Nuffnang Ads

Sunday, December 13, 2015

Lunch at Authentic Penang Cuisine, Lorong Seratus Tahun, Sunway Putra Mall.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semuaaaa? haaaaa..

hari ni saya berada di Kuala Lumpur and to be exact, saya sekarang berada di Street Selera, Sunway Putra, Kuala Lumpur.

Saya makan di Aunthentic Penang Cuisine, Lorong Seratus Tahun. Dan saya makan, Curry Mee dan Cuttlefish Kangkong. Sedap? Sedap gilaaaaaa.... rasa cam nak makan banyak-banyak je...hahahaha..

kalau korang macam nak pergi menjamu selera, boleh makan kat sini, Authentic Penang Cuisine, Lorong Seratus Tahun. Menu tak banyak tapi signature food dorang adalah TERBAIKKK!!!

Assalamualaikum wbt

p/s: makan2.

Friday, December 11, 2015

Program Warga Emas 2015,KK Jeruas dan Kampung Jenud.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semuaaa?  Salaam jumaat dan salam sehati sejiwa, salam 1 Malaysia..

haaaa..nampak? banyak tak salam kita? hahahaha..

baik, saya berasa gembira sebab di Kampung Jenud sekarang ni ada event. Event apa? Program Klinik Kesihatan Jeruas dari Kelab Warga Emas KK Jeruas.

Alhamdulillah, program mendapat kerjasama dari pelbagai pihak.

Kami adakan beberapa acara seperti 10,000 langkah, ceramah kesihatan, ceramah pergigian, ceramah wargaemas dan lain-lain. Alhamdulillah, kehadiran amat memberangsangkan. Kami amat bersyukur.

Pada saya, program seperti ini amat diperlukan dan insyaaAllah, sebagai SU JKKK saya akan cuba memperbaiki pentadbiran kampung serta memperindahkan lagi kampung dan, memperbanyakkan aktiviti-aktiviti di dalam kampung.

Semoga mendapat perhatian lah... takde la nak cam over sangat kan...tapi sekadar menaikkan kembali nama kampung Jenud yang suatu ketika dahulu menjadi nama yang hebat.

Nampak tak visi dan misi saya tu?

Menjadi seseorang dalam pentadbiran kampung ni, seseorang perlu AMAT proaktif dan sedia untuk berkorban bagi pembangunan kampung. Seriously, jadi AJK selain Pengerusi, takde gaji dan elaun dan ia hanyalah rela hati semata. I tell u.

insyaaAllah, saya akan cuba sebaik mungkin.

Assalamualaikum wbt

p/s: seronok event2 ni.

Monday, December 7, 2015

Raub dan UiTM Raub dihatiku.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar anda sekalian?

Sihat? Kalau sihat.... alhamdulillah... baik, tempat saya ni kemain nak hujan bagai. sebelum tu, saya nak ucapkan Selamat Datang kepada SEMUA pelajar UiTM Raub yang baru mendaftar masuk.

Ada saya dengar para pelajar UiTM Raub sekarang ni ada yang merungut sebab Raub ni tak best. Kononnya. Tapi lepas mendengar penjelasan student tu, dia bukan apa, dia cuma culture shocked dan iya la...lama duk tempat lama then kena tukar, so, dia rasa cam terganggu bagai.

Takpe dik, kalau kat tempat baru ni, semua baru. tempat belaje baru, air cond baru, 'rasa' baru, betul tak?

takpe, fikir cam u will be the one who will help starts everything. u will be considered as the pioneer.  u will.

takde masalah lah, we here in Raub, welcomes you and dont worry everything will be fine. ok?

goos luck and do your very best.

Assalamualaikum wbt

p/s: Raub dan UiTM Dihatiku.

Thursday, December 3, 2015

YAB PM bersama JKKK/P 2015 -Event

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? sihat tak?

Saya masih lagi berada di Dewan Tun Razak di PWTC ini. Dewan yang seberang sungai tu..lupa lak number berapa.

Now, as you know right, saya berada di sini adalah menghadiri satu program iaitu Perhimpunan JKKK dan JKKP Malaysoa 2015 bersama YAB Dato' Sri Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak serta Menteri KKLW dan VVIP yang lain.

Now, macam-macam boleh saya tulis tentang event ni. macam-macam. but I choose not to sebab better that way, ok?

okay la.. nanti saya update lagi eh..

Assalamualaikum wbt

p/s: cantik tak lampu juntai2 tu... hahahaha

Karnival Produk OKU 2015.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? haaaaa... ni update saya sepanjang berada di PWTC nihh... haaaa.. rasakan.

btw, di PWTC ni, disamping ada persidangan bagai-bagai, mereka turut mengadakan satu mini karnival, iaitu Karnival Produk OKU bersempena Sambutan Hari OKU 2015.

Pelbagai jenis produk yang ditampilkan dari PDK seluruh Malaysia. Walaupun pelbagai produk, tetapi saya lebih interestes dengan penghasilan produk-produk kraftangan dari mereka yang OKU itu sendiri.

seperti penghasilan rantai tasbih dari PDK Melaka, lukisan dari PDK Johor, penghasilan pengesat kaki dari PDK W.P. Kuala Lumpur.

Jadi, kepada yang dekat dengan kawasan Kuala Lumpur, boleh lah datang ke PWTC untuk menyokong PDK-PDK yang ada di Malaysia ini.

Sekian dulu.

Assalamualaikum wbt

p/s: (takde p/s).

PM Najib bersama JKKK/P seluruh Malaysia 2015.

Assalamualaikum wbt,

Selamat pagi warga Malaysia yang disayangi semuaaaa... apa khabar?

nampak? feeling deejay... payah lah kan? hahahaha...

sekarang saya berada di Putra World Trade Centre atau PWTC bagi menghadiri satu persidangan. gituhhh... nampak tak lagi? baru je bergiat aktif dengan JKKK ni... but tu la.... sekejap kot... hehe...sebab? adalaaaaahhh.

