Nuffnang Ads

Sunday, January 19, 2014

Semua fasal GOUT. Mari Baca.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua di tengahari Ahad yang sungguh... urmm.. hangat ini. Panas wooo.. semalam, malam semalam, sejuk yang amat, tapi tengahari ni, panas. Ini semua salah manusia, pembangunan tanpa perancangan serta segala lagi perkara yang dibuat tanpa memikirkan kesan di masa akan datang. 

Okay, sekarang saya nak tulis fasal GOUT. Saya takde la dapat confirmation about me menghidap gout tetapi this is actually for light reading. Bukan, apa, penyakit ni sebenarnya memang ada dalam setiap badan manusia, sebab apa? Nanti saya ceritakan, ini adalah selepas beberapa pembacaan yang saya lakukan dengan thoroughly. 



Ikutkan Wikipedia, gout adalah, 
Gout is a type of arthritis. It occurs when uric acid builds up in blood and causes inflammation in the joints. Acute gout is a painful condition that often affects only one joint; Chronic gout is repeated episodes of pain and inflammation. More than one joint may be affected.
 Gout ni adalah salah satu daripada sakit sendi. Ia terjadi apabila asid uric yang terkumpul di dalam pembuluh darah dan ia menyebabkan kebengkakan *tak tau apa nak guna... hahahha... di sendi. Tapi memang sakit woooo... memang sakit. Saya memang betul-betul berharap apa yang terjadi kepada saya bukanlah gout, kalau gout, memang menyakitkan hati. I have to berpantang makan, almost everything saya tak boleh nak makan wooo.. memang tak best langsung!!!

Okay... after reading lots of websites dan sebenarnya, saya kepeningan. Adduuuhhh.. baik, saya bagi links untuk further readings.


Pada zaman dahulu, penyakit gout ni diberi nama sebagai "penyakit orang kaya", "penyakit Raja". I just do not know why. Hahaha... Okay, penyakit gout bukanlah satu penyakit yang boleh membawa maut kot, tak pernah lak saya dengar orang mati sebab gout tapi who knows kan, no one knows. 

Then saya cari lak makanan or jenis-jenis makanan yang penghidap gout tak boleh makan. Ya Allah, terasa cam nak menjerit je... huhuhu.. 


Sotong
Ketam
Kerang
Udang
Asparagus
Alkohol (saya tak minum.. gila?)
Pengambilan daging berlebihan
Pengambilan ayam berlebihan
Hati
Organ
Sardin
Kupang
Ikan Bilis
Herring
Ikan (selected)
Cendawan
Peas
Beans
Bunga Kobis
Bayam
Kacang Kuda

OMG!!! see? sakit hati kan? 

Tapi apa-apa pun, kita kena minum banyak air untuk mengelakkan penyakit mendatang, Who knows kan? Jadi, banyakkan minum air. Air masak ye bukan air gas *salah satu daripada benda tak ley makan...  dan kita juga perlu perbanyakkan pengambilan Vitamin C. Okay, dalam websites orang putih, takdelah saya nampak sal jeruk ke limau, lemon ke apa yang menyebabkan causes untuk gout tapi dalam website orang melayu ada. Saya keliru sikit. Sebab apa, omputih cakap, penyebab paling hebat yang menyumbangkan kepada gout adalah, kekurangan vitamin C dalam badan. Jadi!!! Vitamin C banyak terdapat dalam buah-buahan kan? Mari saya tunjukkan buah-buahan yang banyak Vitamin C.


Red and Green Hot Chilli Peppers
Guava
Bell Peppers
Fresh Herbs
Dark Leafy Greens
Broccoli, Cauliflowers, Brussels Sprouts
Kiwi Fruits
Papayas
Oranges and Clementines (Tangerine)
Strawberries

So, itulah buah-buahan yang memang kaya dengan vitamin C... huhuhu... Jadi, katanya takley makan broccoli tapi katanya broccoli banyak vitamin C... camne tu???

Tapi itulah, boleh makan kot, cuma kena kurangkan, lebihkan makan buah-buahan seperti betik, strawberries, kiwi dan lain-lain, makan banyak green leafylah.. kan?

So, itulah dia, gout.

Assalamualaikum WBT

p/s : camne tu? kena pantang nihhh

No comments:

Post a Comment