Nuffnang Ads

Thursday, January 2, 2014

Salam Hari Pertama Persekolahan...

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Mesti budak-budak baru masuk sekolah rasa cam keletihan kan? Kalau yang tak letih tu bagus lah... hihu... tapi kepada yang letih, ingat awak ada lagi ratusan hari lagi untuk bersekolah sebelum tamat untuk tahun 2014 ni. Tu baru hari pertama dik, belum hari lain-lain lagi, banyak lagi. So, kutip pengalaman untuk masa hadapan.

Btw, nak cerita tentang waktu saya mula-mula bersekolah dahulu, masa tu masuk pra sekolah, perghh.. lama weh.. tahun 1991 agaknya, like, waaaaaayy back then kot. Lama... tapi takde lah sampai 30 tahun lalu, tapi 15 years ago adalah kot.. huhuhu...

Masa tu memang lama, saya sekolah pra, tapi takde la cam nak nangis-nangis bagai, mungkin sebab memang nak belajar kot, hahahha.. bukan budak sekarang ni takde rasa nak belajar cuma, mungkin terlampau terikat dengan jadual kartun di tv membuatkan mereka rasa sayang untuk tinggalkan tv dan segala rancangan yang ada di tv tu kot.. entah lah...

tapi apa yang penting, sekolah kena pergi, biarpun cikgu hanya ajar apa yang they predict to be happened in the future but sometimes, that is not what will happen, sometimes, we have to figure things out by ourselves. Jangan risau, you may stumble in the middle of the road but it does not mean that you cannot stand back up right? So, pengalaman mengajar kita semua erti hidup, but itu semua tidak berguna jikalau kita tidak mampu untuk diajar.

Assalamualaikum WBT

p/s: salam hari pertama persekolahan kanak-kanak.

No comments:

Post a Comment