Apa-apa pun, persidangan ini akan dihadiri oleh YAB Dato' Seri Najib sendiri juga YB Dato' Ismail Sabri sebagai Menteri KKLW.

Semoga persidangan ini membawa seribu hikmah dan tauladan.

#penuhpengharapan

nampak tak tu? hahaha..

Assalamualaikum wbt

p/s: mencari-cari jati diri.

Wednesday, December 2, 2015

Bulan Baru, Semangat Baru.

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua? sihat tak? Tadi saya tengok entry saya yang paling last pada 15 November 2015... ni dah 2 Disember 2015... lama tak?

Lama gilaaaaaaaaaaaaa...

Now..maaflah..line cam menyakitjan hati sikit.... then macam-macam la yang terjadi... itu ini, itu ini..pom pang pom pang... alasan kan?

tak gitu???

apa2 pun, memang amat busy...dengan business menjahit, buat kuih, hal keluarga, hal kampung, kenduri kahwin, hal kematian... macam-macam... and tak semua la saya nak update kat blog kan..?

dan satu lagi, telefon aritu rosak... and terpaksa di format kembali...taknak beli new phone.. membazir.. khen?

insyaaAllah...boleh la update blog kembali.. biarpun hanya sekadar menyapa dikala kesunyian.. kan?

Assalamualaikum wbt

p/s: Bulan Baru, Semangat Baru.

Sunday, November 15, 2015

Risau Runsing.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Sihat tak?

Hmmm.. hari ni ayah saya masuk emergency Hospital Lipis sebab dia pening kepala. Then, after a few hours, ayah saya dibenarkan balik. Doktor tu cakap, takde apa-apa cuma pening sebab diusia tua sahaja.

Saya cakap terima kasih kat doktor tu...

Terima kasih Doktor, Hospital Kuala Lipis.

Maaflah, entry pendek je sebab memang risau, takde dapat nak think straight pun. Nantilah saya update lagi eh...

Assalamualaikum WBT

p/s: Thanks Doktor.

Saturday, November 14, 2015

Sudden Sadness.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua?

Pernah tak korang rasa emosi terganggu? Macam, u need to cry, just because you had too.

Pernah?

Saya sekarang mengalaminya, it was triggered by satu episode of Heroes Reborn tadi tengok kat TV.

the year, 7395.

Tujuh ribu tahun, which I know we will never get to live as long kan.. hmmm..

dah la... malas nak tulis. Sedih. I cannot even think about how time will go as we grow older. People said, Make the best of it. Hmmm.

Assalamualaikum WBT

p/s: I cannot think about it. No. 

Wednesday, November 11, 2015

Jadualkan Hari Anda!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Bila kita rasa kita ada banyak kerja yang hendak dilakukan, kita akan rasa tak cukup masa dalam dunia ni dan 24 jam adalah 1 tempoh masa yang amat pendek. Now, apa kata, kita duduk sebentar dan cuba bahagikan perkerjaan yang hendak dilakukan setiap hari dengan masa yang secukupnya.

Lagipun, masa 24 jam itu adalah mencukupi untuk melakukan pelbagai jenis pekerjaan. Jangan kita bentuk masa untuk kerja kita, tapi bentuk kerja untuk masa yang diperuntukkan. Kalau kita perlukan 1 jam untuk membuat sesuatu, peruntukkan 1 jam dan jangan lebih daripada apa yang diperuntukkan, ok?

Jadi, jadual amat penting untuk memastikan segala ini berjalan dengan lancar. Saya pun sebenarnya mempunyai pelbagai jenis pekerjaan yang perlu dilakukan, talking about multi-tasking, memang banyak but I have to do it, memang kena buat. Tak boleh tidak, but buatlah dengan cepat, sebab bila kita used to work yang kita pandai buat, takde masalah lah. Kita dah tau kerja tu dan kerja yang kita lakukan tu, memang kerja kita. No hal lah.

Oleh itu, apa yang kita perlu lakukan sekarang adalah, cuba jadikan jadual yang kita buat itu sebagai rakan karib kita. Ok? Mesti boleh punya lahhh.. mesti jadi! Bila kita ikut jadual, maka segala kerja kita akan jadi tersusun dan menjadi lebih efektif dan efisien.

Jom! Mulakan sekarang!!

Assalamualaikum WBT

p/s: Berpesan-pesan.

Monday, November 9, 2015

Old Town White Coffee - Raub!!!

Assalamualaikum WBT,

Siapa suka makan kat satu restaurant ni??

Old Town White Coffee?



Siapa suka? Saya suka makan mee hoon goreng dia!! Terangkat sedappp... hahahaha... ada kan mee hoon goreng? 

Kat tempat saya Raub ni, ada satu Old Town White Coffee baru buka, ramai yang was-was dengan resepi mereka gunakan. Pada saya, hey, rokok pun haram, but still ramai hisap. Ke sebab rokok tu asap je, ke camne? hahaha.. saya nak touch isu vape lah... sebab lebih kurang but I see vape tu cam sihat sikit lah... hahahha...


Tapi, bila Old Town White Coffee ni dah ada sijil Halal dari JAKIM, so! apa yang korang nak lagi? Ha? Please lah... stop tutup periuk nasi orang, dosa tau! Now, kepada Old Town White Coffee RAUB, invite la I untuk lunch or makan kat sana eh... hahaha.. see you there! Muah ciked...



Banyak tau resepi menarik di Old Town White Coffee ni, jangan korang tak tau pulak... sedap-sedap lak tu...nanti bila saya dapat invitation ke Old Town White Coffee, saya post gambar ehhh... 

Assalamualaikum WBT

p/s: Tak tipu...sedap2!!!

Happy Deepavali all Malaysians!!!

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Esok dah Deepavali. haaa... siapa suka makan maruku.

Beberapa hari lepas saya ada tengok resepi buat Maruku, tapi nampak macam susah je, tapi tu lah, kena try jugak, kalau tak jadi, saya buang dalam longkang, pegi pasar, beli! hahahaha... nampak tak? Idea yang amat menarik sekali.

Now, hari ni budak sekolah cuti kan, esok pun, lusa pun, hari Khamis baru sekolah... huwaaaa... rasakan. 

Hari ni saya cuti berniaga kuih, esok resume buat kuih... hahaha, sebab hari ni agak banyak kerja lahhh... nak print sana sini, nak isi itu ini, then nak menjahit bagai... haha... banyak sikit kerja...sooo.. saya ambil keputusan untuk cuti buat kuih hari ni...hihu...

Jadi, maka hari ni adalah hari bercutiii... takde la cuti sangat kan? hahaha...

Assalamualaikum WBT

p/s: mencari rezeki di mana-mana, kemana kita pergi, jika ia halal, insyaaAllah, milik kita.

Sunday, November 8, 2015

IKEA Cheras, The Biggest IKEA in Malaysia!!!!

Assalamualaikum WBT,

Bila kita ingat things are not getting bigger and better, well, anda salah!



Tau tak yang IKEA akan dibuka di Cheras pada akhir tahun ini, in fact!!! Ia dah tak lama dahhhhh!!! kepada yang rasa macam, 

"Eiii.. jauhnya nak pergi Mutiara Damansara semata-mata nak beli rak kasut.."

atau,

"Alaaaa... jauhnya nak pergi IKEA Damansara semata-mata nak pergi makan meatball!!"

Now!!!!!!



Korang jangan sedih-sedih dan rasa macam tersisih, korang boleh pergi ke Housewarming Party di IKEA Cheras pada 19 November 2015... 

ni kalau korang tak tau addressnya kat mana... nah!


 Then, kalau korang rasa,

"Apalahhh yang Akmall ni mencarut niiii!! Mana da IKEA nak bukaaaa kat Cheras..."

SILA BACA INI IKEA CHERAS  

 TERBESAR DI MALAYSIA dan 20% besar dari IKEA Mutiara Damansara. Kalau IKEA Mutiara Damansara tu dah meletihkan korang nak berjalan, now! tambah lagi energy 20% untuk jelajah dalam IKEA Cheras nanti, ok?

happy exercising..

Assalamualaikum WBT

p/s: nak pergi jugaaakkkk...

Saturday, November 7, 2015

Laptop Rosak!!! huwa...

Assalamualaikum WBT,

Huwaaa... laptop lama saya yang saya gunakan masa masuk U dulu, ROSAK!!!! haaaa.. tak tau camne nak buat.

Nanti nak bawak kedai sebab dalam tu banyak gila memori lama-lama kawan-kawan.

Sedih betul, ni rasa macam nak tidur je then fokus kepada tidur je. hahaha.. biar lantak, esok lusa baru kumpul tenaga untuk bersedih dengan laptop tu... menyampah nau.

Dia macam, caj tak masuk tau. Saya tak tau nak buat macamane. Okay, laptop tu dibeli masa tahun 2009 kalau tak silap saya, then now adalah 2015, baru 6 tahun kot.. hmmm..; lama gak tu... tapi takkan la boleh rosak terus camtu... taknak!!!

Nak baiki lah... tak tau berapa ratus pulak...adoi..  pening jap..

dah la... daripada pening-pening ni... biar saya cuba tidur.

Assalamualaikum WBT

p/s: adoi..pening...pening sungguh ni... camne nak berbloging ni...adoi...

Tuesday, November 3, 2015

Ika Nabella dipukul pengarah?

Assalamualaikum WBT<

Apa khabar semua?

http://beautifulnara.com/kes-ditumbuk-pengarah-ika-nabella-sudah-buat-laporan-polis/




Tadi saya terkejut betul baca satu artikel hiburan ni, tau tak pelakon muda Ika Nabella, ala, yang pernah berlakon dalam beberapa drama rantaian di stesen tv Malaysia ni, termasuk Rindu Awak 200% tu, lupa? Mesti ingat kan?

Now, tadi baca fasal benda tu jugak lah, then dikatakan dia dipukul oleh pengarah sebab pengarah tak dapat apa yang dia nak. Masalahnya, kau nak apa pengarah oi? Hahaha, ke ko nak Ika Nabella tu? Budak tu nak belakon cari duit kot, nak hidup, ni kau pukul lak muka dia, dia dah la cari duit guna muka dan bakat. Kalau saya tu, dah saman dah, habis kot muka kena tumbuk. *tak la saya tengok tetapi mengikutkan maklumat, pengarah tu pukul muka dia. Perghhh.. kalau gua, gua tumbuk lu balik sampai lembik BRO!


Eh, tak tau la pengarah ni lelaki ke pompuan, rasanya lelaki sebab emosi lebih. Cam pondan. Geli.

Hahaha, kata nak bawak kualiti lakonan ke Hollywood, kalau kualiti pengarahan macam pukul-pukul cam gangster, JANGAN HARAP NAK BAWAK filem ke Hollywood or Cannes. Geli bro gua dengar.

Apa-apa pun, nasihat saya kepada pelakon di Malaysia ni, kalau ada kes macamni lagi, TOLONG jangan biarkan sahaja, terus laporkan kepada Polis dan Seniman. Sebab tu orang suruh daftar diri dengan Seniman, biarlah Seniman ni ala-ala parti Politik ke apa ke, daftar je selagi boleh, kalau artis tu sendiri daftar dan push dorng ni sampai dorang terasa bahanganya, jadi! itu lah kesan kebenaran, jangan risau, you do your part and the Seniman will do theirs. Dan pengarah bongok tu, makan buku lima ar lepas ni... hahaha.. memintak ar takde orang nak amik dia jadi pengarah dah lepas ni, dan tolong offer dia kerja dalam kadang harimau or badan air.

Sekian, 

Assalamualaikum WBT

p/s: berbakat jugak Ika Nabella ni sebenarnya, tengok jugak dia berlakon, jadi bitch, menjadi bro. 

BEAUTY : NIVEA Creme work its wonders!

