Nuffnang Ads

Tuesday, October 29, 2013

Akademi Fantasia 2013 : Lagu Tugasan Minggu Ke 8.

Assalamualaikum WBT,

Aduh.. tak update pun siang tadi kan, itu lah... siang tadi cam blur sikit.. blurred lines gitu.. memang rasa cam blank and kosong and blur je all the time, so, that is why la saya tak update blog.

Baik, hari ni adalah pemberian lagu tugasan untuk Persembahan minggu ke 8 di Akademi Fantasia 2013. Siapakah yang mendapat lagu yang paling sesuai dengan kemampuan vokal mereka? Mari kita tengok... saya buat dengar review sekali ye? bukan review lah.. cuma prediction. gitu...


Azhael - Harus Terpisah (Cakra Khan)

Okay, melody lagu Harus Terpisah dari Cakra Khan ni sebenarnya tinggi, nampak je suara Cakra yang nyanyi rendah, tapi sebenarnya, tinggi, cuma, kita dengar rendah sebab suara dia yang husky dan weight yang berat camtu kan, siapa tengok APM 2013 dan masa tu, Dato' Siti Nurhaliza menyanyikan lagu ini secara duet? Masa note tinggi tu, sikit lagi nak terkucil, sebab apa? Note lagu tinggi weh.. so, I think there would be no problem for Azhar dan Hael untuk menyanyikan lagu ini, lagupun, suara dorang memang tinggi, dorang memang boleh catch up lagu ni, dah I personally think that ini adalah lagu untuk make dorang back to the top. Iya. 
 
Faizul - Sandiwara Cinta (Republic)

Lagu yang diberikan ini juga adalah lagu yang baik untuk Faizul memaparkan kemampuan vokal seterusnya, emosi. Faizul ni kan, ada his way of singing the song tu, like fidgeting his feet tau, cam gerakan tu too much la, but if that his style singing songs, why not kan, cuma kurang kan sikit. Dato' Siti pun ada, tapping of her mic time nyanyi, dari dulu lagi, and look where she is now. World class baby...
 
Nabila - Lepaskanlah (Wanna Ali)

Lagu ni lagu slow, tapi kalau Nabila tak control suara dia ni, memang akan nampak suara dia pecah, sebab apa? sebab Nabila ada suara yang sebenarnya kuat, loud, dan cuba test decible suara dia mesti tinggi, so, keep calm and just hear (not listen, listen and hear ada dua benda yang berbeza). And, btw, saya suka lagu ni, melody dia catchy sikit camtu, so, watch out Nabila, sing with candy in your mouth, kot-kot lah nak jadi sweet nyanyian tu kan...


Siapa pernah dengar suara Jessie J? Power kan? so, boleh kah Aisyah nyanyi lagu ni? Rasanya, dengan arrangement yang baru, mungkin boleh, I really hope so, dia pun dah nyanyi lagu Ikut Rentakku dengan baik aritu kan. Note, lagu Price Tag ni lagu penuh attitude tau, it speaks about music itself where, she made it clear that actually music is one of the best way to unite us all. So, tell that to the audience and kepada Aisyah just be bold and give the umph! in your performance, lagipun lagu ni memang kena ada umph! tu. 
 
Amira - Awan Yang Terpilu (Ning Baizura)

Ha.. ini satu lagi lagu yang memang bagus yang diberikan kepada pelajar. Dato' Siti cakap dan tegaskan, "pelajar ehh", dan saya cakap, bagus, masih bukan bintang lagi. Saya tak sempat tengok habis tadi, tapi rasanya, kalau lagu Awan Yang Terpilu ni dapat ke Amira memang best lah, melihatkan penghayatan yang diberikan dalam lagu Mendung Tak Bererti Hujan duet dengan Hazama minggu lepas, rasanya, memang takde masalah untuk Amira soar dengan lagu ni, lagipun, lagu ni sesuai dengan suara Amira dan penghayatan dalam lagu Amira memang bagus, so, good luck!
 
Indah - Jangan Kau Mimpi (Siti Sarah)

Ini sebenarnya adalah salah satu lagu favourite saya, saya suka lagu ni dan Siti Sarah adalah salah seorang penyanyi wanita kat Malaysia ni yang mempunyai suara yang bagus, walaupun genit, tapi suara makau!!!! hebat dan Indah, lagu ini sebenarnya amat sesuai dengan kebolehan menyanyi awak. Dont feel left behind and dianaktirikan, biasalah tu, you started late in this mainstream industry so, dont be sad, just focus on the competition, okay? 

Overall, lagu-lagu ini adalah bagus dan to me, kalau yang tak menonjol pun adalah Nabila, sorry, if you really want to be accept in this entertainment industry yang kejam gila ni, letakkan diri anda sendiri di aras yang kuat dan bagus, kalau tak improve, sorry. No one could help you.

Assalamualaikum WBT

p/s: Dato Siti pun cakap, yang negative jangan dibuang tetapi amik untuk self betterment, so, start now.

2 comments:

  1. Tak tengok plak konsert semalam. Bagus nye siti cakap 'pelajar'. Memang betul. Diorg ni bukan bintang lagi.

    ReplyDelete
  2. Fiza Salleh : kan, saya ada majlis kahwin yg saya perlu hadiri ari sabtu aritu.. so, terlepas, yup, memang bagus pun Kak Siti cakap Pelajar sebab dorang masih belajar dan gelaran Bintang itu bila mereka betul-betul bersinar barulah boleh cakap bintang kan?

    ReplyDelete