Nuffnang Ads

Thursday, July 17, 2014

Keep Praying For GAZA, Palestine!

Assalamualaikum WBT,

Okay, maaf sebab tak posted any entries these last past days. So damn busy with menjahit. Maaf. Baik, ni nak cerita, tadi tempat saya takde bekalan elektrik. Masa berbuka rasa macam candle light dinner dah, well, semua orang pun lah sebab memang ramai juga takde elektrik tadi. Semua pakat cari lilin, so, there you go, candle light dinner berbuka.

Tadi, terfikir jugak, takde elektrik dah rasa macam gelap, mereka yang kat GAZA tu lagi lah, elektrik takde, makanan takde, pakaian takde, tempat tinggal, ya Allah. Tadi masa saya menjahit dengan sepupu saya, Shamil *student UITM Fashion., saya cakap,

"Kalaulah ada orang yang cakap, ada nak perlukan sukarelawan dan segala expenses ditanggung mereka. Saya nak pergi!!, saya nak bawak segala pakaian yang saya ada, supaya mereka tak kesejukkan, supaya mereka boleh hidup selesa dengan warm walaupun tengah berperang dan bantu mana yang boleh untuk mereka terus hidup".

Kesian mereka kan... hurrmmm.. saban hari saya tonton video yang kononnya dunia bersimpati dengan GAZA yang diserang rejim Zionists, tetapi, tetap ia berlaku, for puluhan tahun. Di mana hati kita puluhan tahun dahulu? Di mana rasa kita puluhan tahun dahulu? Di mana minda kita puluhan tahun dahulu?

Anak-anak diserang. Di bom, di tembak. Ibu-ibu dibunuh, dibom, ditembak. Ya Allah.

Tadi masa takde elektrik, saya berbaring kat katil dengan budak-budak tiga orang tu, anak sedara saya. Abang, angah dengan adik. Saya, angah dengan adik makan buah manggis. Bayangkan mereka yang kita sayangi dari kecil, jikalau kita jadi seperti Gaza, anak-anak dibom? ditembak? dibunuh? apa perasaan kita? Kita bukan ditempat mereka, mungkin kita boleh ambil sambil lewa. 

Jikalau kita ditempat mereka? Senakal mana pun anak, anak sedara kita, adik kita, sepupu kita, sudah tentu kita akan berasa amat sedih dan marah jikalau ia berlaku bukan? Sudah tentu.

Namun, GAZA sungguh jauh dari capaian kita.

Apa yang kita boleh buat? Keep boycotting, biarlah apa yang menteri, kerajaan nak cakap, at least kita buat small part yang kita boleh buat dalam membantu mereka. Cuba boycott walaupun kita tak mampu boycott semua. Boycott mana yang boleh. Allah takkan tanya "adakah kita boycott semua?", Allah akan tanya "Sejauh mana kita membantu". Jadi? Do you part, care less about others want to say. Be a helping hand. Be one and keep praying, Because, that matters.

Assalamualaikum WBT

p/s: sedih sangat.

No comments:

Post a Comment