Assalamualaikum WBT,

Masalah kulit kering dengan masyarakat Asia memang selalu sangat didengari. Sebenarnya, kulit orang Asia ni, khususnya orang Malaysia mempunyai cuaca yang amat sukar untuk ditafsirkan.

Ada sesetengah orang telah mencuba pelbagai jenis krim untuk melembapkan kulit muka. Now, sekarang *well, sejak dulu lagi, NIVEA Creme menjadi penyelesaian terbaik bagi 
masalah ini.

Terbukti dalam article ini. NIVEA CREME vs CREAM DE LA MER

Jadi, for those who are still looking for the best moisturiser that is going to work wonder to your skin. Worry no more, with just under RM10, you can get a 60ml NIVEA creme that really bring your skin to glow.



Lagipun, kalau baca dalam link yang saya bagi tu, takde masalah untuk pakai pun, murah pun murah dan kalau berkesan, lagilah berbaloi kan? hahaha...

Ada tanya, Lelaki boleh pakai jugak ke?

Jawab saya, "apa salahnya, pakai je la pun.... haha"

Saya pun pakai. So, pakai je laaaaaa...hehe...

Lelaki pun nak cantik, tapi cantik kita tidak la sampai nak masuk beauty pageant, cuma cantik kita untuk looking good and kurangkan parut jerawat di muka, camtuuu..ha.

Itu je la ...

Assalamualaikum WBT

p/s: Go get urs!   

Saturday, October 31, 2015

Nasihat Mendengar Nasihat.

Assalamualaikum WBT,

Mari kita cakap fasal DEGIL.

Yes, DEGIL. Apa itu degil dari segi pemahaman kita sendiri? Kalau daripada pemahaman saya, DEGIL adalah memilih untuk tidak mendengar kata nasihat.

Baik, setiap daripada manusia ni memang ada sifat degil, sikit atau banyak, itu bergantung kepada seseorang individu. 

Tetapi, DEGIL SEORANG BUDAK dan DEGIL SEORANG DEWASA adalah dua perkara yang amat berbeza. DEGIL SEORANG BUDAK boleh lagi diterima sebab itu adalah nature dalam pembelajaran mereka, NAMUN, DEGIL SEORANG DEWASA adalah boleh dikatakan kepada penyebab sakitnya hati serta menyampahnya diri kita terhadap sesuatu.

Saya sendiri adalah seorang yang DEGIL tetapi alhamdulillah, ada perkara-perkara yang dinasihatkan oleh orang ramai, saya dengari. Alhamdulillah, tetapi, kita sekarang bercakap fasal manusia yang langsung tidak mahu mendengari nasihat orang lain selain diri dia sendiri. Bayangkan, dia menasihati diri dia sendiri hanya kerana nasihat orang lain tidak boleh digunapakai. *pening kejap.

Saya tidak lah hendak berkata lebih tetapi, kadang-kadang kita ni perlu jugak dengar kata-kata orang lain, tapi, kita tidak boleh juga mendengar bulat-bulat, apa yang selalu saya buat,

DENGAR, AMATI, SESUAIKAN dengan situasi kita sendiri.

Sesuatu nasihat mungkin boleh digunapakai tetapi tidak dengan situasi yang sama, mungkin situasi pemberi nasihat adalah berbeza serta berbeza dengan situasi penerima nasihat. Nasihat saya? Berfikirlah untuk masa hadapan.

Bukan apa, kadang-kadang nasihat mendengar nasihat ni mampu mengubah cara hidup serta kehidupan seseorang. 

Assalamualaikum WBT

p/s: Tercetusnya entry ini dek kerana ayah saya yang agak sukar mendengar nasihat mak. hahaha...

Friday, October 30, 2015

Sofy Compact Products 2015 Campaign.

Advertorial.

Adakah anda seorang wanita? 

Masih mencari-cari pad yang terbaik untuk diri anda.

Sofy Compact ada jawapannya.


Dengan pelbagai rangkaian produk hanya untuk kepuasan pengguna, Sofy Compact memang mementingkan kebersihan dalam pembuatan pad keluaran mereka.


Dan mereka telah mencipat satu innovasi yang menarik. Ia boleh diletakkan di dalam poket, kecil tetapi amat berkuasa menyerap cecair.

Jadi apa tunggu lagi, jangan tangguh-tangguh untuk membeli perkara yang mampu memberikan anda perkara yang lebih selesa.

Be brave and take action to be comfortable.

p/s: Take ittt..
 


Wednesday, October 28, 2015

Ministry of Health Malaysia : Kempen Penyusuan Badan.

Advertorial.
 
Assalamualaikum WBT,

Korang tau tak yang susu ibu adalah susu yang paling khasiat dalam dunia ni?

Now, kepada ibu-ibu dan bakal ibu yang maybe akan menyusukan anak, the first susu adalah yang paling penting. Kalau orang tua-tua dulu cakap, yang susu kuning tu kena buang sebab kotor, the answer is NO! Jangan buang sebab itu adalah bahagian susu yang paling sihat.



Sekarang, Kementerian Kesihatan Malaysia ada membuat program online supaya ibu-ibu, bakal-bakal ibu tahu betapa pentingnya penyusuan bayi. Saya malaslah nak tulis banyak-banyak sebab saya tidak menyusukan sesapa. hahahaha.. *bongok tak ayat,

Tapi!! korang boleh pergi ke sini untuk more info,


 Okay, korang click link yang saya bagi ni, dan mesti korang akan terpegun dengan maklumat-maklumat yang dipaparkan. 

Takpun, kalau korang nak pergi terus ke laman web Ministry of Health Malaysia pun boleh... 

Click ini... MOH 

Click jangan tak click pulak.. sama-sama membaca untuk menambah ilmuuuu... 

Assalamualaikum WBT

p/s: Takdenya nak mnenyusukan sesapa kannn.. *pening.

Kesibukan Kerja Mencari Rezeki.

Assalamualaikum WBT,

Wahhhh... alhamdulillah, semalam saya berniaga, alhamdulillah, dapat jugak lah menampung kehidupan. Gituhhhh...

