara jujurnya, all the students memang ada talent. *saya tak nak bagi title Bintang lagi sebab mungkin tidak boleh nak bagi sebab dorang masih baru dan masih banyak kena belajar. *hamacam? kritik saya, awal-awal lagi dah tegas, gitu! hahahaha.. lantak.
 
Ada beberapa pelajar yang menarik perhatian saya dari segi suara, terutamanya, Amira. yup, dalam vt tu, suara dia tak menyerlah sangat tapi bila nyanyi tu, wahaaa... bapak besar suaranya. Memang terkujat saya. Suka suara yang macamtu, she can do a lot of things with that voice. Yes, I think so, I personally think, kalau dia develop lagi suara dia tahu masukkan elemen soprano dalam voice dia, I would personally she will success. tapi itu my personal thoughts je... hehehe..
 
siapa yang yang saya ingat fasal pelajar lelaki, hurrmmm..let me see. Darren! Yes, he is a very good singer, he too can do a lot of things with his voice. Memang suara dia macam susah nak pergi high notes kan, nota-nota tinggi sounded something not good to his voice, tapi kalau teknik yang betul, dia boleh catch that note and put it in his pocket. I personally think he could do better. And masa Prelude tu, dia nyanyi terlampau mengikut penyanyi asal lagu tu, no, to me his has his own style and keep that style. Suka masa dia nyanyi lagu Alicia Keys tu, he at his best masa tu. So, keep that energy.
 
yang lain? ada satu pelajar tu, Nona namanya, best suara. Tinggi dan low note dia pun bagus, giving vibrato to parts where she thinks is need vibrato, itu bagus, tapi keep it simple ye. Jangan overdone, no no no.. tak bagus.
 
Negative? Irmisa. Do not attempt, yes, attempt to sing Demi Lovato's song, suara Demi tu 3 octave and she can hit A5 which is high. like, yeay high. yes. BUkan tak boleh nak cuba, boleh, tapi, mind your vocal ability dulu. Know your range, Tanya tenaga pengajar anda, ada range vocal anda, then, baru tahu dari situ note mana yang hendak digunakan. Camtu, okay?
 
okay lah, banyak sangat mencarut, tak guna jugak, camlah pihak Astro dan tenaga pengajar tu baca blog tulisan saya ni kan? hahahah..
 
Malam ni punya lagu adalah seperti berikut,
 
Coba dari Aisyah,
Tiada Kepastian oleh Nona,
Sedetik Lebih oleh Darren,
Gemilang oleh Sani,
Bukan cinta biasa oleh Azhael (duo),
Dan sebenarnya oleh Faizul,
Apa saja oleh Suhada,
Kejoraku bersatu oleh Iman,
Gemilang (Ella) oleh Nabila,
Ratuku oleh Amira
Ku akui oleh Indah.
 
Assalamualaikum WBT
 
p/s: tetapkan niat je dik.

No comments:

Post a Comment