Nuffnang Ads

Monday, December 2, 2013

Panna Cotta yang tak menjadi.

Assalamualaikum WBT,

Bila gatal kan.. ha.. camtu lah...


Tidak, camni, saya buat Panna Cotta tadi. Haha.. Panna Cotta ni sebenarnya cam agar-agar susu lah, cuma orang Itali letak bahan-bahan yang bukan macam selalu kita buat normal agar-agar. Kalau agar-agar kita cam keras sikit kan, but this Panna Cotta ni, cam ada texture yang agak lembut tetapi terbentuk. Camne nak cakap tah. Haha..

Saya buat lah tadi, improvise la kononnya. haaa.. padan muka den. Kwang-kwang. Tambah gula satu cawan dalam dua cawan susu dan masukkan satu pek serbuk puding yang dah sedia manis, susu tu dah ada rasa manis. Kau bayangkan betapa bangangnya saya. Bengong! hahah.. bila dah masuk semua, baru perasan dan kebangangan melampau.


Then, after a few hours, *four hours exactly, the panna cotta or agar-agar susu tu menjadi la, bila rasa, MAMPOS!!! manis ya amat teramat sangat.. saya rasa cam, what the hell happened? *konon-kononnya buat tak tahu... hahahaha...

Kalau nak resepi Itali ni, banyak sangat kat internet, saya da satu ni, Chef Shawn, saya takde la lagi nak buat cam guna heavy cream tu kan, tapi tu lah, lain kali lah kot, but for the panna cotta yang saya dah buat yang ada dalam peti sejuk tu, saya guna susu segar then masakkan. Cuma kalau Panna Cotta yang betul-betul punya version, ia ada cam coulis sikit, tapi saya takde masa nak buat coulis nya lah. tak kuasa.. hahaha.. lagipun panna cotta yang ada dalam peti tu rasanya patut dibuang jew.. huhuhu.. lain kali nak guna gelatin je lah.. malas nak guna benda lain. *aka serbuk puding tu...

Lain kali la yer saya tunjuk hasil yang saya sendiri buat, untuk kali ini, saya tunjuk yang orang lain buat dulu, okay?

Assalamualaikum WBT,

p/s: ada a few meters of kain ni, nak buat bajusss...hehehe

No comments:

Post a Comment