Nuffnang Ads

Monday, December 22, 2014

Banjir di Pantai Timur (Kelantan dan Terengganu).

Assalamualaikum WBT,
Apa khabar agaknya semua? Salam Tazkiah kepada semua yang ditimpa musibah, semoga ujian Allah ini ditempuhi dengan tenang. Amin.

Kepada yang berada di Pantai Timur, khususnya di Kelantan dan Terengganu, saya tahu, banjir di sana memang teruk. 4 years there memang memberikan pengalaman yang cukup bermakna. Kalau time banjir, memang kaw-kaw lah.. air everywhere. Semua air. Ada la jugak darat tapi mostly air lah... huhu... Tapi ada dalam Twitter cakap, "Balasan Allah..." Ya Allah, Engkau ampunkanlah orang-orang yang macamni. Sejujurnya, kalau Allah nak bagi balasan, 1 Malaysia or 1 dunia ni Allah bagi balasan tau, bukan Kelantan or Terengganu sahaja. Ini bukan balasan, tetapi ia adalah satu Ujian untuk melihat hambanya. Itu sahaja. Setiap orang ada ujian masing-masing, so! Stop talking rubbish. Kay?

Banjir-banjir macamni, arus air kadang kala berubah-ubah. Kadang-kadang laju, kadang-kadang slow. Macam-macamlah... so, kita kenalah berjaga-jaga akan keadaan ini. Jangan minum air yang tidak di masak, takut kang ada bakteria bawaan air yang mampu membuatkan kita sakit perut and what not, kay?

Apa-apa pun, kita hendaklah mengambil langkah-langkah keselamatan yang serious dan ikutilah arahan pihak berwajib dalam permasalahan ini. Semoga kita semua dilindungi Allah SWT, amin.

Assalamualaikum WBT

p/s: berhati-hati kawan-kawan ku di Kelantan dan Terengganu, khususnya.

No comments:

Post a Comment