Nuffnang Ads

Monday, October 14, 2013

Akademi Fantasia 2013 : Review Konsert Minggu Ke 5.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar? Mesti ada yang ternanti-nantikan review saya terhadap Akademi Fantasia Minggu ke 5 kan?

Okay, baik, saya mula ni eyh.

Nabila - Wajah Rahsia Hati (Fauziah Dato' Ahmad Daud)

Seriously!! this one memang bagus. Suara Nabila sebenarnya sepadan dengan lagu ini. Lagu ni agak rancak tapi Nabila bawak dengan baik. Yes, suara Nabila tak sekuat suara pelajar lain, tetapi, itu tidak semestinya dia tidak boleh memperbaiki cara nyanyian dan teknikal vokal dia kan? So, next time, try request lagu yang you selesa dan you memang tahu lagu tu bagus untuk suara you kan? 

Bintang : 6/10

Amira - Skyfall (Adele)

This one was great too. Memang sebenarnya lagu ni sangat padan dengan Amira. Vokal Amira yang Contralto tu memang padan sangat lah dengan lagu camni, cuma, try work more one the head tone eyh aka falsetto. Bukan apa, tadi you nak guna head tone tapi tak boleh kan? kenapa? Tanya cikgu camne nak reach the head tone teknik. Tapi, pilihan lagu yang amat tepat sekali. I really love this one. Congratulations! betul cakap Amani, she said you need to work one the diction and so on kan. So, work on it. Takkan you nak nyanyi lagu Melayu je kan? So, work on it. Banyakkan membaca. or maybe, one day Amani could be in faculty and show them a few moves? Why not kan?

Bintang : 8/10

Azhael - Pencinta Wanita (Irwansyah)

What happened to you guys? You actually looked miserable on stage tadi. I personally think that lagu ni senang untuk dibawa, cuma, saya rasa, muzik arrangement yang agak bercelaru tadi. Too much elements in the arrangement could lead to the incompetence dorang untuk nyanyikan lagu ni kan? But, I am not blaming the fac, you need to say something. Afterall, this is your moment to shine kan? So, jangan risau lah orang kata nak demand ke apa, pernah tengok AI? Lazaro Arbos, he requested the band to follow his voice at the end of his song. Ha, camne tu? So, stand up sikit okay? Make yourselves comfortable. Dont worry.

Bintang : 5 /10

Irmisa - My Heart (Acha Septriasa dan Irwansyah)

Sedap dorang bawak lagu ni sebenarnya. Harmoni ada, vokal dorang bagus dan to be honest, by saying that Irmisa should be backup singers is total bullshit! Apa hal? Tak dengar suara dorang? Yes, industri muzik Malaysia ni menyedihkan, album jual tak laku kan? tapi, do you really need to say that? Come on, given them some encouragement. At least, you might have said that "you nak dengar mana satu dulu, positive or negative?" haaa.. camtu, kan senang. Ni tidak, Nasib baik Roslan Aziz said something good to them, kalau tidak.. hurrrmm... kesian. Takyah nak jadi Nicki Minaj sangat lah.  But, you performance Irmisa was total blown away for me. I love the way you sang the song and it was actually very lovely and the biggest compliment that I might say would be, "saya terlupa siapa penyanyi asal lagu ni, you made it your own, congratulations".

Bintang : 9/10

Faizul - Ajari Aku (Anuar Zain)

No one could be the next Anuar Zain, not even Aizat. Eyh! tetiba kan. Satu word yang melambangkan persembahan Faizul tadi, 'dreadful". Kesian dia, dapat lagu yang memang out of his vocal range. Lagu tu best dan amat besar impaknya. With complicated original sounds, it is obvious yang Faizul was trying to reach the stars. Try bagi dia lagu dangdut. He looked confident masa lagu bonus tadi, siap gelek-gelek lagi. But, not for this performance yes, Faizul. Suara you memang best, memang best cuma, singing song with amazing weight put by the original singer, its a no-no for you. Tapi, gagahkan diri, request lagu yang you boleh nyanyi and you comfortable with. Kata AF2013 yang baru kan, so, requesting song is 'halal' kan? tapi, nice outfit, love it very much.

Bintang : 5/10

Indah - Pergi (Aizat)

Seriously, I have no idea what Edry and Amani were saying. Well, tribute memang lah camtu kan, it took away the attention, but this is about Indah. Didnt you hear Indah's amazing voice. Dia nyanyi dengan cukup baik, in fact, she has amazing voice. Nada tinggi dia memang best dan interpretation for this song from her was actually good. To on the side note, she should NOT be doing runs... no over runs please. Tadi tu, towards the end tu, memang nak nanges dengar, bukan sebab the emotions, but the runs. Dengar tak runs dia yang over-run tu? Dengar kan? so lain kali, jangan over run eyh darling. yes, lagu ni lagu mellow and big amazing ballad, tapi do not put Beyonce in that song again yes? Dan saya rasa Indah ni minat Christina Aguilera dan Beyonce lah, sebab to be honest, I could see the influences in her singing, which is good. And you applied Beyonce "I Was Here" run dalam lagu ni tadi kan? I could hear that very well.

