Nuffnang Ads

Sunday, October 6, 2013

REVIEW : Konsert Akademi Fantasia Minggu Ke-4! Nona Tersingkir!!!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Malam ni adalah malam persembahan Akademi Fantasia Minggu ke-4, yup, review? Iyaa.. walaupun show tengah running, saya dok sebok menulis review persembahan para pelajar *nak guna pelajar, tak nak guna bintang lah... hehehe.. 


Persembahan Permbukaan.

Pelajar Lelaki menyanyikan lagu Tak Tahan Lagi

Faizul : Sebutan huruf 'T' tu cam omputih. Work on it.
Suhada : Lupa lirik kan?
Azhael : Good harmony

Pelajar Wanita menyanyikan lagu Ku Bahagia

All students did good. Yes.

Persembahan pelajar.

1. Nona - Treasure - Bruno Mars

Vocal bagus sebab lagu rancak tapi tetap maintain. Bagus. Energy memang sangat bagus sebab tak pancit. Sangat comfortable atas pentas. Cuma diction tu lah, saya maklum Nona orang Sabah dan diction orang Sabah cakap English agak lain sedikit. So, sebut 'treasure' tu agak janggal, bukan janggal cuma memang sebutan dia camtu. So, maafkanlah eyh? Saya rasakan, Nona ni cam Farah, slow and steady, given good songs and dia soar in the end. Suara memang dah best dah. Nanti, bagi lagu yang lebih mencabar, baru ngam! okay? Good job!
Bintang : 8/10

2. Faizul - I Love You - Najwa Latiff

Vokalnya bagus sebenarnya, ada improvisation cuma tak menepati rasa je. Entah. saya sebenarnya tak berapa ingat persembahan Faizul. Yang saya ingat adalah Kambing. Iya lah, kambing yang dia cakapkan tu kan? hihu... :)  Emosi tak sampai, too technical. *Itu yang saya tulis. Sorry.
Bintang : 6/10

3. Amira - Ya Maulai - Dato' Siti Nurhaliza

Pada pendengaran saya, suara Amira agak mendatar dan takde dinamik, energy level yang agak menyedihkan. Memang dia gagal dalam mendendangkan lagu Dato' Siti ni, suara tenggelam.
Bintang : 5/10

4. Aisyah - Hanya Aku - Hyper Act

Lagu yang dibawa oleh Aisyah ini adalah lagu yang fits her vocal and a very good rendition of the song. You know, this song is actually very famous and I truly believe that people were karaoke-ing everywhere right? So, to me, you did amazing on this one. Love it.
Bintang : 8/10

5. Irmisa - Angin Syurga - Misha Omar

To be honest, I just do not know what Irmisa was trying to prove here. Prove that they have great harmony? I do not know. Your harmony was not even near good. At the beginning of the performance, I was like, "this is good, the patah lagu was great and it has great emotion" but then, bila masuk je pertengahan, harmoni entah ke mana, vokal meraban, energy hilang terus. Mendatar. Dan Roslan Aziz cakap "Tak menjadi". Sorry darlings. Kalau you stay on the real vokal on the track untuk the first half, I rasa, performance you akan jadi lain. then the second half, you nak buat vocal run ke.. growl ke apa ke.. go for it, tapi PLEASE, stick the melody, okay?
Bintang : 5/10

6. Indah - Putih-putih Melati - ST12

Sejujurnya, I was being very cynical about the song choice early week 4, tapi tonight!!! Indah was the best. She pulled it off darlings! She did amazingly good. She was very comfortable atas stage. She even could ajak the crowd untuk nyanyi bersama. Itu maksud Bintang. Guys! Learn from that. Energy Indah takyah cakap lah, energy yang sangat amazing! Vokal yang bagus untuk lagu yang simple. Positive comments from the jurors. Sebenarnya, Indah did clear things out kan? She said bahawa, mula-mula memang tak berapa suka dengan lagu ni, but it turned out, she pulled it off. Edry, you should have that kind of 'creative mind' to think that she threw herself under the bus for saying things like that. No, please dont, okay?
Bintang : 9/10

