Nuffnang Ads

Wednesday, January 22, 2014

Cerita Fasal Ayam.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar di malam ni? Mesti ada yang masih di dalam jam kan? Or ada yang sudah sampai rumah dan berehat-rehat. Well, I know. I've been there. *katanya!!! hahahaha.. 
Apa-apa pun, hari ni saya takde apa sangat yang dibuat secara hebat. Maksudnya, nothing great happened to me today, cuma!!! saya nak kongsi berita ni, well, you all know kan, saya ada pelihara ayam. Ada 4 ibu ayam yang saya miliki dan all of these hens sebenarnya dah bertelur dan dua daripadanya telah mengeramkan telur mereka. Nak dijadikan cerita, a few days back, menetaslah dua biji telur dan ibu A yang mengeramkan telur tu. Then, ada pulak ibu B ni yang juga mengeramkan telurnya tetapi tidak menjadi but then she keep mengeramlah. Nak dijadikan cerita, menetaslah sebijik telur dibawah perut ibu B. Ya Ampun, so sepatutnya ada tiga ekor anak ayam lah kan, tetapi, ibu B ni, claimed the anak, tiga-tiga anak ayam tu, then dia yang jaga. Tapi, ibu A ni, nak jaga jugak. Bayangkan.

Bayangkan, dua ibu ayam sama-sama jalan, g sana, g sini, jaga tiga ekor anak ayam!!! Bayangkanlah.. it was like, what the hell??? kan. I mean. Saya pun pening memikirkan kelakuan dorang ni. Jadi, ibu A ni bagus sikit dalam mengeramkan telur tu, so, this afternoon, saya letak telur lain bawah perut dia then dia eramkanlah telur tu dengan harapan dia akan dapat anak lain. In shaa Allah, telur tu elok lagi, it just need eraman je, then its okay kot. Tengoklah, kesian jugak dengan dia. 

And anak-anak ayam tu!!! Comel gila!!! wahahahaha.. and the best part is, ibu A and ibu B tak marah pun dekat saya. Saya siap boleh pegang-pegang lagi dorang berdua tu. Hahahaha.. gila nak patuk beta, beta lempang, terus mampus! hahahhaa.. tapi suka dorang berdua tu, ibu ayam kan, cute je. 

Then ada lagi dua ibu ayam C dan D yang masing-masing masih lagi bertelur dan tak tau sampai bila akan tidak bertelurnya. dan dekat 2 bulan lebih lah, hari-hari ada telur. Bayangkan kalau kami ni makan telur ayam kampung je, mungkin dah penuh kot 3 sarang telur ayam biasa tu. 4 ekor ayam, hari-hari bertelur for these past 2 and a half months. Ya Ampun... pening kepala.. hahahahaha..  seriously!!! dimana-mana ada telur ayam kat dapur tu. Yang besar, yang kecil, yang makan telur biawak pun ada! serioulsy!!! I was like.. what.

Seronok tau pelihara ayam ni. Di UK, ayam menjadi peneman some of the pensioners. Bukan apa, kalau ayam ni, kalau diorang gemok, memang seronok, cuma kalau kurus tu agak ups sikit, tapi okay je. Kalau korang tired or kucing, anjing, sugar glider, hamster, cuba bela ayam pulak. Seronok! hahahha.. 

Assalamualaikum WBT

p/s: mesti pelik kan baca?

No comments:

Post a Comment