Bintang : 9/10

Suhada - Aku Mahu Dia (Hazama)

Sorry, this one I have to agree COMPLETELY with the critiques. Memang takde arah lagu ni. Nyanyi bagai meneran, jangan lah nyanyi camtu. Try keluarkan suara yang sebenarnya, takyah nak teran-teran, boleh? Lain kali tolonglah JANGAN MENERAN. Saya tengok Suhada ni memang camni kan? Meneran suaranya. Tak tau kenapa. All the critiques critiqued his performance sebab it was not life, nothing at all. Kenapa? Entah, maybe he is just ... I don't know... not well fitted?

Bintang : 4/10

Aisyah - Ada Apa Dengan Cinta (Melly Goeslaw)

Hmm.. where do I begin. Aisyah bawa lagu ni sebenarnya dengan menggunakan cara Aisyah. Yes, cara nyanyian Aisyah memang camtu. Memang cam tak sampai camtu. Jangan get too comfortable with that kind of singing style. Bukan apa, nanti terbawak-bawak, pendengar sekarang pandai dah, langsung ada yang boleh baca note lagu langsung. So, be careful okay? But persembahan yang agak bagus. Suara Aisyah ni kena ada lagu yang betul-betul suit her vokal. Could you please looks for pop candy songs yang suit Aisyah punya suara. Listen to Roslan Aziz, please?
 *Saya tak minat Aisyah

Bintang : 6/10

Persembahan Bonus 

Pelajar Lelaki (Yang Penting Kita Happy) Genre: Dangdut.

Nampak sangat siapa boleh gelek dan siapa yang tak boleh. Saya nilai individual lah eyh?

Azhar : Keras menari, tapi suara baik.
Hael : Agak stiff juga, tapi bolehlah, suara memang top.
Faizul : Suara sangat masuk dengan dangdut dan pandai gelek. Bagus.
Suhada : Pandai menari, suara? You can do better.

Pelajar Wanita (Rindu) Genre : Dangdut.

Nabila : Lagu ni sebenarnya memang fit suara Nabila. So, take note untuk bagi lagu next week.
Amira : Nope, not for dangdut suara you. You menari agak fail kan?
Irmisa : Pandai nyanyi, jaga stamina darlings.
Indah : Please, lagu apa yang dia tak boleh nyanyi. You tell me?
Aisyah : Hurrmmm.. okay lah, pandai menari, Bagus.

So, siapakah yang tersingkir???

TIADA PENYINGKIRAN!!! 

Mungkinkah double elimination next week? huhu..kita nantikan. Ikhlas betul Melly Goeslaw, dia gembira sebab para pelajar masih boleh menuntut ilmu dengannya. Gitu, ikhlas sungguh.

Boleh tak saya nak buat special request? List lagu untuk pelajar AF2013.

Amira :Wonderful World by Louis Amstrong
Indah : Permata Biru by Ella
Nabila : Selamat Jalan Romeo by Ramlah Ram
Irmisa : One Night Only by Jennifer Hudson *not the Beyonce's version
Aisyah : Fever by Peggy Lee
Faizul : Fireflies by Owl City
Azhael : You Raise Me Up by Josh Groban
Suhada : Pelangi Petang by Sudirman Hj Arshad

Boleh tak? Dorang boleh shine better with these song. Yup! pleaasssee..

Melly, I count on you okay? Dan kepada yang mengugut bunuh tu...gila kau? bahaya tau tak, They can detect you,thru you email. So, beware.

Assalamualaikum WBT

p/s: macamlah Melly baca.. hahahahha

4 comments:

  1. seriously nabila should be the 1st out!!!! n aisya only cute fae

    ReplyDelete
  2. Kucing Hitam : sorry, dia ada fan base yang kuat, so, tak boleh nak cakap apa-apa lah, neway, thanks for the comment. love it. thank you.

    ReplyDelete
  3. hye! 1st time dtg sini and reading ur entry :)

    well, i would say yg Nabila xlayak pun masuk AF. my personal opinion :) same goes to Amira. Indah, suara best vokal mantap tapi bila tgk diary i rasa dia ni terlalu byk comment psl peserta lain. she should be more humble kowt. Aishah & Suhada, drama lebih tapi suara setakat boley laaa....

    overall, xda sesiapa yg mencuri perhatian utk AF kali ni.

    ReplyDelete
  4. cik didiey :

    Thanks for coming and thank you for reading my review and blog here.

    Well, Nabila was chosen by the judges and faculty. Well, you read my reviews and writings right? So, I think so too but I don't know. It depends on the viewers and voters. Thanks.

    ReplyDelete