Nuffnang Ads

Tuesday, July 8, 2014

Diari Ramadhan Akmal: Hari 9...

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? Harap semua sihat...

Okay, yang ni saya nak buat entry pendek je sebab saya guna telefon, susah sikit nak taip, hahaha..

So, untuk hari ke 8, saya cam biasa pergi tolong kakak saya berniaga. Haaa... ni nak citer, saya pakai jubah pergi berniaga uolsss...hahahaha.. rasa cam orang arab dah, siap pakai shades lagi... naik motor uols... bayangkan je lah... hahaha..

Then saya ada buat small research, kalau kita nak orang beli makanan kita, kita kena senyum. Contoh orang yang nak datang tu cam dari jauh kan, then kita da kena senyum daahhh.. memang kena senyum, kalau tak, it looks fake.

Then bila dorang dah sampai kat depan kita, kita kena tanya pelanggan,

'Iyaaa..  nak apa?' *sambil senyum.. senyum eh...jangan paksa, but be honest as u can la..

Then from then, baru la cakap-cakap lebih. Macam tempat my sis meniaga tu, selalunya ada chinese gak, then cam biasa lah, chinese ke, malay ke, indian ke, takde saya nak layan beza-beza. They are all customers, kalau nak layan beza-beza, stop meniaga. Tu je la...

Then kalau nak feedbacks dari customers, tanya makanan yang dia pernah beli tu, sedap ke tidak. Like my place ni senanglah nak tanya sebab orang yang beli kadang-kadang orang yang sama je... hehehe.. so senang lah..

So, moral of the story, senyum untuk dapat customers and crushes? Eh? Hahaha.. takde-takde... tipu2.. hehee..

Assalamualaikum wbt

P/s: crushesss..

No comments:

Post a Comment