Now, hidup saya sekarang ni agak sibuk dengan pelbagai perkara. Yup, memang sibuk sebab saya pepagi dah bangun bancuh mixture kuih, then menjahit, then balik memasak, then buat kuih, then menjahit then balik persiapan diri bagai, then memasak, then blogging, then baru tido.

Yes, penat but I think orang lain pun macamtu jugak kot, kan?

Sibuk dari pagi sampai malam.

Ada saya dengar tu sampai ke lewat malam sebab buat kerja yang tak pernah nak habis.

Jadi attendant klinik, senang, boleh lelap mata sambil buat kerja. *pengalaman pagi semalam. Hahaha...lulz.

Assalamualaikum WBT

p/s: Gantuk sudah.

Tuesday, October 27, 2015

F&N Meadow Gold Ice-Cream.

Advertorial.

Assalamualaikum WBT semuaaaa...

Tau tak apa F&N Meadow Gold.

Ha? Tak tau... deknon, orang dah kemain sibuk-sibuk dengan makanan ni!! sedapp katanyahhh... siap ada hashtag lagi #meadowgold untuk mereka yang makan benda tu.

Haaa.. benda apa kan? Masih tertanya-tanya kan?

Ia adalahhhh...


produk terbaru dari F&N, Meadow Gold.


Haaaahhh... nampakkk???

Takke tergoda tu tengok. Simple je tapi tu lah..kalau namanya ice cream. Mesti sedap kan? Huwaaa... nak!

Assalamualaikum WBT

p/s: cari di pasaraya terdekat denga anda.


Pos Laju TAK LAJU?

Assalamualaikum WBT,



Siapa disini suka beli barang Online dan penghantaran dibuat dari Pos Laju yang kononnya DIJAMIN SAMPAI ESOK?

Ada tak?

Now, ni pengalaman saya sendiri lah. Sebenarnya, tidak lah esok sangat sampainya. Ada jugak beberapa hari... kenapa? Entahlah, Pos Laju ni agaknya entah lah, nak cakap macamne. Tak konsisten.

Last week, saya hantar 1 parcel kepada kawan saya yang berada di Kuala Terengganu dan dalam tempoh 1 minggu ni, masih tidak sampai lagi parcel tersebut. I was like, what? Okay, kalau takde orang di alamat yang dihantar tu, sebenarnya, Pos Laju boleh menelefon nombor yang tertera pada slip penghantaran dan selalunya, Pos Laju akan meninggalkan satu lagi slip yang panjang untuk penebusanan barangan. Maksudnya, memandangkan kita takde di rumah, Pos Laju sepatutnya meninggalkan kad tersebut dan ia adalah sebagai 1 petunjuk bahawa, penerima seharusnya mengambil barangan di pejabat pos yang dialamatkan.

Namun, yang terjadi, dorang tak call pun and when I rang them pagi tadi, dorang cakap, MAYBE posmen dah hantar tapi MAYBE takde orang di pejabat. I was like, seriously! Apa maybe, maybe ni? Dalam hati je lah, I was in a good mood just now lah... hahaha...then, dorang cakap, hari ni dorang akan pergi hantar lagi and gladly the penerima adalah my friend and I asked her to call them and ask them about the parcel. 

Malas la nak guna perkhidmatan lain but, kalau masih jugak berterusan, saya malas la guna Pos Laju dah...

Assalamualaikum WBT

p/s: Buat lah lagi macamni, I will write more on the suck services. 

Monday, October 26, 2015

Be A Good Person.

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar anda semua?


Saya ni masih lagi membaca Bajet 2016 dan surat khabar Utusan Malaysia ni masih lagi ada atas meja saya ni haaa... tak tau kenapa, but I really want to read it over and over again. *padahal tak habis lagi pun... hahaha...

Now,korang pernah tak macam bila keluar dari rumah, its like, you time to be the help of other people. Macam a few days ago, saya pergi ke Bandar Raub, it was wonderful morning. Then, saya pergi ke BSN Raub, then ada aunty ni dia macam bermasalah sebab dia baru je buat kad bank then dia kena masukkan dia dalam atm mesin kan, cam biasa. Unfortunately, no one help her. Hehe... guessed who was trying to help her, Me.

Yes, saya called that aunty yang dia kena ingat number pin sebab nanti nak masukkan kad dalam atm mesin and to be honest, aunty tu tak tau pun guna atm mesin. Pening jap, then after cakap, aunty tu cakap nanti dia datang balik bawak number pin senang dia ingat. Problem solved lah... kot.

Then saya pergi ke market TF di pinggir bandar Raub tu jugak lah, then, bila saya keluar, ada sorang aunty ni dia nak keluar kereta, pakai kancil je, but tu lah.. disebabkan kereta belakangnya dekat, so, dia teragak-agak nak keluar. Who helped her? ME jugak. hahaha, macam ambassador lah saya ni. Saya bagi isyarat tangan untuk bantu dia keluar dari petak parking. Senang je, tak payah sangat pun. Dia angkat tangan tanda terima kasih. Again, solved.

Then, beberapa hari lepas jugak, saya pergi ke pasaraya Tunas Manja Raub, sedang saya merayau-rayau mencari ikan laut nampak segar tu, saya nak amik plastik, then ada achi ni, dia nak amik plastik jugak. Tak dapat, tengok-tengok, tangan dia luka, siapa tolong? Hahaha... Saya jugak. Saya koyakkan 1 plastik untuk dia. Dia cakap terima kasih, senyum dan berlalu pergi mencari ikan air batu. hahaha...

Senang nak buat baik, tapi tu lah, kadang-kadang ujian Allah datang dalam pelbagai cara.

Kita saja nak buka mata ke tidak.

Assalamualaikum WBT

p/s: Alhamdulillah, business kuih muih berjalan lancar. 

Sunday, October 25, 2015

Be Youself !

Assalamualaikum WBT,

Saya selalu check Nuffnang saya, kot lah maybe bertambah dari beberapa sen ke puluhan ribu dollars US kan... malangnyaaaa... hahaha... sekian. 

Now, saya masih lagi pening dengan Bajet 2016 ni sebab semalam saya membaca fulltext. Pening jugak lah, saya tak tau la macamane PM Najib baca kejadah panjang tu. Hahaha, pening woi...

Masih lagi cuba habiskan, malas nak baca sinopsis dari most websites sebab kadang-kadang lagi bertambah pening.

Tadi saya sempat baca satu blog post dari new blogger of the month di Nuffnang. Dia cakap, kalau kita nak jadi unik, we have be ourselves, kalau tidak, we are being someone else. Lebih kurang lah...

Kepada yang nak tengok the new blogger of the month, head to Nuffnang for more infos, ok?

That is ll for now,

Assalamualaikum WBT

p/s: Gamtuk jap,...

 

Berniagalah, InsyaaAllah.

Assalamualaikum WBT,

Orang kata, kalau kita tidak bekerja, jadi, kita kena berniaga.

Yes, berniaga, tetapi nak berniaga pada zaman sekarang ni, kena berhati-hati sebab kita kena ada kelengkapan dari segi ILMU, KEMAHIRAN DALAM BIDANG YANG ANDA CEBURI.

Sebagai contoh, saya sekarang sedang menjalankan beberapa perniagaan seperti makanan serta jahitan. Dua perkara yang berbeza, tetapi alhamdulillah, saya mampu mendapat banyak jugaklah hasil daripada perniagaan itu, janji, kita rajin.

Kalau bidang makanan, kita kena pandai masak lah. Saya berniaga cucur sayur boleh dikatakan setiap petang, selalunya modal saya untuk 1 hari adalah lebih kurang RM5.00 dan pulangan saya? RM15.00 bergantung kepada hasil lah. Jadi untung saya? RM10 kalau saya berniaga 6 hari seminggu, saya dapat RM60.00 dan darab 1 bulan? kiralah sendiri, cuma nak cakapnya, berniaga ini elok, dan market saya hanya di kampung saya sahaja, tidak keluar pun. Macamtu... ha... hahaha...

Alhamdulillah lah, okay lah jugak saya berniaga, seronok jugak, tapi I feel that I need more. I need to market my product, gituuu... sama macam jahitan jugak, I need to reconsider my Strategic Planning sebab I need to boost up my sales. Saya tak nak hanya dalam 1 group of people je. Nope.

So, I need to spend more on Promotion, memang pun kan sebab promotion really gonna boost up the sales. Hmmm.. I need to plan more and then take action. heyyy... yes.

Itu je la untuk sekarang ni, berniagalah kalau ada masa, then kalau berkeja, cuba cari jalan untuk berniaga jugak, jangan putus asa.

Assalamualaikum WBT

p/s: banyak keje ni kejap...

Saturday, October 24, 2015

Bajet 2016. Sejahterakah Kehidupan Rakyat?

Assalamualaikum WBT,

Apa khabar semua? Sihat tak lepas dengar Bajet 2016 semalam? hahaha.... kalau tak sihat, mohonlah minum air banyak-banyak dan banyakkan berehat sebab takut jugak, kot strok ke apa ke kan... hihu...

Now, apa yang korang faham dari title Bajet 2016? 

"Mensejahtera Kehidupan Rakyat"?????

Dikatakan Bajet 2016 ini adalah 5 teras utama iaitu :

1. Memperteguh ketahanan ekonomi negara
2. Meningkatkan produktiviti, inovasi dan teknologi hijau
3. Mempersiaga modal insan
4. Memperkasa agenda Bumiputera
5. Meringankan kos sara hidup rakyat

Dan,

Perlaksaan GST jadi penyelamat dan tambah hasil menerusi REJIM percukaian lebih cekap daripada kira-kira 400,000 syarikat, mewakili 90 peratus pematuhan GST.

Tersedak jap baca, tu saya baru baca muka depan, ni jap lagi nak baca FULL TEXT ucapan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dalam atikel yang ditulis dalam surat khabar kerajaan ini, Utusan Malaysia.* jarang beli, beli pun sebab nak baca full text. huhuh..

Then, nak fahamkan Bajet 2016 dan nak cari jawapan pertanyaan semua,

"Apakah PM Malaysia dengari keluh kesah Rakyat Malaysia?"

Ingat tak aritu dia ada cakap untuk rakyat menolong beliau dalam Bajet 2016 ni dan dia cuba dengar masalah dan keluh kesah Rakyat? hahahaha.. ingat tak?

Malangnya, Meringankan Kos Sara Hidup Rakyat JATUH KE NOMBOR 5!! kau rasa. Tapi biarlah kan, kita hidup ni, tidak menongkat langit, nanti kalau mengundi, tolong-tolonglah ingat Manisfesto Barisan Nasional aritu...kan? 

Bukan nak provoke, cuma kadang-kadang mereka akan berkerja lebih keras bila mereka tahu yang kepercayaan daripada Rakyat sudah berkurangan. Nanti, kita sama-sama undi Pas, okay?!!

Assalamualaikum WBT

p/s: Nak baca full text jap...

Wednesday, October 7, 2015

DOVE Hair Campaign. Jom Mintak Sample!!!

Advertorial
 
Assalamualaikum WBT,

Ini adalah hebahan iklan yang diberikan oleh Nuffnang kepada saya. hehe... banyak jugak iklan yang kena saya iklankan. Now, untuk entry ini, saya iklankan fasal DOVE Hair Campaign.



Apa tu? Now, kita tau apa itu DOVE kan? DOVE adalah sebuah jenama yang memfokuskan kepada wanita dalam penjagaan kesihatan seluruh badan. Mereka ada produk untuk rambut, badan,  muka dan bermacam lagi.

Jadi, ramai-ramai kita pergi ke page DOVE [KLIK SINI] dan kita mintak SAMPLE dari dorang untuk membolehkan mencuba produk dari DOVE ni, okay? 

Saya dah mintak dengan mengisi segala maklumat untuk dihantar. Hehehe, moga dapatlah sampai cepat. Tak sabar nak guna, lepas guna, baru saya update fasal keberkesanannya, okay?

So, cepat-cepat mintak sample dorangggg...

Assalamualaikum WBT

p/s: Tak sabar nak cuba produk niiii...

Tuesday, October 6, 2015

Bahayanya Beruk.

Assalamualaikum WBT,

Bagi sesetengah mereka yang tidak pernah duduk di kampung, maybe tidak tahu yang keluarga Beruk adalah boleh dikatakan sebagai omnivor. Kenapa?

Dalam DailyMail UK terjumpa seekor orangutan matang yang memakan bangkai tupai diatas pokok. Now, memandangkan ia adalah dalam keluarga Ape yang sama, rasanya, tidak hairanlah ini terjadi.

Saya seringkali ternampak beruk dan kera (ramai sering tertukar dengan monyet), now, these two adalah mempunyai sifat yang berbeza. Kera lebih kecil dan kurang agresif, tetapi tidak dengan beruk. Beruk mempunyai badan yang besar, jikalau ia matang, ia boleh mencapai tumbesaran sehingga kanak-kanak 5-6 tahun, dan kekuatan yang agak kuat. Beruk juga lebih agresif berbanding kera. 

Kenapa saya mencerita perihal sebegini, kerana? ramai yang beranggapan kera dan beruk hanya makan buah-buahan dan daun-daun kayu. Anda silap, mereka juga makan ternakan seperti ayam, itik, telur ayam. Ini cerita benar.

Kalau tidak, masakan ada kes, kanak-kanak cedera dibaham beruk? Berbahaya bukan? Jadi, kepada yang tinggal di kampung-kampung dan terdedah kepada situasi sebegini, tolonglah berjaga-jaga, kadang-kadang kita leka buat kerja rumah seperti membasuh, menjemur kain baju, menyapu, kita tidak sedar yang haiwan-haiwan liar ini ada berdekatan dengan rumah kita.

Seperti keadaan rumah mak cik saya yang diceroboh haiwan kera ini dan mereka mengeledah dapurnya sehingga kotor. Mereka mencari makanan. Habis rumah kotor dek haiwan ini. 

Jadi, jangan pandang rendah kepada haiwan liar ini. Ada satu kisah aritu saya tengok, kononnya ramai yang bersimpati dengan kemain seekor kera yang pecah tangannya sebab mercun. Ketahuilah, sekali korang tau betapa bahayanya kera atau beruk, time tu jugaklah korang wish korang ada senapang or apa-apa senjata untuk membunuh haiwan liar ini. 

Assalamualaikum WBT

p/s: Pernah nampak beruk bergaduh sesama sendiri, serammmm...
Sumber perbincangan : Daily Mail UK

Monday, October 5, 2015

Bigorexia dalam kalangan LELAKI SADO.

Assalamualaikum WBT,

Haaaa... kepada yang anak muda lelaki sekarang yang makin ramai teringin nak jadi SADO, maka, ketahuilah anda mungkin mendapat satu penyakit, iaitu, BIGOREXIA. 

Apa itu BIGOREXIA?

BIGOREXIA adalah lawan kepada anorexia. Mereka yang menghidap penyakit bigorexia ini adalah mereka yang merasakan diri mereka selalu tidak cukup besar, tidak cukup muscles, selalu tidak puashati dengan keadaan badan sendiri biarpun sudah cantik sangat dah di mata orang lain.

Penyakit ini berlaku kepada Zilinas Nacaz dari Peterborough. Ini yang dikatakan,

'When I look in the mirror, I see my waist looking thick, upper body out of proportion, arms looking small with no shape, a flat chest, back with no dimensions, pigeon legs and a bulging stomach'

 Maksudnya,

"Setiap kali saya melihat diri saya di dalam cermin, semuanya tidak kena, pinggang nampak besar, lengan tiada bentuk menarik, dada yang leper, perut buncit".

Itu yang Zilinas cakapkan. Jap, saya bagi tengok dia punya badan dulu.

 Takkde makan hati belaka? Hahaha... macamni dia kata badan dia tak cantik dan takde muslce. Perghhh..pening.


Dia bangun seawal 6 pagi dan menghabiskan 10 biji putih telur SETIAP PAGI sebelum extreme exercise. Pening lagi... jap lagi saya pengsan lah...hahaha...

Kalau saya tu, dah puas hati dah.... hahaha.. tapi tu lah. itu bukan saya, jadi, kalau nak ikutkan badan sekarang ni dan bandingkan dengan Zilinas ni, memang bagai langit dan bumi woiiii... hahahaha...

Dah lah, malas nak cakap banyak, pastikan anda tidak mendapat penyakit bigorexia ni yer.. kalau dapat, tolong pergi jumpa pakar psikologi di mana-mana hospital, mana tau boleh bantu sebab anorexia ke, bigorexia ke,,, semua penyakit psikologi, sakit mental lah...sejenis gila juga lah kira... gituh.. pergi jumpa ok? kalau ada, kot-kot.

Sumber dari DailyMail UK.

Assalamualaikum WBT

p/s: tak sanggup baca habis, *sakit hati.

Sunday, October 4, 2015

Personal Blogger VS Fashion Blogger.

Assalamualaikum WBT,

Apa perbezaan personal blogger dengan fashion blogger?

Now, pada pendapat saya, personal blogger menulis dengan range topic yang agak luas. It could be anything, family, fashion, environment, gadgets, relationships, food, drinks, hotels, cars, it could be anything. Yes, banyak. 

But, fashion blogger would akan tulis fasal fashion meaning, facial, beauty, fashion, cloths, many things, tapi ia tetap di dalam tajuk FASHION, dan selepas pemerhatian saya, fashion blogger ni, well, foreign fashion blogger lah, dorang punya kualiti gambar amatlah hebattt... tak tau macamne tah! Pening jap. Macam Margaret Zhang yang juga seorang fashion blogger dari Australia dan dia juga adalah seorang photographer yang amat berbakat. Sangat berbakat. Hebat sungguh.

