Nuffnang Ads

Friday, November 8, 2013

Pengalaman Ditemuduga Di KIPSAS yesterday.

Assalamualaikum WBT,

Selamat pagi dan apa khabar? Jarangkan saya buat entry pepagi buta ni, baik.

Saya nak ceritakan pengalaman saya pergi temuduga ni, okay, it was actually fun and to be honest, it was my first time interview ever. As usual, my name starts with alphabet 'A' so, my was the first to be called lah kan, so, saya masuk, bagi salam siap, then, saya berdiri dan the panel suruh saya duduk sambil saya serahkan the sijil-sijil yang saya ada lah.

Well, pengalaman pertama kan, seram weh sebab saya sebenarnya tidak tahu macamne the real situation is, memang during universiti di UNISZA ada buat mock up interview, tapi it was mocked up kan, mana sama babe. Rasanya kalau UNI kena jemput kot, the real interviewers from the real company, both private and gov sectors to do the mock up interview, tapi iya lah, takkan nak la UNI nak bayar dorang lak, banyak sangat duit UNI kan? so, using the lecturers pun okay what tapi anyways, berbalik kepada pengalaman saya tadi tu.

okay, saya ceritakan fasal panel eyh, ada 4 orang yang menjadi interviewers tu, as far as I am concerned, all those people memang orang yang educated lah and they really know what they want from the candidates. Kalau tak silap saya, dorang from KIPSAS, iya la interview dengan KIPSAS memanglah from KIPSAS kan? lepas tu, dorang memang dari higher people in KIPSAS lah, Naib Presiden, Higher Akademik Person dan lain-lain lagi.

The questions asked were quite amazing lah, they asked me about my educational background and there one big problem, okay, saya lahir di Kuala Lumpur, tetapi saya adalah orang Pahang, dan lahir sahaja di sana, tapi duduk dan membesar di Pahang, sebab dalam IC saya no tengah tu adalah 56, dan sepatutnya kalau KL, 14 kan? tapi tahun tu, 88, saya tak tau kenapa jadi 56, apa masalahnya pun saya tak tahu, pelik kan? KIPSAS adalah institusi pengajian tinggi bawah Kerajaan Negeri Pahang dan semestinya menginginkan orang yang berasal dari Pahang untuk mentadbir dan menjadi staff di situ kan? 

Sebenarnya, bila saya masuk dalam bilik interview tu, saya excited, positive and cuba menjadi diri sendiri. tapi bila dah masuk, itu lah, rasa nervous tu tetap ada kan, iya lah, semua higher people yang ada kat situ, memang rasa nervous lah, then they asked questions pulak, so, it was a good experience lah and it was my first interview. Tapi after the interview, kita tahu kan kita did well ke tidak, and I personally think, I did okay lah. I think, there is someone better than me, 10 candidates. Not trying to negative, but somehow, we know where we are and we know our ability right? So, that is all lah.

Okay, itu je lah, it was a good experience and it taught me to be a better candidate next time somewhere. Hehehe.. thanks KIPSAS.

Assalamualaikum WBT

p/s: position? Pegawai Tadbir S41

2 comments:

  1. kipsas tu apa? huhu.. sorry licha tak tahu.. anyway all the best ye. :)

    ReplyDelete
  2. Liza Licha : KIPSAS tu adalah Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah.. thanks. my first time, hehee

    ReplyDelete