Nuffnang Ads

Sunday, January 19, 2014

Health : Varicose Veins atau Urat Bersimpul

Assalamualaikum WBT,

Setelah melakukan sedikit research, saya terjumpa satu lagi penyakit yang mungkin relevant dengan apa yang alami sekarang.


Varicose Veins atau lebih mesra dipanggil dengan nama Urat Kaki Bersimpul. Simpul apa? Simpul bunga kot or simpul selimpat. Entah, saya pun tak tahu, tapi apa yang saya dapat dari pembacaan, varicose veins ni memang menyakitkan. 

Varicose veins ni memang berlainan dari gout. Gout menyerang sendi-sendi tetapi tidak dengan varicose veins atau urat bersimpul, ia lebih kepada kepincangan terhadap urat-urat. Ia berlaku apabila kaki tidak mendapat oksigen dan ia tidak ada kaitan dengan makanan.

Mereka yang mendapat varicose veins mempunyai urat kaki yang berselirat dan ia seolah-olah membengkak dan ia jelas nampak pada luarnya. Ia seolah-olah kaki itu di-flex-kan tetapi ia tidak. Ada dua jenis varicose veins, iaitu, blue veins (urat biru) dan spider veins (urat labah-labah). Urat biru adalah apabila sakit itu ada, urat yang keluar seolah-olah kebiru-biruan dan ia kesan daripada pembengkakan dan urat labah-labah pula, ada keseliratan urat tersebut membentuk seolah-olah labah-labah. 

Ia agak berbahaya sebenarnya, tetapi tidak ada lagi kes kematian yang dicatatkan di dunia berkenaan dengan Varicose Veins tapi kena berhati-hati lah juga kan. Mengikut Harian Metro, terdapat 4 sebab kenapa varicose veins ini terjadi, keturunan, kehamilan, berat badan dan pekerjaan. 

Jadi, I really need to go to the clinic tomorrow and have a blood test, whatever it is, I need to perform that. Really! yup. I have too, kalau tak I takkan tahu apa yang ada dalam badan I ni kan... 

Sumber :


Itu je lah dulu.. anything saya update lagi eh..

Assalamualaikum WBT

p/s: Jadi doctor dah saya ni.. hahahha

No comments:

Post a Comment