Nuffnang Ads

Thursday, October 31, 2013

Dato' Siti Nurhaliza di Diari AF 2013.

Assalamualaikum WBT,


Tadi saya tengok Diari AF di Astro Ria, Dato' Siti Nurhaliza jadi Inspirer untuk minggu akhir, so, apa lagi, mesti tengok kan...hehehe..

Suka sangat dengan Dato' Siti handle kelas tu, tadi tu paparkan camne para pelajar menyanyikan lagu mereka,, seronok. Mungkin saya lebih minat Dato' Siti Nurhaliza dari dua inspirer yang lain tu kot, so, sebab tu saya rasa Dato' Siti lebih disukai kot.. not saying the other two Inspirers that disukai tak, cuma, dari hati saya, lebih ruang untuk Dato' Siti. Faizal Tahir, I suka lagu you begitu juga dengan Melly, I love your songs. 

Banyak Dato' Siti bantu para pelajar dalam cara nyanyi mereka tadi, tapi tadi dengar sedikit lagu Aisyah, sorry to say, cara nyanyian dia sama dengan masa mula-mula dia masuk dulu, kenapa? aduus.. Amira pulak ada masalah dengan note, melody dan key lagu, adusss.. memang lah baru tapi, Keroz Nazri tu bapak hal hebatnya, telinga cam hape je, note dan key salah, terus dengar, saya kagum, nak jadi cam dia boleh? Takyah buat lagu pun takpe lah, dapat dengar key, note dan whatnot about music pun jadi lah...hahahahha..pleaseee... tapi, lagu baru yang diberikan kepada Amira tu memang best, kalau betul cara nyanyiannya, memang sedap lagu tu, boleh hits tu, lagu Faizul pun sama, the others tu so-so la kot, tak pasti sangat, tak dengar sangat lagu dorang..hihu...

So, ini adalah senarai lagu untuk hari Sabtu ni, dan maaf sebab haritu lagu Nabila lain, tetiba tukar lak kot..hihu...

Solo Songs

Azhael - Harus Terpisah
Faizul - Sandiwara Cinta
Aisyah - Price Tag
Amira - Awan Yang Terpilu
Nabila - Gelombang
Indah - Jangan Kau Mimpi

Battle Songs

Nabila VS Indah (Sangkar Cinta)
Aisyah VS Amira (Elegi Sepi)
Azhael VS Faizul (Nakal)

Okay, sebelum tu, saya nak predict battle song untuk dorang ni.

Nabila VS Indah (Sangkar Cinta)

Well, kalau nak dilihatkan kepada kemampuan vokal, of course lah Indah akan menang. She has great pipes, so, dia akan menang. No doubt about that. Sorry. Sorry, memang Indah yang akan menang, lagipun, suara Indah memang built for this kind of song, yang rancak camni, rancak tapi vokal maintain, so, Nabila, you have to figure things out lah to on par with Indah. Its hard, but hey, life is hard, so.

Aisyah VS Amira (Elegi Sepi)

Lagu camni, sebenarnya ia memberikan kelebihan kepada Amira sebab dia mempunyai suara yang memang built to this kind of song, tetapi, dia kena berhati-hati sebab kadang-kadang lagu yang bernada rendah boleh membuat dia menjadi mendatar, so be careful. Untuk Aisyah, memang suara ni susah sikit untuk lagu camni, tapi mungkin arrangement di buat untuk fit both voices kot. Kita tengok jela nanti.

Azhael  VS Faizul (Nakal)

Ini adalah lagu Gigi, like the most popular rock band in Indonesia, so, lagu ni penuh attitude, kalau dengar melody dan music lagu ni pun cam nak menari je kan, tetapi ia penuh attitude. So, rasanya korang takde masalah kot bringing the attitude to the table kan?

So, who will shine the most? Who will be the brightest? Kita saksikan bersama Konsert Akademi Fantasia Minggu ke 8 pada hari Sabtu, pukul 9 malam di Astro Ria.

Assalamualaikum WBT

p/s: tahniah Dato' Siti.

2 comments:

  1. wahhh dah boleh jadi pengulas AF kat blog ni...cukup lengkap infonya...sy jarang tengok...kebetulan free baru layan...

    ReplyDelete
  2. Nik Azidah : hahaha.. pengulas.. sapa2 pun boleh jadi...hehehe.. thanks.

    ReplyDelete