Nuffnang Ads

Sunday, November 24, 2013

Kebaikan Cuti Hari Jumaat dan Sabtu.

Assalamualaikum WBT,

Baik, kita semua tahu yang negeri Johor Darul Takzim akan melaksanakan cuti pada hari Jumaat dan Sabtu seperti Kelantan, Terengganu, Kedah.

Dan sebenarnya, ini adalah satu idea yang amat bagus, perkara ini bukan baru lagi, Johor dah pun mengamalkan hari Jumaat dan Sabtu sebagai cuti jugak, jadi, mungkin generasi baru tidak tahu.

Okay, kebaikan cuti Jumaat dan Sabtu antaranya,

1. Keberkesanan kerja lebih baik.
2. Boleh elak jam hari Jumaat.
3. *tambah sendiri

Okay, kalau Jumaat hari kerja kan, camni, 

8.00 am - Masuk kerja
10.00 am - Minum pagi
10.30 am - Masuk pejabat
12.00 or 12.30 pm - Keluar ke masjid, Solat Jumaat
2.00 /2.30 pm - Balik ke pejabat
5.00 - 5.15 pm - Balik rumah

Nampak tak berapa banyak gap kat situ? Kalau cuti hari Jumaat, takde pun gap ni, sebab cuti, then bawak ke Ahad, terus takde solat Jumaat dan takde lah gap,gap ni kan? Dapat tak kat situ?

Mungkin yang pernah melaluinya dapat tahu lah, saya duduk di Terengganu, belajar selama 4 tahun, so mungkin biasa, dan ada kawan-kawan yang mungkin pernah rasa, takde masalah lah kot, sebab ia mungkin agak membebankan kaum wanita yang ada kat pejabat je lah. Dorang pulak kena cover untuk kaum lelaki. So, agak susah lah kan situ kan? hihu... kata nak adil kan? 

So, kepada yang komen kata tak bagus la apa lah, sebenarnya, ia bagus, dapat memaksimumkan kerja pun, mungkin pada mulanya rasa cam... huuu.. tapi lelama okay lah kot. dan yang paling penting, No More Blue Monday... hahaha.. nampak tak kat situ...

Assalamualaikum WBT

p/s: Pahang patut buat jugak lah...

3 comments: