Nuffnang Ads

Wednesday, January 1, 2014

Lambakan 'Warga Malaysia CELOP', Harmonikah KITA?

Assalamualaikum WBT,

Malam pertama untuk hari pertama di tahun 2014. Kadang-kadang kita masih tertukarkan dengan tahun 2013, biasalah, hendak membiasakan diri untuk tahun yang baru.

Tadi tertengok Buletin Tiga (suku), ups! dorang laporkan tentang itu sikit, ini sikit, sana sikit, ambil sana sikit, cut situ sikit, buang sana sikit, masukkan info sini sikit tapi, apa yang saya dapat tengok berita malam ni, ia agak kurang kohesive, Entah sebab apa.

Tapi yang paling, paling menarik perhatian saya adalah tentang LAMBAKAN rakyat asing tanpa izin seperti dari Nepal, Bangladesh, Indonesia yang ditunjukkan di area Petaling Street and Pasar Seni.

Ada story ni, tahun 2011 kot, kalau tak silap lah... masa tu saya praktikal kat Matic, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, kebetulan, satu masa tu, saya tengah cuti. Cuti punya sedap lah kan, nak la jenjalan ke Pasar Seni, PS bagai, saya pun terlupa yang 'warga-warga Malaysia celop' yang lain pun cuti... memula cam excited gila nih... sesampai je saya kat situ.. terasa cam masuk ke alam bunian yang memang lain, cuma alam bunian ni, penuh dengan lembaga hitam. Perghhh.. memang menyeramkan wooo.. saya sangat takut, saya dah masam masuk ke negara lain dah, kadang-kadang terfikir, 

"Kena bawak pasport kot kalau nak ke Petaling Street ni?",
 
gambar ni sumpah lawak...
Muka JB cam beruk... hahahha

Sampai macamtu sekali weehhh.. then tengok lak tadi kat berita, *amboih, baru sedar ke lambakan 'warga Malaysia celop' ni wahai wartawan? tu pengalaman saya tahun 2011 tu dah lama dah, dah dekat 3 tahun dah, kalau nak ikutkan, itu agaknya dah berapa ratus ribu dah kat situ saja, itu belum kita seluruh Malaysia lagi. Ada yang bergaduh sesama 'warga Malaysia celop' lagi... lagi lah... dorang buat negara kita ni negara dorang. Hebat bukan?

So, kepada sesiapa yang cam rasa nak keluar negara tapi tak nak bayar lebih, jangan risau Malaysia ada penyelesaian hebat untuk anda sekalian. Pergi ke ke Petaling Street or tempat-tempat yang sewaktu dengannya. Berlambak lana  warga asing kat situ, so, pergi je la kat situ, lagi pun apa tagline Pelancongan Malaysia? SEMUANYA ADA DI SINI dan MALAYSIA TRULY ASIA kan? So, jangan risau,memang semuanya ada di Kuala Lumpur.. 

Dah, entry menyakitkan hati memang semua pandai buat kan? tapi itu lah, ketidakpuashatian perlu diutarakan, walaupun hanya di sini, tapi sekurang-kurangnya, dibaca dan kalau komen akan dibalas. hihu..

Assalamualaikum WBT

p/s: Bila lah Malaysia ni jadi BERSIH????

No comments:

Post a Comment