7. Nabila - Aku Yang Tersakiti - Judika

Ni lagi lah, Nabila, Nabila, Nabila. Aduh, tak tau mana nak mula, emosi tak sampai, suara leper (bulatkan) "Kesungguhan applauded but you need to work harder"- Roslan Aziz. Tapi VT mak dia cakap tu, memang kaw-kaw wake up call for everyone. She is not defending her daughter but she knows that everything is about pressure. Iya lah, masuk AF, takkan nak jadi camtu je kan? pressure of course ada, everywhere, cuma, this pressure comes with high expectation. All the students dimomokkan dengan panggilan BINTANG, dan ini sebenarnya adalah satu kesalahan. Kalau ikut nature, sebutir bintang lahir bagaimana? Dengan letupan itu ini kan? Iya, bintang dilangit nun, camtu lah dorang ni, cuma Nabila mempunyai things to prove, really-really. She needs to prove to the listeners, does she really have what it takes to shine? I dont know, we'll see.
Bintang : 4/10

8. Azhael - Relakan Jiwaku - Hazama

Seperti biasa, Azhael memberikan persembahan yang baik dan bagus. Love it. Cuma salah faham pemilihan lagu adalah satu perkara yang amat menyedihkan. OBVIOUSLY, the critics did not watch the diari and so on. Memang, saya satu they have tonnes of works need to be done but they need to do some revision. Being a critic is not just listen and critic, they need to watch their progresses. What, how they learn in the classes. Kalau main kritik je camtu, payah lah, Saya pun boleh. I may not be able to know what D minor or C sharp and what not in music notes but I do know whats good and whats no. Lagi satu, drama salah bagi lagu tu menjadi distraction sebenarnya. Okay, kala Azhael nak perdajal other students, they could give lagu Ya Maulai to Suhada, or Aku Yang Tersakiti ke Amira. Lagi haru kan nanti? So, they actually given the songs on the spot and they had only a few minutes to actually match the songs. Hard? Well, you tell me.
"Do more, dig more"- Sharifah Amani

9. Suhada - Hampa - Ungu

Drama "serangan Aliff Aziz" tu sebenarnya menjadi distraction. Yup. Memang. Tapi kan, cara dan kontrol yang dimiliki Suhada adalah yang terbaik, berdepan dengan Abang Aisyah. Bagus. Suara? dengan lagu setuju dengan apa yang Edry cakap, he needs to learn how to control his voice. Dalam lagu ni, I could actually hear that yang dia meneran untuk menjadikan ia lagu rock. Jangan, kalau your voice is not rock, jangan tahan. Pernah dengar Amy Search teran suara? takdeee.. so, better work with your singing skills eyh? hehehe...dan to me, Nona stole the limelight from Suhada, she really can sing any songs.
Bintang : 4/10

Persembahan Menuju Puncak yang baik. Sync. Nice.


Dan pelajar yang terkeluar adalah Nona. Saya sebenarnya adore Nona, she really has nice voice, tapi malangnya dia keluar tanpa sempat menunjukkan segalanya, But all and all, she did great tonight. Kesian dia kan? Mungkin voters tak mengundi dia so, dia terkeluar, Tapi kan, banyak lagi calon PENYINGKIRAN selain Nona. huhu... farewell Nona, you did amazing and keep on striving in this entertainment industry. You have nice voice and use every single social media to show your talents. You have the platform already and all you just need is efforts. Buat satu akaun Youtube, the you nyanyi then post it there, I am sure, people will know you name, tapi ingat, nyanyi all those big songs okay, Whitney Houston, Mariah Carey, Celine Dion and do it your way. I know you can! okay? You go girl! Love you.

So, itulah saja review saya, tapi ucapan JUTAAN TAHNIAH kepada Zizan Razak, you memang bagus. You capture the attention dah, you got my attention there, you study kan? kan? kan? bagus, love it. Cara you bawa program ni memang bagus, it has its own vibe. Lain sikit dari zaman Pak Nil dan AC, you have your own swag. Love it. Keep it up! *seyesly! saya memang suka the way Zizan kemudi persembahan minggu ke 4 ni... love it!!

Orang kata, banyak sangat kritik, tau ke nyanyi? Nak tanya, tanpa peminat, siapa artis? Siapa nak beli album dorang kalau dorang launch album? Ada ke orang nak beli album yang vocal tak sedap? Ada? Well, in fact! ada, William Hung, remember him? She Bangs? orang beli album dia sebab nak pijak-pijak dan bakar. Nak jadi camtu? Saya tak nak.

Assalamualaikum WBT

p/s : mengantuk daaahhh...

No comments:

Post a Comment