Nuffnang Ads

Tuesday, February 25, 2014

Cara Membuat Mother Sauce Tomat.

Assalamualaikum WBT,

Tadi I had a small breakdown and I just kept thinking about things that I should not think, even though that breakdown was small but the impact was quite big. I had to calm myself down and really think thoroughly about things that I have a deep thought. 

Tu lah, minda penuh imaginasi kan? Sebab tu lah, then after that fierce thought, I pergi beli barang untuk buat spageti. Hamek!!! hahaha..at least it soothes me kan? takde la nak mencuka memanjang, gittuuuu... hahahha...

Dah, siap makan dah, tadi saya buat sauce tomato, tu kiranya mother sauce gak, hihu... one of the mother sauces. 

Saya beli 5 biji tomato yang memang ripe, then potong semua, cam dadu lah.
Then, amik dalam 3 biji tomato, blend kan ia. Biarkan sekejap.
Then, potong bawang besar dalam 2 biji (besar) (small dice), then bawang putih (minced) dalam 1 labu, okay lah, kalau tak suka banyak, then buat je la sikit. Hahaha...
Panaskan minyak masak dalam kuali/periuk, then dan panas, masukkan bawang putih then bawang besar. Biarkan sekejap, then masukkan tomato yang dah didadukan tu. Masak dalam 5-10 minit, sampai ia menjadi lembut, then masukkan the rest yang dah diblend tadi tu. Ha.. camtu lah. And the secret ingredients adalahhhhh... Italian herbs!!! Beli je dalam botol, ada. Then letakkan italian herbds ni dengan garam secukup rasa. Pastikan taste dan cam dah mereneh, ini option lah, beli Prego spageti paste Tradisional yang kecil je, yang cam RM6 tu je... then, masukkan sebelum semua masak. Ia membuatkan kuah kita tu lagi best! wahhhh... tunggu sekejap, then siap mother sauce kita. Wahahaha.. senang je wehh.. dalam 30 minutes paling lama, itu yang segera la, kalau cam nak makan sangat dah, tapi nak lagi best, reneh lelama, then baru blend, itu lagi best!! seriously!!!

Okay lah, itu je la, hihu... 

Assalamualaikum WBT

p/s: ni nak g makan lagi, maklumlah, makanan beta terhad sekarang ni, tak ley makan itu ini. kesian kan?

No comments:

Post a Comment