Nuffnang Ads

Tuesday, February 11, 2014

Sayangi Ibu Bapa Anda.

Assalamualaikum WBT,

Tadi saya tonton GLEE season 5 and that episode fasal 'The Quarterback', episode khas untuk Cory Monteith aka Finn Hudson yang juga karakter utama dalam GLEE.

Dalam episode tersebut, sememangnya ia berkisar tentang kesedihan yang melanda para pelakon dan juga crew di mana mereka menyanyikan lagu yang berkisar tentang bagaimana mereka ingin Fin diingati sampai bila-bila, dan mereka memilih untuk menyanyikan perasaan mereka.

Easy right?

Tapi ada satu scene ni, Finn's mum, Burt Hummel and also Kurt, dorang berkemas untuk memilih barangan yang ada untuk disimpan atau dibuang dan juga untuk diderma. Dan at the end of that particular scene, Finn's mum mengucapkan satu perasaan yang sungguh berat. Sungguh berat.

"Kadang-kadang saya terfikir, bagaimana perasaan seorang ibu yang kehilangan anak. Apabila mereka bangun pagi, mereka sedar yang mereka sudah kehilangan anak mereka dan mereka cuba untuk melupakan, tetapi mereka tetap akan teringat kembali kisah tersebut. Saya juga terfikir, bagaimana mereka bernafas? Sebab apa yang saya sendiri rasakan sekarang, adalah, sukar untuk bernafas.".

Bagaimana saya dapat relate dengan perkara ini? Sebab my older brother passed away when he was 24 year old. Muda kan? Masa tu saya baru tingkatan 1, 2001. Masa tu, ada terfikir fasal mak saya. I know, it was very very hard for her, tapi semakin kita tua, semakin saya tua, semakin umur saya meningkat, saya tahu apa yang emak saya rasakan.

Ada satu masa, masa baru-baru abang saya meninggal, my mum menoreh getah dan batang-batang getah, daun-daun getah, burung-burung dalam kebun getah menjadi saksi betapa luluh dan hancurnya hati seorang ibu tatkala menangis pemergian anaknya. Anak yang dikandung selama 9 bulan dan sakit selama lebih 40 hari, berulang-alik ke Hospital Besar Kuala Lumpur, kerana anak sakit kaki, sampai tak boleh berjalan pergi dahulu sebelumnya. Alangkah luluhnya hatinya bukan?

Entah lah, saya mungkin tidak dapat menyelami hati mak saya sendiri, tetapi, jikalau diizinkan Allah, hidupkanlah mereka lebih lama, lebih lama dari saya pun takpe. Jasa mereka, jasa kedua ibu bapa memang tiada tandingannya.

Lately, perasaan saya sungguh sensitive, I really do not know why, but I really cannot lose them. really. NO! I can't! please! Don't take them away from me, please! I know, no one wants they parents to be taken away from them kan, but please. Let my heart be strong first to be facing something like this. Please Allah, please.

Saya sering berkata, 

"Saya tak kisah Najib, saya tak kisah Anwar Ibrahim, saya tak kisah berapa ramai guru dalam dunia ni, saya tak kisah berapa ramai fashion designers dalam dunia ni, saya tak kisah berapa ramai penyanyi dalam dunia ni, saya tak kisah berapa ramai tukang masak dalam dunia ni, saya tak kisah berapa banyak duit dalam dunia ni, sebab my parents are the best PM, the best oppositions, the best teachers, the best fashion critics, the best singers, the best cooks, the best bank ever!"

Assalamualaikum WBT,

p/s: I am a little bit sensitive now. Sorry.

No comments:

Post a Comment