Cantik kan?

Lagi satu, saya amat suka layout fashion blogger ni, dorang punya layout blog amat clean and simpe, well, not all, but mostly. White adalah background dorang. Background yang selalu dorang guna, maybe sebab better that way kot, iya lah, dorang nak amik gambar outfit dorang kan, so, layout putih adalah paling mujarab untuk digunakan. 

Saya juga suka apabila, pemilihan widget dititikberatkan. Ini kerana, disebabkan blog mereka simple, mereka jugak tidak menggunakan banyak widget-widget yang boleh membuatkan blog mereka kelihatan semak. 

Jadi, oleh sebab itu, saya mengambil keputusan untuk membuatkan blog saya jadi simple. saya juga menggunakan background putih dan header yang simple. Saya suka macamtu, Cantik with effortless. hahaha.. *over kan.

Now, enjoy lah layout putih tu eh, not much but sure personal, informative and opinionated. Hahaha...

Assalamualaikum WBT

p/s: Fashion Blogger ni pun banyak main gambar, words sikit je... hebat sungguh.

Kucing Kena Rasuk Setan!!! Larikkk

Assalamualaikum WBT,

Saya selalu sangat melayari internet kalau di waktu malam, kadang-kadang baca junks, kadang-kadang baca fakta dan kadang-kadang terjumpa benda kelakar yang macamni... jap,

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3258603/Scary-cat-compared-devil-disguise-frightful-feline-just-frolicking-flour.html

TAKKE SERAM DEKNON???

Haaaa.. itu lah... ni sebenarnya, seekor kucing yang dikatakan telah terkena tepung. Kalau kucing saya masuk rumah macamni, tak kuasa, suruh keluar je. hahahhaa.. dah la hitam, kena pulak putih tu, then mata centu... tak nak!!!! hahahha... serammm...

Ia tidak dapat dipastikan dari mana ia berasal dan siapa tuannya, tapi, it was scary of course. 

Sumber : DailyMail UK

Assalamualaikum WBT

p/s: Kucing ni termasuk dalam bekas abu rokok kottt....

 

Saturday, October 3, 2015

Akmall Razlan Atelier, Kembali Fokus.

Assalamualaikum WBT,

Sedar tak sedar, esok dah 4hb Oktober 2015, rasanya baru semalam ayah saya pergi mengerjakan ibadah haji. Alhamdulillah, esok ayah saya akan berangkat dari Arab Saudi ke Malaysia, dijangka penerbangan akan sampai di Malaysia pada pukul 12 tengah malam. 

InsyaAllah, segalanya akan selamat. Amin ya Rabb.

Dan begitu juga kerja saya menggantikan ayah, tamat jugaklah nanti, hihuuu...

Iya lah, selama 1 bulan lebih saya menggantikan ayah berkerja sebagai mandur FELCRA, thing I would never expect before. Hahaha, I have hard times too yals.


Jadi, dapatlah saya memfokuskan kepada perniagaan saya, jahitan tu, Akmall Razlan Atelier yang agak tergantung sebab 1 bulan takde masa nak fokus langsung. I cannot langsung fokus, too many things at hands need to be done and yet, I have to replace my dad's work. Lagi pening.

But, insyaaAllah, tak lama lagi akan saya fokuskan kembali. Banyak tu pakaian yang ada perlu dipotong dan dijahit. InsyaAllah, next week, saya akan kembali mengdiami kedai yang dipart-timekan, but next week, it will be fulltime terus. yeay!!!

Tempahan perlu dilaksanakan, biarpun lambat and tidak on time sebab I have to jugle things, but nevermind, I need to gain back the momentum and keep walking. Yes.

Assalamualaikum WBT

p/s: Pernah tak bila kita jenjalan ke bandar ke apa ke, orang pandang pelik kat kita? Famos amos sangat ke kita ni? Blogger? hahaha.. overness..

Friday, October 2, 2015

Top 10 Food trucks in Malaysia.

Assalamualaikum WBT,


Selepas menonton satu programme yang berkaitan dengan FoodTruck semalam, terus rasa macam nak beli satu Foodtruck then berniaga seluruh Mesia! hahaha... takdelah terhad kat satu tempat je kan... gituhh...

Tau tak kat Malaysia ni pun ada foodtruck tapi takde la sefamous yang kat USA tu. Dorang famous nau, everything boleh difoodtruckkan. *nampak ayat? Cam bangang kan?

Beberapa bulan lepas, saya ada menonton cerita Chef yang dilakonkan oleh Sofia Vergara dengan sorang lelaki gemok ni, tah apa nama dia. Dorang buka foodtruck business jugak, Cuban Food. Amazing. Memang nampak sedap sungguh. Perghhh... 

Tapi di Malaysia ni, foodtruck pun ada pelbagai. I was once eat dekat Damansara yang ada foodtruck tu jual spageti tu... sedap jugak lah for RM5 kan? hahaha... I can do better but saja nak merasa their food. Ada soh seh soh seh cakap dorang punya food kemain sedap. Now, Click Sini untuk melihat pilihan foodtruck di Malaysia...


Ni adalah daripada gambar-gambar food trucks yang ada di Malaysia. Comel kan? To those yang ada di Kuala Lumpur sebab mostly food trucks berada di Lembah Klang... hihuuu... kejar-kejarrr dorang okay??? and MAKAN!!! boom! Mesti sedap...

Ni adalah nama Food Trucks dorang... *secara rawak

1. Oh My Fruit Juice
2. Dr Mak Rony
3. La Famiglia
4. SpagMe
5. The Royal Post
6. Cowboys Food Truck
7. Wheeloaf
8. Babarittos
9. Curbside Cantina
10. Little Fat Duck

These are the names for the food trucks in Malaysiaaa... kejar ok, kejarrrr..

Assalamualaikum WBT

p/s: Nak senang, follow IG dorang, mesti ada! Search then kalau jumpa, terus like sebab selalunya dorang akan update tempat berniaga dorang kat IG, senang dan mudah!!