Nuffnang Ads

Friday, September 12, 2014

Blogger-block? No, No, No. Jangan.

Assalamualaikum WBT,

Mesti setiap daripada kita blogger or sesiapa lah pernah rasa,

"hurmm.. takde idea la hari ni nak buat kerja.."

or

"laahh.. apa yang saya nak update hari ni yer? Hurrmmmm..."

Minda melayang kononnya mencari idea, tapi yang ada hanya kosong. Kekosongan. Saya pernah berasa sedemikian pun, banyak kali, tapi kena jugak update sebab kadang-kadang kita tak tahu apa yang terjadi kan...

Macam sekarang, saya sebenarnya takde la idea sangat tapi bila dah start menulis, the words tu macam sedang mencurah-curah dari kepala. Ia macam selari dengan idea yang saya hendak tulis. Pada mulanya saya buntu, tapi bila dah menulis, everything goes smoothly. Loveness.

Jadi, kepada semua blogger, janganlah anda risau akan 'mindblank' or 'blogger-block', semua tu cam nonsense je, kalau betul-betul berfikir, then tulis apa idea yang hendak kita kembangkan, takde hal lah sebenarnya. Semuanya akan menjadi baik. Seriously. 

Tapi jangan pulak kalau takde idea kita tulis terang panjang lebar tentang kita takde idea, no. Jangan. Nampak cheesy. hahaha, cuba cari idea tu, jangan tunggu idea datang, keep looking for the idea and I do believe that you will eventually find the idea, trust me.

Baca lah apa pun, buku cerita kanak-kanak kadang-kadang mampu memberikan idea yang menarik untuk saya lah, saya tak tau orang lain, but for me children's books give me a lot to write, dari lessons, jalan cerita, imaginasi, love it. saya suka.

So, kenapa yang selalu takde idea nak update, jangan risau, idea ada di mana-mana je, keep looking my fellow bloggers, keep searching.

Assalamualaikum WBT

p/s; suka menaip dengan kuku panjang, rasa best! hahahaha

4 comments:

  1. I'm in the situation where I have lots to write but I can't because of time and working policy...duh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. well, stick to your working then, nothing is wrong with that, but make sure that you update your blog, otherwise, what a waste. Rugi lah.. kan?

      Delete
  2. Selalu terjadi..sebenarnya brrgantung pd mood..emosi...kalau tgh hot...berserabut mmg tak boleh menulis

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan!! selalu terjadi, so, kita kena sama2 banyak membaca..

      Delete