Nuffnang Ads

Monday, November 11, 2013

Akademi Fantasia 2013 : Review Minggu ke 9 dan Siapa yang tersingkir?

Assalamualaikum WBT,



Memang saya terkejut dengan apa yang berlaku, saya ingatkan Aisyah atau Indah yang akan keluar meninggalkan pentas Akademi Fantasia 2013 tetapi, malangnya Azhael yang terkeluar, memang bukan rezeki diaorang kot, tetapi, memang betul yang yang diperkatakan pada malam persembahan semalam, Vote because of the quality but NO! Nabila is still there and she might be the one who could win this competition and special thanks to Astro for making this happen to Nabila, sebab kalau dia tidak dipilih dari awal untuk masuk AF2013 semua ni mungkin tidak akan berlaku.

Saya pun tak pasti ada likeable factor yang dicanang oleh Roslan Aziz tapi yang pasti, mungkin kalau Nabila menjadi juara, juara kali ini adalah juara yang betul-betul based on people's votes, so, industri Malaysia, bersediakah anda untuk menerima Nabila sebagai Artis baru pada minggu hadapan sebab mungkin dia akan menjadi juara. and, tahniah in advanced eh dik. 

So, jom kita review performance dorang malam semalam.

Pusingan Pertama :
 
1. Azhael - Kembali Merindu

Ha.. camne persembahan tu, memang betul apa yang Edry cakap, time falsetto tu tenggelam sedikit and it shows that Azhar has shine through the whole process. Lagipun, sebenarnya, suara dorang ni best, dan bila digabungkan, it created sparks tapi dorang kena push more la. Okay? Vokalis Slam ada datang menyanyi bersama Azhael, tahniah.

Bintang : 7/10

2. Nabila - Tentang Rasa

Okay, saya sebenarnya dapat tengok perkembangan vokal yang semakin jelas lah, tetapi, as Edry said, Nabila punya suara tu shaky, off, pitchy, tak sampai, flat.. so loads of problems with Nabila's performance, tetapi, entah lah nak komen apa, sebab telinga ni rasa nak bernanah dah dengar suara Nabila,, kan? Biarlah dia, lagipun dia akan menyerlah lepas ni dan mungkin dia akan pergi ke sekolah-sekolah rendah untuk memberikan ceramah dan talk supaya menjadi diri sendiri tak tidak takut kepada apa orang lain nak cakap kan? 

Bintang : 5/10

3. Indah - Segalanya Ku Terima

Suara Indah memang tak payah nak cakap lah, nak pulak berduet dengan pak cik dia, Ayai, so, bagus lah kat situ, cuma one criticism lah kot, emosi tu lebih lagi, dig deeper in the lyrics side, maknakan makna lirik tu, okay? "Indah adalah kualiti AF"- Roslan Aziz.

Bintang : 8/10

4. Amira - Tak Mungkin Kerna Sayang

Okay, fine, suara Amira ni ada limitation dia, semua suara ada limitation, cuma limitation Amira ni lagi ketat, walaupun dia nyanyi nada tinggi, it would be bulat dan contralto memang susah nak bawak lagu yang ada masa sekarang ni, kalau ia tida betul-betul dipilih untuk Amira memang susah la dia ni.  Tapi apa yang saya dapat perhatikan dan dengar adalah, Amira menyanyi menggunakan suara dalam hidung, dan hujung lelangit tu, it was not from the perut. Sebab kalau dengar betul-betul, ada nasal sikit, so, it shows that it comes from the alveolar ridge. Dan untuk lagu Tak Mungkin Kerna Sayang ni, persembahan yang dipersembahkan adalah biasa-biasa sahaja. Dan Edry ada komen rasal body movements yang tak sepada dengan lagu, sebenarnya, body movements tu akan menguatkan lagi semangat sebenarnya, it will help you to reach the notes that you want, so, practice.

