Nuffnang Ads

Sunday, July 27, 2014

Darah Hidung or Nosebleed.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar anda semua? Mesti sihat kan? Baiklah, kalau sihat takpe, esok dah hari last kita berpuasa, amacam Ramadhan ni? Boleh ke tak? Alhamdulillah, semuanya rezeki Allah, kepada yang boleh, panjatkan syukur kepada Allah, kepada yang sekat-sekat puasa, takpe, Allah Maha Mengetahui semuanya...

Baik, tadi saya mengalami darah hidung or Nosebleed. Ada sesetengah pendapat, mereka mengatakan bahawa ia ada kaitan dengan cuaca, dan cara pemakanan, tapi saya ada baca satu website ni, mungkin ada betulnya apa yang diperkatakan, mari saya letakkan sedikit informasi website tu kat sini...

Nosebleed can be caused by:
  • Irritation due to allergies, colds, sneezing or sinus problems
  • Very cold or dry air
  • Blowing the nose very hard, or picking the nose
  • Injury to nose, including a broken nose, or an object stuck in the nose
  • Deviated septum
  • Chemical irritants
  • Overuse of decongestant nasal sprays

Macamne? okay? Okay je kan, so sekarang saya dah takde la berdarah hidung dah.. alhamdulillah... saya rasa kesalahan yang say abuat adalah, blowing the nose very hard.. sebab pagi tadi saya menghembus nafas sebab ada mucus dalam hidung, sebab tu rasa macam tak selesa je.. so saya hembus kuat-kuat, maybe sebab tu  la...

So, kepada yang selalu sangat dapat masalah macamni, jangan lupa jumpa doktor, kot-kot ada masalah lain, bahaya kalau dah teruk. Okay?

Dah,.nak tidur esok last puasa, last Sahur, kena bangun.. wajib!

Assalamualaikum WBT

p/s: sahur! sahur!!!

No comments:

Post a Comment