Nuffnang Ads

Friday, November 8, 2013

Senarai Penuh Lagu Akademi Fantasia 2013 Minggu 9 dan Prediction.

Assalamualaikum WBT,

Baiklah, kita sudah sampai ke Akademi Fantasia Minggu yang ke 9 dan para pelajar telah mendapat lagu masing dan mereka juga telah mendapat lagu original masing DAN mereka jugak telah merakamkan aksi-aksi pelakon mereka di dalam klip video. Apakah hasilnya menarik? Entaahhh... saya malas lagi buka, saya nak tengok persembahan akhir barulah saya tengok... takut nanti spoiled lak. 


Okay, saya bagi full list dengan apa yang saya tengok dalam Diari eyh?

Nabila 

Tentang Rasa - Astrid

Lagu ni memang slow pun, lagu ni tak mencabar vokal pun, dan mungkin untuk Nabila, lagu ni memang mencabar sangat dah kot. Entahlah, but the way she sings in the class with Dato Siti on Thursday was quite good, ada lah sikit-sikit vokalnya yang..hahahha kan, tapi tu lah, undian mencanak babe... sape nak marah kan? penyumbang dana Astro terbesar kot. Gila nak marah? Takkan orang bagi duit nak dibalas tuba, no no no, lupa diri tu.. but, I think she could easily excel with this song.

Permata Biru - Ella

Well, well, well, masa pemberian lagu pada Diari Selasa kan, saya dan tau da lagu ni memang untuk Nabila, dapat dengar sangat. TETAPI, pada pendapat saya, lagu ni menang tak setaraf dengan vokal Nabila, but if she could sing this song, why not. Good for her la kan. Hehehe...

Predition Bintang
TR : 7/10
PB : 4/10 

Amira 

Tidak Mungkin Kerna Sayang - Alyah

Alyah membawa lagu ni dengan baik sekali, but untuk Amira, Amira ada masalah dengan vokal sendiri, ada beberapa teknik yang masih samar-samar buat Amira. Macam Dato Siti tunjuk kat dia guna suara lelangit. I am not sure what suara lelangit tu apa, but Amira needs to work on her head voice, Lelaki dipanggil Falsetto, but untuk wanita ia dipanggil head voice. Untuk headvoice ni, pernafasan kena cukup, stamina kena bagus untuk sustain the note, sebab kalau tak cukup nafas dan takde stamina, ia akan tertukar kepada normal singing voice, which it might sounds a little bit weird, kalau transition tu bagus, takpe, tapi kalau tetibe terus masuk, ups! no no. Tak bagus. Tapi kan, could please someone tell Amira to kurangkan sikit vibrato tu, berat sangat, tak berapa sedap dengar and cuba guna legato instead of vibrato, kalau nak guna pun, add sikit je, jangan banyak sangat. not nice.

Opera Hidup - Wings

Lagu legend ni kot, kebanyakkan peminat muzik Malaysia tau akan lagu rock tak dilapuk zaman ni. So, maybe arrangement diubah untuk fits suara Amira kot, so, lets tengok je la nanti okay?

Prediction Bintang
TMKS : 6/10
OH : 6/10

Azhael

Lelaki Ini - Anuar Zain

Rasanya tak perlu lah komen kot sebab rasanya lagu ni memang ada dalam wishlist Azhael kan? So, I think they will do great tapi kalaulah arrangementnya bertukar, okay, fine, tapi melody janganlah ditukarkan banyak sangat. Nak-nak masa menyanyikan lagu ni nanti, jangan terlampau banyak pengubahan lagu, tak best dengar, okay?

Kembali Merindu - Slam

Ini lagi satu lagu yang memang popular dan akan terus malar segar dalam ramai remaja-remaja tua dalam Malaysia ni, saya pun tahu lagu ni, walaupun umur masih 20 kan. hahaha... again, vocal? no problem cuma arrangements je nanti, tapi, kalau buat mellow, lagu ni memang best, CUMA, dah ada lagu mellow, Lelaki Ini tu kan, takkan nak buat lagi mellow kan, so, I think this one would be up tempoed and dorang suntik ciri-ciri rock dalam ni lagi.

Predicition Bintang 
LI : 9/10 *hope they will do well.
KM : 8/10

Indah 

Fireworks - Katty Perry

Untuk lagi Fireworks dari Katty Perry ni rasanya takde masalah, cuma, lagu ni memang kena ada attitude, setiap patah lirik lagu tu kena ada attitude, itu yang membuatkan lagu ini standout sebenarnya. Lagipun, takpe, your voice is good and dalam range tu jugak. So, I know she can pull it off. 

Segalanya Ku Terima - Ilusi

Ini lagu Uncle Indah, so, rasanya ada kejutan untuk Indah kot, mungkin Uncle Indah akan naik dan menyanyi bersama Indah? Mungkin, dan Indah mesti biasa dengan lagu ini bukan, so, high expectation towards Indah.

Prediction Bintang 
Fireworks : 7/10
SKT : 8/0

Aisyah 

Matahariku - Agnes Monica

Ha..kalau nak ikutkan, lagu Matahariku memang dasyat, hanya sorang je yang boleh nyanyikan seperti Agnes nyanyi, iaitu Dina Nadzir, other than that, takyah lah, kat Malaysia lah, kalau kat Indon, ramai kot, Tantri pun okay whut. So, untuk Aisyah, lagu ni agak besar buatnya, tetapi mungkin arrangement akan ditukar dan it will fit Aisyah's voice kot. Mana tahu kan.

Suci Dalam Debu - IKLIM

Ni lagi satu lagu hebat dan akan terus malar segar dalam diri pendengar. Even budak kecil pun tahu lagu ni. Lagu ni memang tinggi sebenarnya, masuk-masuk je dah tinggi, camne? So, Aisyah needs to figure things out camne nak buat lagu ni, lagu Aisyah, bukan lagu Iklim, tapi kalau kekalkan sikit unsur-unsur Iklim dalam tu dan ajak audience menyanyi sekali would be very nice sebab lagu ni memang sesiapa sahaja tahu, okay? Take note.

Prediction Bintang :
Mk: 6/10
SDB : 8/10

Faizul 

Hilang Naluri - ONCE

Tinggi lagu ni, lagu Hilang Naluri ni. Walaupun suara ONCE camtu sikit kan, tapi I think Faizul boleh bawak lagu ni dengan senang, sebab apa? Sebab lagu tinggi-tinggi, memang forte Faizul. Dia range suara dia bagus dan the way he put his voice placement memang okay, so, I think it should not be a big problem, cuma, baca lirik lagu tu betul-betul dan hayati sebab lirik tu mendalam. This song is all about anger and sadness. So, channel your anger and sadness in that song, in your voice, okay? warnai lagi lagu tu, jangan plain je.

Bayangan Gurauan - MEGA

What can I say about lagu ni? Kalau Faizul tak dapat bawakan lagu ni, memang payahlah nak dapat undian orang ramai. so, prepare betul-betul then go for it, you know you can do it.

Prediction Bintang
HN : 9/10
BG : 8/10

Pelajar yang akan tersingkir adalah Aisyah @ Indah.

So, itu lah prediction untuk lagu Akademi Fantasia 2013 Minggu 9. Jumpa di sana! hehe,, Konsert ke 9 akan diadakan di Perkarangan Stadium Bukit Jalil dan pada hari Ahad pukul 9 Malam. Good luck!

Assalamualaikum WBT

p/s: Nak tengok nanti.

No comments:

Post a Comment