Nuffnang Ads

Friday, September 12, 2014

Segmen Ben Ashaari : Aku, Seorang Blogger.

Assalamualaikum wbt,

http://www.benashaari.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-aku-seorang-blogger.html


Haaah, ada satu lagi segmen yang abang BEN buat, semalam bila abang BEN buat segmen yang Impian ku tu, saya ambil sedikit masa untuk melihat apa yang orang lain post, semua 46 link pertama tu saya click, ada yang boleh buka, ada yang tak boleh komen, ada yang boleh komen tu saya komen lah, ada yang boleh follow tu, saya follow, macam-macam. Ada yang berat blognya, saya taktau la nak cakap apa. Rasanya blog saya ni berat jugak kot, tapi takde la seberat blog lain.

Takpe, untuk Segmen Ben Ashaari : Aku, Seorang Blogger. Ini syaratnya,

Terangkan secara ringkas peranan anda sebagai seorang blogger kepada orang sekeliling anda , masyarakat dan negara .. Apakah isu yang ingin tekankan terutama sekarang ini!

Saya menulis blog ni dari tahun 2010, di mana time tu masih menuntut di UNISZA dan sebenrnya ia hanyalah berasal dari satu assignment yang simple, buat blog dapat markah. Tetapi, lama-kelamaan, minat untuk terus menulis secara santai ini timbul, dan saya teruskan sampai sekarang. Untuk peranan saya sebagai seorang blogger, umum tahu, pandangan terhadap blogger telah berubah sejak pelbagai blogger dari setiap parti politik dalam Malaysia ini menulis fasal benda-benda yang tidak elok kepada ahli masing-masing. Sampai ada yang didakwa di Mahkamah dan disaman berjuta dek tulisan yang dikatakan berbaur fitnah. Ini sebenarnya bergantung kepada diri masing-masing, menulis kerana minat atau menulis kerana terpaksa. Kalau tulisan setiap blogger mampu untuk meningkatkan imej orang sekeliling, masyarakat dan negara, keep writing! Tetapi kalau ia hanya boleh menghancurkan orang lain, masyarakat dan negara dengan tulisan tak berasas, lupakanlah! 

Jika anda mampu dapat pendapatan dari blog sehingga ribuan ringgit , apakah anda akan berhenti bekerja dan menjadi blogger sepenuh masa. Apakah bisnis yang akan anda lakukan sebagai Backup Plan masa depan ?

Hendak dijadikan cerita, saya masih tak berkerja secara sepenuh masa jadi, jikalau saya dapat pendapatan ribuan ringgit, of course saya akan membuat blogging ini sebagai back up plan saya, namun, jikalau ia sudah over take the main job, saya akan jadikan back up sebagai main. Business yang saya ini ceburi adalah jahitan. Yup, saya yakin saya ada bakat dan saya yakin ada mampu untuk melakukannya, namun sekarang saya masih menabung untuk membeli mesin jahit tepi portable. hehehe.. jangan risau, in Syaa Allah, saya akan lakukannya. 

Ceritakan sedikit mengenai harapan anda sebagai seorang blogger terhadap dunia blog ini ?

Harapan. Kalau berharap memang susah kan? sebab tak semua orang mampu menunggu harapan tu, namun, harapan saya terhadap dunia blog ini adalah, setiap daripada kita perlu ada rasa tanggungjawab dalam menulis, barulah tulisan kita itu bermaruah. Bukan apa, ada sesetengah, buat blog tapi copy paste sebijik orang lain punya tulisan. Apa benda ni? Itu bukan blogger. Tapi COPIER. Tak boleh macamtu. saya juga berharap agar dunia blog di Malaysia akan berkembang pesat dan boleh menjadi seperti di USA di mana mereka da Bloglovin' Award yang menilai bakat-bakat tulisan dan seterusnya memberikan award kepada blogger berdasarkan tulisan mereka. Hebat bukan?

TU saje lah..

Assalamualaikum WBT

p/s: terfeeling formal lak hari ni... hahaha

7 comments:

  1. Assalamualaikum Akmall. Salam kenal! ^_^
    Datang melawat dari segmen sama.. Hehe..
    Sama2 kita usahakan agar dunia blog di Malaysia semakin berkembang & mendapat tempat di mata masyarakat.. =)
    Btw, done follow sini.. Jemput singgah ke blog saya juga kalau sudi.. ^_~
    SEGMEN BEN ASHAARI : AKU, SEORANG BLOGGER !

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Rosmiza.. terima kasih follow...

      Delete
  2. Salam kenal
    Tqvm atas kunjungan
    Maaf ye lewat kunjung balas
    Saya pun Suka juga jahit..tapi tahu wat baju kurung saja ;D n lansir potongon lurus..
    pun tengah menabung nak beli mesin jahit asas je pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mama's Nia.. salam perkenalan, Terima kasih.

      Delete
  3. Ros singgah sini dari segmen yang sama :)
    http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-aku-seorang-blogger.html

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Akmall.
    meh kita tulis yang baik-baik saja, yang boleh beri ilmu kepada pembaca, salam kenal dari segmen ben ashaari, follower 300

    ReplyDelete