Bintang : 6/10

5. Faizul - Bayangan Gurauan

Suara Faizul as usual memang best, saya suka suara Faizul. Sebenarnya, suara Faizul ni memang dah tinggi sebenarnya, dia buka mulut je, note tu dah tinggi. Pitch dia memang dah tinggi, so, to reach that high notes, he struggled sikit lah, tapi capai kot notes tu. But, overall, in this performance, takde emosi, terlalu mendatar dari segi emosi, tak dapat rasa apa yang dinyanyikan, so, ada suara tapi takde emosi, tak best jugak ye dak? So practice depan cermin.

Bintang : 8/10

6. Aisyah - Matahariku

As kita tahu, Agnes Monica telah set high standard for this song, dan walaupun suara Aisyah kadang-kadang kedengaran cam shaky sikit kan, tapi she did quite okay lah singing this amazing range of song. Lagu ni, kalau rendah, rendah sungugh dan kalau tinggi, tinggi sungguh, Agnes Monica la katakan, vocalist hebat di Indonesia. But, Aisyah did quite well, love it. Love the emotion that she brought into the song, it felt right.

Bintang : 8/10

Pusingan Kedua :

1. Nabila - Permata Biru

Ya... saya memang tak tau la apa nak cakap. Lagu Permata Biru ni memang best, dengar tak time Nabila try nak shoot for the high notes dan FAILED?? ada sesiapa dengar tak? Ke kami je yang kat rumah dengar suara Nabila time nyanyi agak ups gitu. Sebab masa pengkritik komen tu, cam buat tak dengar je, ke camne? Pening kepala saya, yang bestnya adalah time Ella je keluar, itu yang menyelamatkan Nabila, on the performance lah, tapi other than that, nak-nak vokal, memang hancur ke laut cina selatan, kat hujung nun. Sekian.

Bintang : 3/10 (for efforts)

2. Azhael - Lelaki Ini

Okay, for this song memang best, dorang bawa cara dorang sendiri, cuma, betul la apa yang Edry cakap tu, the ad lib tu were too much and it sounded crowded and unnecessary. BUt other than that, korang memang boleh menyanyi, so you have you new single and you now have your new video clip, so, go for it guys. You can do it. 

Bintang : 6/10

3. Amira - Opera Hidup

Okay, rock memang bukan genre Amira but for trying to show the other side of hers is impressive, Congrats Astro. Lagipun, suara Amira memang tak boleh nyanyi lagu camni, dia sesuai lagu pop RNB, ballad camtu. Ala-ala Amy Winehouse, Duffy, Adele, Cher, camtu..

Bintang : 4/10

4. Faizul - Hilang Naluri

For this one, memang terasa emosi yang dibawakan oleh Faizul. Lantunan suara rock yang bagus, versatile Faizul ni, lagu rock pun boleh tapi as mentioned by Edry, memang tolong lah, kurangkan lagu Indonesia, dah macam Akademi Fantasi Indonesia dah dengarnya, so, there you go, the pengkritiks have spoken. Kurangkan lagu Indonesia, tetapi, MALANGNYA dah terlambat, dah nak habis baru nak cakap?

Bintang : 9/10

5. Aisyah - Suci Dalam Debu

Okay lah, biasa-biasa je. Suara cam biasa-biasa je. Tipikal Aisyah taking on rock ballad song.

Bintang : 7/10

6. Indah - Fireworks

Bagus juga Roslan Aziz request lagu ni untuk Indah sebab he knows what suits for her voice kan, so, amazing lah. And I think, that is why Indah managed to slip into the final. Yes, Edry ada mentioned about her stamina dan I think that is memang bagus lah untuk point out kan, lagipun lagu yang camtu, memang kena ada stamina yang hebat untuk nyanyikannya. SO, good luck to Indah, do your very best.

Tersingkir?

Azhael, I have nothing to say but I too voted for Azhael why? because they are waaayyy better than Nabila. That is my reason. I am not a big fan of Azhael, but I am surely not a fan of Nabila, but Azhael is better than Nabila. SO. I Said it.

Assalamualaikum WBT

p/s: menyampah. 

No comments:

Post a Comment